Τα βλέμματα των διεθνών μέσων στις ελληνικές εκλογές

Οι αμφίρροπες ελληνικές εκλογές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τα διεθνή πρακτορεία και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με τίτλο, «Οι θυμωμένοι Έλληνες ψηφίζουν σε κρίσιμες εκλογές», κάνει λόγο για κόσμο που έχει εξοργιστεί και φτάνει στις κάλπες εν μέσω αβέβαιης ατμόσφαιρας. Μιας ατμόσφαιρας τόσο σοβαρής που θα ήταν ικανή να προκαλέσει εκ νέου, ανάφλεξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και να ξαναδημιουργήσει περιβάλλον

αμφισβήτησης για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το Reuters εστιάζει στο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, οι άνεργοι και όσοι συνεχίζουν να έχουν τις δουλειές τους, αλλά με μειωμένους μισθούς, θα γίνουν τιμωροί-ψηφοφόροι φτάνοντας στις κάλπες, ειδικά για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα που εδώ και δεκαετίες κυβερνούν στην Ελλάδα και είναι τα μόνα μεγάλα που στηρίζουν τα ευρωπαϊκά, οικονομικά πακέτα στήριξης, σημειώνει το πρακτορείο.

Στα τηλεγραφήματά τους, τα πρακτορεία Associated Press και Bloomberg υπογραμμίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να λάβει τις περισσότερες ψήφους, δίχως όμως να έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όλα τα ξένα πρακτορεία, όπως και το BBC, υπενθυμίζουν ότι τυχόν μετεκλογική πολιτική αστάθεια θα αναζωπυρώσει τα ερωτηματικά γύρω από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.

Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας δεν πηγάζουν μονάχα από το ενδεχόμενο πολιτικής παράλυσης. Αβέβαιο παραμένει επίσης το κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις επιταγές του Μνημονίου, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να εξοικονομήσει επιπλέον 11 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Ιούνιο. Κατά τους ξένους ανταποκριτές, η διάσπαση του εκλογικού σώματος αποτελεί συνέπεια της υποστήριξης που προσέφεραν τα κεντρώα κόμματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου και το δεύτερο Μνημόνιο.

Στα τηλεγραφήματα τονίζεται ότι η επιρροή των μικρότερων κομμάτων ενισχύθηκε καθώς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ «αιμορραγούν» ψηφοφόρους προς τις δεξιές και αριστερές «αντιμνημονικές» παρατάξεις. Το γαλλικό πρακτορείο AFP πιθανολογεί ότι το 50% των ψήφων μπορούν να καταλήξουν στα μικρά κόμματα. Το Associated Press μάλιστα τονίζει την πρωτοφανή πολιτική αλλαγή που μπορεί να προέλθει από την εκλογική αναμέτρηση, δεδομένου ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της Ελλάδας κατά την μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Το αμερικανικό CNN έγραψε για Έλληνες ψηφοφόρους που καλούνται να ψηφίσουν σε σημαντικότατες εκλογές εν μέσω κρίσης, υπογραμμίζοντας και αυτό, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα. Το ποια κυβέρνηση θα υπάρχει τη Δευτέρα και το πώς αυτή θα χειριστεί τη λιτότητα και την υπάρχουσα κρίση που κατατρώει τη χώρα είναι τα βασικά σημεία που αναφέρει το δίκτυο.

Επίσης, τονίζει ότι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Σαν αποτέλεσμα, και πάλι θα χρειαστεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνε

Keywords
Τυχαία Θέματα