Τουρκία: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο ποινικοποίησης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενέκρινε χθες Δευτέρα το γαλλικό κοινοβούλιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες 15 ημέρες.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Τουρκίας που εξέφραζε όλο το προηγούμενο διάστημα την αντίθεσή της και υψηλόβαθμοι παράγοντες της Άγκυρας εκτόξευαν απειλές προς τη Γαλλία.

Άμεση ήταν η αντίδραση

της Άγκυρας.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα την απόφαση, την οποία χαρακτηρίζει «καθόλα προβληματική»  και «υπόδειγμα ανευθυνότητας».
Δηλώνει, επίσης, ότι η χώρα θα εκφράσει σε κάθε επίπεδο την αντίδρασή της».

Στην ανακοίνωση αφήνεται να εννοηθεί ότι η ‘Άγκυρα θα περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την έγκριση του νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο Σαρκοζί.

Μετά την έγκριση από την Γερουσία με 127 έναντι 86 ψήφων –τον Δεκέμβριο είχε ψηφίσει και η Εθνοσυνέλευση– ο νόμος απαιτεί την υπογραφή του προέδρου Σαρκοζί για τεθεί σε ισχύ.

Η ανακοίνωση της προεδρίας διευκρίνιζε ότι θα τηρηθεί η τυπική διαδικασία επικύρωσης, δηλαδή μέσα σε δύο εβδομάδες.

Θεωρητικά πάντως υπάρχει το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον στο Συνταγματικό Δικαστήριο από βουλευτές.

Ο νόμος θεσπίζει πρόστιμα μέχρι 45.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι ένα έτος σε όποιον αρνηθεί την ύπαρξη γενοκτονιών αναγνωρισμένων από γαλλικούς νόμους.

Επιπλέον από την προεδρία δημοσιοποιήθηκε και επιστολή του Σαρκοζί στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου. Ο Σαρκοζί διαβεβαίωνε τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι ο νόμος δεν στοχεύει κατά συγκεκριμένων χωρών ενώ τον προέτρεψε να ληφθούν υπόψη τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών.

Παραταύτα, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι σχέσεις της Γαλλίας και της Τουρκίας μπαίνουν σε νέα φάση μετά την ψήφιση του νόμου.

Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο πάρει τελικά μορφή νόμου (κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο από την πλευρά της Γαλλίας) είναι ξεκάθαρο ότι οι τουρκογαλλικές σχέσεις «θα κινηθούν σε μία πολύ διαφορετική διάσταση», δήλωσε ο Γκιουλ.

Η Γαλλία, εξήγησε οι Τούρκος πρόεδρος, ανήκει πλέον «στην κατηγορία των χωρών που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης και την ελεύθερη επιστημονική εργασία».

Συνέδεσε μάλιστα την ψήφιση του νόμου με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχτούν τον Απρίλιο. «Το γεγονός είναι επιπρόσθετα δυσάρεστο επειδή συνέβη ως προεκλογική επένδυση, πράγμα που μειώνει μία μεγάλη χώρα σαν τη Γαλλία», επισήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα