Συμφώνησαν οι «27» στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και για να δημιουργήσουν ως το τέλος της φετινής χρονιάς ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ηγετών της Ισπανίας και της Ιταλίας, μια μεταμεσονύκτια σύνοδος

κορυφής των 17 χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησε ότι τα ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Έπειτα από ώρες συζήτησης, συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορεί να δανείζει απ’ ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί στήριξης για την σταθεροποίηση των αγορών.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα στις αγορές και ελπίζουμε αυτό να τις πείσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

«Λάβαμε καλές αποφάσεις για τους μηχανισμούς στήριξης αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για τα μακροπρόθεσμα μέτρα», δήλωσε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο πρωθπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε πως είναι «ικανοποιημένος» από τη συμφωνία που συνήφθη στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ».

Νωρίτερα, Ιταλία και Ισπανία απέσυραν τη στήριξή τους από το πακέτο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ο κ. Ρομπάι, ζητώντας να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις χώρες που δέχονται πιέσεις από τις αγορές.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο Ρομπάι δήλωσε ότι αναβάλλονται για τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για την οικονομική ενοποίηση της ευρωζωνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα