Συμφωνία Κυρίων: Ο Γιώργος φεύγει από πρωθυπουργός και αναλαμβάνει ο Βενιζέλος έως την Πέμπτη.

Μία συμφωνία ανάμεσα στον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για να συγκροτηθεί κυβέρνηση ευρύτερης – κατά το δυνατόν – αποδοχής, με πρωθυπουργό τον νυν αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, με διάρκεια τουλάχιστον λίγων μηνών – και αμέσως μετά εκλογές -, που θα αναλάβει να βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο, θα κρίνει  τις εξελίξεις

των επόμενων ημερών.

Την πρωτοβουλία των κινήσεων για την ευόδωση αυτού του σεναρίου έχει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στον οποίο δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης από τη βουλή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ως αναγνώριση του ειδικού και ενωτικού ρόλου του για τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και τη διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα κενό εξουσίας, σε αυτή την κρίσιμη καμπή των σχέσεών μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Παπανδρέου, έχοντας κατά το δυνατόν αναβαθμισμένο κύρος από την ψήφο εμπιστοσύνης και χωρίς να αντιμετωπίζεται ως παρίας του πολιτικού συστήματος, θα αναλάβει να κάνει επαφές με τις ηγεσίες κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αν και ο κ. Αντώνης Σαμαράς ήδη αρνήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κύριοι Παπανδρέου και Βενιζέλος έφτασαν στη συμφωνία αυτή το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, μετά από δραματικές διαβουλεύσεις, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων αποδοκιμασιών και ενώ τα πάντα ήταν στον αέρα: Από τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, έως την τύχη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Η συμφωνία αυτή, υπήρξε η αιτία, που η διαφαινόμενη την Πέμπτη πτώση της κυβέρνησης και η βίαιη απομάκρυνση του κ. Παπανδρέου δεν έγιναν πράξη, αλλά δόθηκε χρόνος στον πρωθυπουργό να ολοκληρώσει τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Οι αμφισβητίες του δέχθηκαν να μην ρίξουν την κυβέρνηση, ώστε να μην προκληθεί πολιτικό και κοινωνικό χάος στη χώρα, ούτε να κινδυνεύσει η ενότητα της παράταξης, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στον κ. Παπανδρέου να κάνει ο ίδιος τις διαδικασίες για την αλλαγή της σκυτάλης.

Αν και κάποιοι αποφεύγουν να εκφράσουν βεβαιότητα για την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου ίσως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να κερδίσει χρόνο και να παραμείνει στην εξουσία, η πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που έχουν γνώση των διεργασιών θεωρούν ότι δεν υπάρχει πλέον γυρισμός. Άλλωστε υπουργοί και βουλευτές απειλούν ότι θα παραιτηθούν εάν στο μεταξύ δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας και δεν αποχωρήσει ο κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Με αυτή την προϋπόθεση μάλιστα έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκίνησε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προς ενημέρωση του κ. Κάρολου Παπούλια για τα τεκταινόμενα. Βασικές παράμετροι της πρότασής του θα είναι:

Πρώτον, η υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προς αποφυγή της χρεοκοπίας, η λήψη όποιων μέτρων και η εφαρμογή όποιων πολιτικών απαιτείται για τον παραπάνω σκοπό.

Δεύ

Keywords
Τυχαία Θέματα