Ξεκάθαρος ο Σαμαράς: «Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ορίζοντα διμήνου -και τέλος!»

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως «η πιο ευθεία υπονόμευσή της είναι το να μιλάμε σήμερα για παράταση της θητείας της».

Από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σημείωσε πως η κυβέρνηση Παπαδήμου

συγκροτήθηκε, προκειμένου να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους, υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες και τέλος». Όπως ανέφερε, δεν υπήρξε συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων, ενώ τόνισε πως υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας στην ελληνική πολιτική, το οποίο «δεν θα αποκατασταθεί, αν άλλα συμφωνούμε κι άλλα κάνουμε».

Εξηγώντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, σημείωσε ακόμη πως «μια κυβέρνηση που θα πάρει δύσκολες αποφάσεις, δεν μπορεί να σταθεί χωρίς νωπή εντολή από το λαό», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι, από την ημέρα της συγκρότησής της, δημιουργήθηκε μια «βαλβίδα ασφαλείας» στην κοινωνία, που λειτούργησε «καταπραϋντικά» για την «κοινωνική αναταραχή που σιγοβράζει» και θα μπορούσε να προκαλέσει «κοινωνικές εκρήξεις».

Επιπλέον, ανέφερε πως η περίοδος των δύσκολων -όπως τις χαρακτήρισε- αποφάσεων δεν θα κρατήσει δύο-τρεις μήνες, αλλά δύο-τρία χρόνια τουλάχιστον. «Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται όλο αυτό το διάστημα από μία κυβέρνηση, που τα κόμματα τα οποία την στηρίζουν δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτε μακροχρόνιο, χωρίς καμιά νομιμοποίηση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ για τις προτροπές παράτασης της κυβερνητικής θητείας, υποστηρίζοντας ότι το ζητά, γιατί «βλέπει να βυθίζεται»: «Είδατε και το φιάσκο της εφεδρείας… Και ζητά να παραταθεί η τωρινή κυβέρνηση, για να αποφύγει το ίδιο τα χειρότερα. Το ΠΑΣΟΚ βάζει το δικό του μικροκομματικό όφελος πάνω από το εθνικό συμφέρον και ζητά -εμμέσως ή αμέσως- παράταση θητείας της σημερινής κυβέρνησης».

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις της ΝΔ για έξοδο από την κρίση, μίλησε για πέντε σφάλματα, τα οποία, όπως ανέφερε, τα έκανε όλα η προηγούμενη κυβέρνηση: φόρους σε περίοδο ύφεσης, οριζόντιες περικοπές, πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, θυσίες χωρίς φως στην άκρη του τούνελ, παραμέληση της ρευστότητας.

Πρότεινε δε, συγκεκριμένα, τη λήψη στοχευμένων μέτρων περικοπής της σπατάλης και όχι οριζόντιες περικοπές, μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, μείωσης της φορολογίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με διαρθρωτικά μέτρα.

Αφού τόνισε πως «οι συντάξεις των 700 ευρώ δεν ήταν σπατάλες», πρόσθεσε: «Σπατάλη είναι η μεγάλη κυβέρνηση, που κοστίζει όλο και περισσότερα και προσφέρει όλο και λιγότερα… να προσλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες «ημέτεροι» στο Δημόσιο, όταν ομολογείται πλέον ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι και πρέπει να μειωθούν… να δημιουργούνται τέτοιες ώ

Keywords
Τυχαία Θέματα