Τι τύχη θα έχουν οι μικρές τράπεζες;

Θα βρεθεί κάποιος να τις πάρει;

Ούτε μία ούτε δύο αλλά επτά μικρές τράπεζες βρίσκονται προς πώληση στην Ελλάδα, είτε με απευθείας πώληση του 100% των μετοχών είτε μέσω αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει και πάλι η κουβέντα για την τύχη των μικρών και μεσαίων τραπεζών.

Να σημειωθεί πως πριν λίγο καιρό η Τράπεζα

της Ελλάδος υλοποίησε ένα ευρύτερο σχέδιο άμεσης διάσωσης των μικρών και μεσαίων τραπεζών. Στην πρόσφατη διάταξη που πέρασε η ΤτΕ καθορίστηκαν ταχύρρυθμες διαδικασίες για απορροφήσεις τραπεζών με βάση προσωρινή αποτίμηση που θα κάνει η ΤτΕ. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να θεσπιστεί συγκεκριμένος μηχανισμός και διαδικασία για την απορρόφηση των κραδασμών.

Το ζουμί όλο βρίσκεται στο ότι θα μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να σφραγίζει ταχύτατα τις διαδικασίες για τη διάσπαση μίας τράπεζας σε καλή και κακή με επόμενο βήμα τη συγχώνευση ή απορρόφηση της υγιούς τράπεζας από άλλη παρακάμπτοντας την έως τώρα γραφειοκρατία. Αυτό θα επιτυγχάνεται με τον εξής τρόπο: πλέον θα αρκεί μία προσωρινή αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετά θα ακολουθεί η οριστική αποτίμηση από ελεγκτικές εταιρείες που χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με τη διάταξη, επείγουσα περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων τραπεζών προκύπτει μόνον εφόσον υφίσταται αδυναμία λειτουργίας μιας τράπεζας, ελλείψει κεφαλαίων ή σε περιπτώσεις όπως αυτή της Proton Bank.

Θα βρεθεί κάποιος να τις πάρει;

Probank

Η Probank προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ και σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο σχέδιο της διοίκησης της τράπεζας για την αντιμετώπιση της απομείωσης του δημόσιου χρέους κατά 50% (PSI+), και των εισηγήσεων της Black Rock για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Probank παρουσίασε στο εννεάμηνο τελικό αποτέλεσμα -39,2 εκατ. ευρώ λόγω της συμμετοχής της στο PSI. Μέσα στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων είναι και το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με άλλη τράπεζα, ή εταιρικό σχήμα που θα ήθελε να καλύψει το ομολογιακό ή να εισφέρει νέα κεφάλαια. Το ομολογιακό πάντως θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως δέλεαρ στους παλαιούς μετόχους ώστε να διακρατούν ένα τίτλο με καλή απόδοση.

H νέα Proton bank

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καταβάλει έως 220 εκατ. και αυτό θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους επίδοξους μνηστήρες και άλλους ενδιαφερόμενους.

Η νέα Proton bank δυνητικά θα μπορούσε να πωληθεί σε διάστημα 2-3 μηνών από την τρέχουσα περίοδο.

Citibank

Η Citibank είναι προς πώληση και με βάση πληροφορίες με 10-20 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να αγοραστούν όλα τα καταστήματα. Η τράπεζα ουκ ολίγες φορές προσπάθησε να πωληθεί εσχάτως ανεπιτυχώς.

Geniki bank

Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει η Societe Generale με τη Γενική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γάλλοι θέλουν να την πουλήσουν,

Keywords
Τυχαία Θέματα