Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών για τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων που καταγράφουν ελεύθερη πτώση και φέρνουν ακόμα πιο κοντά στον «γκρεμό» τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτιμήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βλέπουν υστέρηση που μπορεί να διογκωθεί στα 1,3 δισ. ευρώ φέτος εάν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί είσπραξης.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς επιχειρεί να εισπράξει ό,τι δεν εισέπραξε ποτέ το Κράτος σε προεκλογική περίοδο, συγκαλώντας σύσκεψη με τους διευθυντές των 15 μεγαλυτέρων εφοριών και

τελωνείων της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το 70% των κρατικών εσόδων.

Αρχικά αναμένεται να ακούσει τα προβλήματά τους και πιθανότατα να υποσχεθεί μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν από εφορίες χαμηλού ενδιαφέροντος (π.χ. σε περιοχές όπως το Περιστέρι ή το Καματερό) προς άλλες με ελλείψεις αλλά μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον (όπως πχ ΔΟΥ Κηφισιάς, Ψυχικού, ΦΑΕ κλπ). Με βάση τις εντολές του κ. Ζανιά ξεκινά άμεσα μια ακόμη επιχείρηση-«σκούπα» σε οφειλέτες του Δημοσίου, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίστηκαν με μεγάλα ποσά σε αδήλωτες καταθέσεις για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Έτσι, όλες οι εμπλεκόμενες με τη φοροδιαφυγή υπηρεσίες, όπως το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα λάβουν αυστηρές οδηγίες να ασχοληθούν αποκλειστικά το προσεχές διάστημα με όσους παραβίασαν ή παραβιάζουν συστηματικά τη φορολογική νομοθεσία και χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο

Στο υπουργείο Οικονομικών ζητούν από τους εφόρους, με τα συμβόλαια αποδοτικότητας που έχουν υπογράψει, να εισπράξουν διπλάσια από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν οι φορολογούμενοι στις εφορίες τους.  Με εγκύκλιό του το υπουργείο που απέστειλε χθες στις εφορίες, δίνει αναλυτικές οδηγίες στους εφόρους, ακόμη και αν κάποιος φορολογούμενος πετύχει πρωτόδικη απόφαση για αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, να ζητούν άμεσα η ακύρωσή τους και να προχωρούν σε κατασχέσεις.

Δηλαδή, προκειμένου να ανατραπεί η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες ακυρώνονται οι κύριες πράξεις και κατ’ επέκταση τα εν λόγω μέτρα, πρέπει παράλληλα με την άσκηση του κύριου ένδικου μέσου κατά των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τις κύριες καταλογιστικές πράξεις, να ζητούν και αναστολή εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης αυτών, μέχρι την έκδοση δικαστικής αποφάσεως επί του ασκηθέντος ένδικου μέσου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο κ. Ζανιάς επισκέφθηκε τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων στο Μαρούσι, καθώς και τη ΔΟΥ Ψυχικού, όπου μεταξύ άλλων ζήτησε εντατικούς ελέγχους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τη διενέργεια ελέγχων στους φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα