Βέβαιη η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1%

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να το μειώσει έτι περαιτέρω, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Απολύτως βέβαιη θεωρείται η μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1%, κατά την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με δεδομένη τόσο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της κρίσης χρέους όσο και την επίμονη άρνηση, κυρίως των Γερμανών, να «αφήσουν» την τράπεζα να προχωρήσει σε εκτεταμένες αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων.

Σε

δημοσκόπηση που πραγματοποίησε την Τρίτη το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με συμμετοχή 73 οικονομικών αναλυτών, το 60% θεωρεί βέβαιη τη μείωση του επιτοκίου.

Άλλωστε, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενίσχυσε τις προσδοκίες για την επικείμενη μείωση, σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, όταν τόνισε ότι «βασικός ρόλος της ΕΚΤ είναι να φροντίζει για τη σταθερότητα των τιμών και να μην «αφήσει» τον πληθωρισμό να ξεπεράσει το 2%».

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε στο 3% τον Νοέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η είδηση για τη μείωση οδήγησε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σε πτώση, φτάνοντας έως και τα 1,3343 δολάρια, ενώ το τριμηνιαίο Euribor (ένας από τους βασικούς «δείκτες» των προσδοκιών των αγορών) ακολούθησε ανάλογη πορεία, η οποία υποδεικνύει όχι μόνο τη βεβαιότητα των επενδυτών για μείωση επιτοκίων την Πέμπτη, αλλά και για διατήρηση αυτής της πολιτικής και εντός του 2012.

Με την οικονομία της ευρωζώνης να «φλερτάρει» με την ύφεση, είναι δυνατόν η ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο χαμηλότερα ακόμη και από το 1%, κάτι το οποίο, πάντως, δεν έπραξε κατά τον προηγούμενο κύκλο παγκόσμιας κρίσης, που ξεκίνησε λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Πάντως, πολλά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ πραγματοποιείται μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, κατά την οποία αναμένεται ότι θα συμφωνηθεί η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, τουλάχιστον στην ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ δεν θα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, με δεδομένο ότι δεν θα έχουν, ακόμη, ξεκαθαριστεί οι προθέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το θέμα.

Η ΕΚΤ φρόντισε να μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τακτική την οποία προβλέπεται ότι θα άρει, εάν τελικώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανιστούν αποφασισμένοι να «παραδώσουν» μέρος της εθνικής κυριαρχίας των χωρών τους στα όργανα της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα