«Στο κενό» οι πιέσεις των κορυφαίων προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Αντιδράσεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η αναβλητικότητα του Γιώργου Παπανδρέου ως προς το άνοιγμα των διαδικασιών διαδοχής, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις από υπουργούς και από πολλά εκ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου

δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη διαδοχή, δηλώνοντας σιβυλλικά ότι «θα πράξει το καθήκον του» και ότι θέλει να βοηθήσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ζήτημα ηγεσίας τέθηκε ευθέως από τους κ.κ. Βενιζέλο, Λοβέρδο, Χρυσοχοΐδη και την Άννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο, προτίμησε να μην αναφερθεί στα εσωτερικά του Κινήματος, αλλά να κάνει εκτεταμένο απολογισμό της κυβερνητικής διετίας του κόμματος.

Είπε ακόμη ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι στις 4 Ιανουαρίου, χωρίς πάντως να προσδιορίζεται η σύνθεσή του, ενώ έκανε λόγο για κακοφωνία κυβερνητικών και ηγετικών στελεχών, που αποδυναμώνει τον πολιτικό λόγο και την αξιοπιστία του κινήματος και εντείνει την αίσθηση του κυνισμού.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η γρήγορη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν βλαπτική και αδιέξοδη και ότι η φιλολογία περί άμεσων εκλογών αποδομεί την κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι, πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το βασικό της έργο, που απορρέει από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και σημαίνει εφαρμογή του PSI, αναδιάρθρωση των τραπεζών, επανακεφαλαιοποίησή τους και διαπραγμάτευση και ψήφιση του νέου προγράμματος.

Καθαρές λύσεις, σταθερή ηγεσία και έως τις 15 Ιανουαρίου να έχει τελειώσει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προανήγγειλε ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Απριλίου. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θεωρεί σωστό και δίκαιο να έχει την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής και οι άλλοι να ασχολούνται με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας τη φράση Παπανδρέου ότι «θα πράξει το καθήκον του», ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Παπανδρέου ποιο απ’ όλα τα καθήκοντά του εννοεί, προσθέτοντας ότι η εισήγησή του δεν ξεκαθάρισε κάτι, ενώ επικρατεί η ασάφεια, που δεν συμφέρει κανέναν. Σύμφωνα με την πρόταση Λοβέρδου, η ανάδειξη του νέου προέδρου πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές και η διαδικασία να είναι τριήμερη και λιτή.

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι μπορεί να χρειαστεί αυτοδιάλυση και επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προσδιοριστεί ως κόμμα του κεντρώου και αριστερού χώρου. Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να καταθέσει την πρότασή του για το άνοιγμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το Καταστατικό, με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη, κατά κοινή ομολογία, περίοδο της Μεταπολίτευσης, να αφήνει την κοινωνία χωρίς στίγμα και πρόταση. «Δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρώτα η χώρα, μετά η κυβέρνηση, κατόπιν το κόμμα και ύστερα τα πρόσωπα» δήλωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Ρέππας. Όπως είπε, θα πρέπει να βγει μ

Keywords
Τυχαία Θέματα