Θρίλερ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής, μετά τα μεσάνυχτα, συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, με τους Λουκά Παπαδήμο και Ευάγγελο Βενιζέλο. Πληροφορίες

ήθελαν τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ξεπερνώντας τον σκόπελο του επιτοκίου των νέων ομολόγων, ωστόσο, ως νέο εμπόδιο στον ορίζοντα, εμφανιζόταν η απαίτηση των χωρών με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στην Ευρώπη για χαμηλότερο μεσοσταθμικό επιτόκιο, προκειμένου να θεωρηθεί εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο των σκληρών διαπραγματεύσεων ήθελαν τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία να ζητούν να διαμορφωθεί το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων στο 3,5%, αντί του 4,2%, που φαινόταν ως η πιθανότερη εξέλιξη.

Πριν από τη νέα συνάντηση με τον κ. Νταλάρα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με ομάδα ανώτατων αξιωματούχων από τα υπουργεία Οικονομικών χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κυβερνητικές πηγές, μετά την πρωινή συνάντηση των δύο πλευρών, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Λίγο αργότερα, τραπεζικός αξιωματούχος, που μίλησε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, έκανε λόγο για σύγκλιση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών προς μία συμφωνία, που θα οδηγήσει σε πραγματικές απώλειες της τάξης του 65%-70% για τους ιδιώτες ομολογιούχους. «Οι δύο πλευρές συγκλίνουν» σημείωσε ο αξιωματούχος μετά το τέλος της συνάντησης ΝταλάραΠαπαδήμουΒενιζέλου. Όπως ανέφερε, το νέο ομόλογο θα έχει διάρκεια 30 ετών και μία περίοδο χάριτος δέκα ετών, με κλιμακούμενο επιτόκιο, που θα διαμορφώνεται στα μέσα επίπεδα του 4%.

Άλλες τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο ίδιο πρακτορείο πως οι συζητήσεις με τους δικηγόρους για τις λεπτομέρειες (τεχνικά ζητήματα) του σχήματος ενδεχομένως να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, μία από τις πηγές ανέφερε πως συζητείται και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συμφωνία. Όσον αφορά στο επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, σημείωσαν πως θα αυξηθεί δύο φορές κατά τη διάρκειά τους, διευκρινίζοντας ότι στην αρχή θα είναι γύρω στο 3,5%. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι τα όποια νούμερα βρίσκονται υπό συζήτηση, δεν είναι οριστικά και μπορεί να αλλάξουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα