Θετική η γνώμη των πολιτών για τον Λουκά Παπαδήμο

Σωστή απόφαση θεωρεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών την τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research  για το Βήμα της Κυριακής.

Πιο αναλυτικά, το 72,9% θεωρεί ότι ήταν «σωστή και μάλλον σωστή απόφαση», ενώ το 20% θεωρεί ότι ήταν «λάθος και μάλλον λάθος απόφαση».

Το 78% κρίνει «θετικό ή μάλλον θετικό»

βήμα το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ το 20% εμφανίζεται «αρνητικό ή μάλλον αρνητικό».

Σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα που δημιούργησε η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο το 42,2% απάντησε «ελπίδα», το 17,4% «ηρεμία», το 8,6% «ανησυχία», το 8,5% «αδιαφορία», το 7,5% «οργή» και το «5,4%» απαισιοδοξία και φόβο.

Στη δημοσκόπηση της Marc για το Έθνος της Κυριακής και στο ερώτημα «πώς κρίνετε την επιλογή Παπαδήμου για την πρωθυπουργία της χώρας;» θετική απάντηση έδωσε το 55,6%, ενώ μάλλον θετικά απαντά το 23,5% δίνοντας ένα συνολικό ποσοστό 79,1% θετικής και μάλλον θετικής γνώμης.

Σε δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews, το 75% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στην τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία της χώρας, ενώ το 61,7% υποστηρίζει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και μετά τις βουλευτικές εκλογές. Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται επίσης άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21,8% και το ΠΑΣΟΚ 11,9%.

Τέλος σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή η δημοτικότητα του Λουκά Παπαδήμου αναρριχάται στο 55%, με τις αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του να φτάνουν στο 18%.

Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά του κ. Παπαδήμου και μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων, καθώ επτά στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και έξι στους 10 του ΛΑΟΣ έχουν θετική γνώμη, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετική γνώμη έχει το 56%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για τη θέση του πρωθυπουργού, είναι 25% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές.

Ο κ. Παπαδήμος φαίνεται πως εμπνέει την εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, καθώς το 45% των πολιτών δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται έναντι 35% που δεν τον εμπιστεύονται.

Το βαρόμετρο της Public Issue αποτυπώνει ξεκάθαρα την τάση αποδόμησης του κομματικού συστήματος με το 60% των πολιτών να απαντά ότι η κυβέρνηση συνεργασίας των δυο παλαιών κομμάτων δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Στην πρόθεση ψήφου, προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 28,5%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 19,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 11%, ΛΑΟΣ 8,5%, Δημοκρατική Αριστερά 7,5% και Οικολόγοι 3,5%. Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένει η Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς συγκεντρώνει το 2,5%. Η αποχή καταγράφεται στο 27%.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δε θα έχει αυτοδυναμία.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών,

Keywords
Τυχαία Θέματα