Την Ελλάδα στο ευρώ θέλουν Κομισιόν και ΕΚΤ, αλλά πετάνε το «μπαλάκι» στους ψηφοφόρους…

Μήνυμα προς τους Έλληνες να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους στις επερχόμενες εκλογές, «με πλήρη επίγνωση των συνεπειών της επιλογής τους», έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Σχετικά με το μέλλον της χώρας τους… είναι σημαντικό να λάβουν οι Έλληνες μια απόφαση, με πλήρη επίγνωση των συνεπειών της επιλογής τους» είπε ο Μπαρόζο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η τελική απόφαση για την παραμονή στην ευρωζώνη πρέπει να έλθει από την ίδια την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της

Κομισιόν.

Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι το λιγότερο δύσκολο απ’ όλες τις εναλλακτικές λύσεις. «Θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί δεν υπάρχει λιγότερο οδυνηρή εναλλακτική λύση» ανέφερε.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής προσφέρει οικονομική στήριξη και δεν ζητά μόνο περικοπές και δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι οι Έλληνες πολίτες κάνουν μεγάλες θυσίες, επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η χώρα στο παρελθόν.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την τροποποίηση του προγράμματος, ο κ. Μπαρόζο απάντησε, λέγοντας ότι, ως ένα βαθμο, είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο. Εξέφρασε, παράλληλα, τη βούληση της Επιτροπής να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, για να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε επίσης ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι οι συμφωνίες που αποφασίστηκαν στην ευρωζώνη θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και να τηρηθούν, όχι μόνο για την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, συνολικά. «Δεν θα γίνει δεκτή η οπισθοχώρηση σε δεσμεύσεις που ελήφθησαν, συλλογικά» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε, ομόφωνα, από τα 17 κράτη – μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».

Παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη επιθυμεί και η ΕΚΤ

Την ισχυρή προτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξέφρασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας πάντως ότι δεν είναι δική της υπόθεση να αποφασίσει τι θα συμβεί.

«Θέλω να δηλώσω ότι η ισχυρή προτίμησή μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» ανέφερε, μιλώντας σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ Πάραμο, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. «Εφόσον η συνθήκη δεν προβλέπει τίποτα για έξοδο (από το ευρώ, δεν αποτελεί θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ΕΚΤ» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, είχε χαρακτηρίσει «τεράστιο λάθος» τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ευ

Keywords
Τυχαία Θέματα