Το κοινωνικό «προφίλ» του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, περιλαμβάνουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική προστασία, που παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι προτάσεις αποτελούν προϊόν επεξεργασίας της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί με συντονιστή τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, και, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,

συνιστούν «συγκεκριμένες, πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες» δεσμεύσεις, «έτσι ώστε κανείς Έλληνας, καμία Ελληνίδα να μη νιώθει μοναχικός και εγκαταλελειμμένος υπό συνθήκες κρίσης».

Εστιάζοντας στο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι, από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την τρόικα, είναι εφικτό να διευρυνθεί αισθητά το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Ειδικότερα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η επέκταση των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επαγγελματίες που έχουν την ιδιότητα του εμπόρου, που δουλεύουν προσωπικά οι ίδιοι, δηλαδή που η δραστηριότητά τους βασίζεται στην προσωπική τους εργασία, που εργάζονται με τη μορφή ατομικής επιχείρησης και οι οφειλές τους φτάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ. Οι επαγγελματίες αυτοί, εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, θα υπαχθούν στον υφιστάμενο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άρα όχι στην πτωχευτική διαδικασία.

Η δεύτερη αλλαγή που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους υπερχρεωμένους, αφορά στον «ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό». Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, για έναν ειδικό λογαριασμό για κάθε άτομο, ύψους μέχρι 1.500 ευρώ, ο οποίος δεν θα μπορεί να θιγεί, να κατασχεθεί, ή να παρεμποδιστεί η ανάληψη από αυτόν.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε επίσης λόγο για μια σειρά από ρυθμίσεις, που διευκολύνουν την υπαγωγή στο καθεστώς ταχύτερα, χωρίς να απαιτείται προηγούμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός με την τράπεζα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά από άλλες διευθετήσεις, οι οποίες, όπως διευκρίνισε, «κάνουν πολύ πιο φιλικό και χρηστικό» το πλαίσιο για κάθε πρόσωπο και κάθε επαγγελματία που έχει πρόβλημα.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Αντώνη Σαμαρά σε «ισοδύναμα μέτρα» για την αποκατάσταση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «παλαιοκομματική προσέγγιση».

Σημείωσε μάλιστα ότι, «όταν αγωνιζόμασταν να κλείσουμε το νέο πρόγραμμα, να υπογράψουμε τη δανειακή σύμβαση (…) και αγωνιζόμασταν να καλύψουμε ένα κενό 325 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Σαμαράς δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει κανένα ισοδύναμο μέτρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα