Υπερψηφίστηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens

Με την ψήφο 164 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, πέρασε τελικά από την Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση για τον συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens.

Σύμφωνα με την ρύθμιση η γερμανική εταιρεία θα καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων, 90 εκατ. ευρώ

για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη Siemens Hellas και ενδεχόμενη κατασκευή εργοστασίου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, «που θα οδηγήσει σε απασχόληση 700 ατόμων».

Σε αντάλλαγμα, η ελληνική πλευρά απαλλάσσει τη Siemens από κάθε αστική ή διεκδικητική αξίωση σε σχέση με το σκάνδαλο, ενώ η συμφωνία δεν απαλλάσσει τη Siemens από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Υπενθυμίζεται πως η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, είχε υπολογιστεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σε 2 δισ. ευρώ.

Τη ρύθμιση υπερψήφισαν 164 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, πλην του Φραγκίσκου Παρασύρη, που καταψήφισε, και της Άννας Νταλάρα που ψήφισε «παρούσα».

Η εντολή του πρωθυπουργού να μην κατατίθενται στην Βουλή τροπολογίες που δεν έχουν σχέση με το έργο της κυβέρνησης έβαλε «φρένο» στο θέμα που προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν δύο τροπολογίες (βουλευτών του ΚΚΕ και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Αηδόνη) τις οποίες νωρίτερα είχε κάνει αποδεκτές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

Η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσει έντονα η Κ.Ο του ΚΚΕ  και να ζητήσει απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης επανήλθε στην Ολομέλεια και αναφορικά με τις τροπολογίες επανέλαβε τις εντολές του πρωθυπουργό. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να αποχωρήσει καθώς «έχει προκύψει σύνθετο πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που απαιτεί την φυσική μου παρουσία στο υπουργείο» με αποτέλεσμα να προβληματίσει τα μέλη του κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα