50+ δωρεάν συναυλίες για το Πάσχα: Σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους -Το πρόγραμμα

Πάνω από 50 συναυλίες σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους για αυτό το Πάσχα στο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί Κυριακή των Βαΐων 28, Μ. Δευτέρα 29, Μ. Τρίτη 30 Απριλίου σε χώρους ξεχωριστούς, ιδιαίτερους και κατανυκτικούς.

Συναυλίες σε τοπόσημα όπως ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Μητρόπολη Αθηνών, η Αγγλικανική και η Ευαγγελική Εκκλησία, ο Καθολικός Καθεδρικός

Ναός, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλαιό Χρηματιστήριο, τα Μουσεία Ακρόπολης, Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και Γουλανδρή, οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και ο Παρνασσός.

Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη και με ελεύθερη είσοδο θα παρουσιάσει έναν μαραθώνιο περισσότερων από 50 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής.

Κατανυχτική βιωματική εμπειρία σε μουσεία και μνημεία

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής το Πάσχα του 2022 –το οποίο παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές–, η κατανυκτική βιωματική εμπειρία με τη συμμετοχή πάνω από 500 νεότερων και διακεκριμένων καλλιτεχνών, μουσικών, χορωδών, τραγουδιστών, ψαλτών, συνθετών, ηθοποιών, αρχιμουσικών επιστρέφει στις 28, 29 και 30 Απριλίου , στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής.

Καθώς η συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού είναι καθοριστική, το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα παρουσιάσει μουσική που δημιουργήθηκε για θρησκευτική χρήση ή επικαλείται το θείο στοιχείο, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις, που άπτονται της σχέσης του ανθρώπου με το υπερβατικό.

Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα του 2ου και εξαιρετικά φιλόδοξου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής φιλοξενεί σπάνια καλλιτεχνικά γεγονότα όπως, μεταξύ άλλων, την επιστροφή μετά από 22 χρόνια στην ΕΛΣ του διεθνώς καταξιωμένου αρχιμουσικού και πιανίστα Κωνσταντίνου Καρύδη, μια νέα σύνθεση της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος που θα παρουσιαστεί στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, μια πολύτιμη συνθετική στιγμή του κορυφαίου βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου, την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της σουίτας δωματίου από την όπερα Πάπισσα Ιωάννα του Γιώργου Βασιλαντωνάκη, μια απρόσμενη συνάντηση του Ρέκβιεμ του Μότσαρτ με το ηπειρώτικο μοιρολόι από την CoGNiMUS Collektiv και τον Γιώργο Ζιάβρα, ένα ιδιαίτερο γκαλά όπερας με τίτλο Η τελευταία πράξη είναι πάντοτε αιματοβαμμένη, μα και πάντοτε θεσπέσια! σε επιμέλεια Δημήτρη Γιάκα, μια «συνομιλία» των Φραντς Λιστ και Πωλ Κλωντέλ σε διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και πολλά άλλα.

Σπουδαία έργα, μελωδίες και τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τη λαϊκή παράδοση έως τη σύγχρονη δημιουργία, με θεματικό άξονα τη λατρεία θα παρουσιαστούν στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, το Μουσείο της Ακρόπολης, τη Μητρόπολη Αθηνών, το Φετιχιέ Τζαμί, την Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, την Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Επιπλέον, η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου θα ερμηνεύσει ιταλικά πένθιμα εμβατήρια σε μια βραδινή διαδρομή που θα ξεκινήσει από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα ολοκληρωθεί στην Αποστόλου Παύλου στο Θησείο.

Από εκκλησίες διαφορετικών δογμάτων, μουσεία μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, αίθουσες συναυλιών και παραστάσεων έως ανοιχτούς χώρους (πεζοδρόμους, κήπους, αύλειους χώρους), το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διεισδύει στον αστικό ιστό και προτείνει μια μουσική περιφορά ως ένα δημόσιο καλλιτεχνικό και ευρύτερα πολιτισμικό γεγονός μεγάλης κλίμακας, που θα αναδείξει τη σημασία αλλά και τη σχέση της μουσικής με τον κοινωνικό αστικό ιστό, το ειδικό βάρος της λατρευτικής πρακτικής, αλλά και τη βιωματική σχέση με τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις.

11 αναθέσεις έργων σε καταξιωμένους και νεότερους συνθέτες

Για τη 2η διοργάνωση του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει κάνει 11 αναθέσεις νέων έργων σε καταξιωμένους και νεότερους, Έλληνες και ξένους συνθέτες, τους Λένα Πλάτωνος, Μάρθα Μαυροειδή, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Αλέξανδρο Γκόνη, Χάρη Γκατζόφλια, Αποστόλη Κουτσογιάννη, Λίνα Τόνια, Χαράλαμπο Γωγιό, Γιώργο Βασιλαντωνάκη, Τόλγκα Τουζούν και Πάνο Ηλιόπουλο, καθώς και σε συνεργασία, σε κάποια έργα, με διακεκριμένους λογοτέχνες όπως οι Δημήτρης Δημητριάδης, Παντελής Μπουκάλας, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Φοίβος Δούσος κ.ά.

Στις πάνω από 50 συναυλίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σπουδαία έργα της λατρευτικής μουσικής και έργα με αφορμή τη λατρεία και το θρησκευτικό συναίσθημα μέσα από καλλιτέχνες όπως, μεταξύ άλλων, οι Κωνσταντίνος Καρύδης, Νίκος Βασιλείου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Γιώργος Ζιάβρας, Μιχάλης Παπαπέτρου, Δημήτρης Γιάκας, Νίκος Λαάρης, Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Χάρης Λαμπράκης, Ειρήνη Πατσέα, Μυρτώ Μποκολίνη, Μάρθα Φριντζήλα, Αργύρης Μπακιρτζής, Λένια Ζαφειροπούλου, Άννα Στυλιανάκη, Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Καλύβας, Τάσος Αποστόλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Γιάννης Διονυσίου, Άννα Αγάθωνος, Χρύσα Μαλιαμάνη, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Γιάννης Χριστόπουλος, Διονύσης Σούρμπης, Αναστασία Κότσαλη, Μαρία Κωστράκη, Θεοδώρα Μπάκα, Χρήστος Κεχρής, Μάριος Σαραντίδης, Νίνα Κουφοχρήστου, Άρτεμις Μπόγρη, Δήμητρα Κωτίδου, Έλενα Μαραγκού, Γιώργος Ιατρού, Χρήστος Ραμμόπουλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Μάρθα Τομπουλίδου, Χρήστος Σακελλαρίδης, καθώς και σύνολα όπως, μεταξύ άλλων, CHÓRES, Όρος Ensemble, ΜεĪZοΝ Ensemble, CoGNiMUS Collektiv, Polis Ensemble, Εquábili, Χορωδία Δωματίου Αθηνών, Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, Χορωδία της ΕΡΤ, Μεικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών, σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, Παιδική Χορωδία ΕΛΣ, Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ και Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα φωτίσει έννοιες και συναισθήματα όπως η μετάνοια, η ευλάβεια, η λύτρωση, η εξιλέωση, η συγχώρεση, αλλά και η ανάσταση, με συνθέσεις, μεταξύ άλλων, των Ρεσπίγκι, Μότσαρτ, Μπαχ, Παιρτ, Χάυντν, Ραχμάνινοφ, Κούκου, Μητρόπουλου, Σκαλκώτα, Γκουμπαϊντουλίνα, Μπορμπουδάκη, Τσοντάκη, Μασνέ, Ροσσίνι, Πουλένκ, Σαρρίνο, Μάγερμπερ, Ονεγκέρ, Ντυφάυ, Καρρέρ, Μάρτινου, Ντεμπυσσύ, Βάινμπεργκ, Μπρίττεν, Παλεστρίνα, Λιστ, Ραμίρες, Σνίτκε, Καντσέλι, Τσαλαχούρη κ.ά.

Τι περιλαμβάνει το τριημέρο πρόγραμμα

Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ορθόδοξη και καθολική λειτουργική μουσική, μεσαιωνικούς και βυζαντινούς ύμνους, έργα από την παράδοση των Μεβλεβί δερβίσηδων, γρηγοριανά μέλη γραμμένα για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, γαλλικό μπαρόκ, οθωμανική και λατινοαμερικάνικη θρησκευτική μουσική, καθώς και όπερα και σύγχρονη μουσική.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής αποτελεί μια σύμπραξη δυνάμεων του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Eurolife FFH. Η ιδέα και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είναι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη.

Πρακτικές πληροφορίες:

• Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

• Μόνο για τις συναυλίες που θα δοθούν στην Εναλλακτική Σκηνή και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ θα υπάρξουν προκρατήσεις μέσω της ticketservices.gr. Έναρξη προκρατήσεων 22/4 στις 9.00.

• Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ: ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ & ΟΙ ΧΩΡΟΙ

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ

Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
12.30 In sæcula sæculorum Ειρήνη Αναστασίου, Σπύρος Αρκούδης, Γεώργιος Κρίμπερης
Ι. Καθολικός Καθεδρικός Ν. Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη
17.00 Η ουράνια πολιτεία Λένα Πλάτωνος
Μυρτώ Μποκολίνη, Νικόλας Καραγκιαούρης, Μιχάλης Παπαπέτρου – Παιδική Χορωδία ΕΛΣ
Κήπος Προεδρικού Μεγάρου
17.00 Ιεροί διάλογοι Ταξιάρχης Γεωργούλης, Σωκράτης Σινόπουλος, Ντερυά Τουρκάν
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
17.00 Planh: Mεσαιωνικοί ύμνοι και θρήνοι Δύσης και Ανατολής Δημήτρης Κούντουρας – Ex Silentio
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
17.00 Συναξάρι: Θεόφιλος, Χαλεπάς, Παπαδιαμάντης
Μάρθα Μαυροειδή – Παντελής Μπουκάλας
Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)
18.00 Ιεροί διάλογοι Ταξιάρχης Γεωργούλης, Σωκράτης Σινόπουλος, Ντερυά Τουρκάν
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
18.30 Δια-λογισμοί επί των επτά τελευταίων Λόγων του Ιησού επάνω στον Σταυρό Γιόζεφ Χάυντν, Φανή Βοβώνη – Χρήστος Θάνος
Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
18.30 Το ηλιοβασίλεμα Οττορίνο Ρεσπίγκι, Λένια Ζαφειροπούλου – Χρήστος Σακελλαρίδης, Κουαρτέτο Αθηνών
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
19.00 Η ουράνια πολιτεία Λένα Πλάτωνος
Μυρτώ Μποκολίνη, Νικόλας Καραγκιαούρης, Μιχάλης Παπαπέτρου – Παιδική Χορωδία ΕΛΣ
Κήπος Προεδρικού Μεγάρου
19.00 Ιεροί διάλογοι Ταξιάρχης Γεωργούλης, Σωκράτης Σινόπουλος, Ντερυά Τουρκάν
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)

19.00 Από το Ω του Χρόνου στο Α της Αιωνιότητας Ενκέλα Κοκολάνη, Μιχαήλ Κολοκοτρώνης, Μυρτώ Ταλακούδη
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
19.30 ΜεĪZοΝ Ensemble Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
20.00 In sæcula sæculorum Ειρήνη Αναστασίου, Σπύρος Αρκούδης, Γεώργιος Κρίμπερης
Ι. Καθολικός Καθεδρικός Ν. Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη
20.00 MOIROLÓI | A LAMENT FOR THE LIVING Γιώργος Ζιάβρας – CoGNiMUS Collektiv
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ)
20.00 Δια-λογισμοί επί των επτά τελευταίων Λόγων του Ιησού επάνω στον Σταυρό Γιόζεφ Χάυντν, Φανή Βοβώνη – Χρήστος Θάνος
Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
20.00 Συναξάρι: Θεόφιλος, Χαλεπάς, Παπαδιαμάντης Μάρθα Μαυροειδή – Παντελής Μπουκάλας
Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)
21.00 Η τελευταία πράξη είναι πάντοτε αιματοβαμμένη, μα και πάντοτε θεσπέσια! Δημήτρης Γιάκας επιμέλεια
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
21.00 Το ηλιοβασίλεμα Οττορίνο Ρεσπίγκι, Λένια Ζαφειροπούλου – Χρήστος Σακελλαρίδης, Κουαρτέτο Αθηνών
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
21.30 Ελληνικά έργα λατρευτικής μουσικής για σόλο πιάνο και δύο πιάνα Κωνσταντίνος Καρύδης, Νίκος Λαάρης
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ)
22.00 Ο Θεός αγάπη εστί – 24 προσευχές του Ιωάννη του Χρυσοστόμου Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
17.00 Ιεροί διάλογοι Ταξιάρχης Γεωργούλης, Σοφία Ευκλείδου, Σωκράτης Σινόπουλος, Ντερυά Τουρκάν
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
17.30 Το μάθημα του σκότους Αλέξανδρος Γκόνης
Αγγλικανική Εκκλησία Αγ. Παύλου
17.30 Εξομολόγησις Χάρης Γκατζόφλιας – Δημήτρης Δημητριάδης
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
17.30 Εquábili Γυναικείο φωνητικό σύνολο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Μουσείο Ακρόπολης (εσωτερικός χώρος, Καρυάτιδες)
18.00 Ιεροί διάλογοι Ταξιάρχης Γεωργούλης, Σοφία Ευκλείδου, Σωκράτης Σινόπουλος, Ντερυά Τουρκάν
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
18.30 Σημείο χωρίς επιστροφή Αποστόλης Κουτσογιάννης – Όρος Ensemble
Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
18.30 Εξομολόγησις Χάρης Γκατζόφλιας – Δημήτρης Δημητριάδης
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
18.30 Misa criolla Αριέλ Ραμίρες, Γιάννης Διονυσίου, Ειρήνη Πατσέα – Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ, CHÓRES
Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)

19.00 Ιεροί διάλογοι Ταξιάρχης Γεωργούλης, Σοφία Ευκλείδου, Σωκράτης Σινόπουλος, Ντερυά Τουρκάν
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
19.00 Το μάθημα του σκότους Αλέξανδρος Γκόνης
Αγγλικανική Εκκλησία Αγ. Παύλου
20.00 Misa criolla Αριέλ Ραμίρες, Γιάννης Διονυσίου, Ειρήνη Πατσέα – Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ, CHÓRES
Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)
21.00 Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου Κώστας Ιωαννίδης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Μουσείο Ακρόπολης) – Αποστόλου Παύλου (Θησείο)
21.00 Το μικρό ρωσικό Πάσχα Νίκος Βασιλείου επιμέλεια
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
21.00 Agli albori Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα, Πόπη Μαλαπάνη, Ηλίας Σδούκος
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
21.30 Χορωδία Δωματίου Αθηνών Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Μητροπολιτικός-Καθεδρικός Ναός Αθηνών
22.30 Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία Γιώργος Κωνσταντίνου
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
17.00 Ο ανθός και η ευωδιά του Χάρης Λαμπράκης, Νίκος Παραουλάκης, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Νεκτάριος Σταματέλλος
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
17.30 Σταύρωση Λίνα Τόνια
Αγγλικανική Εκκλησία Αγ. Παύλου
18.00 Ο ανθός και η ευωδιά του Χάρης Λαμπράκης, Νίκος Παραουλάκης, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Νεκτάριος Σταματέλλος
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
18.00 Θρήνου ηχώ: Mία φωνητική εξερεύνηση Νίκη Λαδά, Αλεσσάντρο Φιορντελμόντο
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
18.00 Παιδική Χορωδία ΕΛΣ Χαράλαμπος Γωγιός, Μάρθα Μαυροειδή, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
19.00 Ο ανθός και η ευωδιά του Χάρης Λαμπράκης, Νίκος Παραουλάκης, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Νεκτάριος Σταματέλλος
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
19.00 Πάπισσα Ιωάννα Γιώργος Βασιλαντωνάκης, Μιχάλης Παπαπέτρου
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ)
19.30 Σταύρωση Λίνα Τόνια
Αγγλικανική Εκκλησία Αγ. Παύλου

20.00 Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό; Τόλγκα Τουζούν
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
20.30 Μακάριοι οι μαστοί οι ουκ εθήλασαν… Φραντς Λιστ, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Ι. Καθολικός Καθεδρικός Ν. Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη
21.00 Θρήνου ηχώ: Mία φωνητική εξερεύνηση Νίκη Λαδά, Αλεσσάντρο Φιορντελμόντο
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
21.30 Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό; Τόλγκα Τουζούν
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
21.30 Η νοσταλγία του Θεού Φίλιππος Τσαλαχούρης, Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ)
22.00 Μακάριοι οι μαστοί οι ουκ εθήλασαν… Φραντς Λιστ, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Ι. Καθολικός Καθεδρικός Ν. Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

In sæcula sæculorum
Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ν. Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 12.30 & 20.00
Γρηγοριανά μέλη και έργα των Κρίστιαν Λίντμπεργκ, Όσκαρ Λίντμπεργκ, Άρβο Παιρτ, Ανρί Τομαζί, Άλαν Χοβάνες
Ερμηνεύουν: Σπύρος Αρκούδης τρομπέτα, Γεώργιος Κρίμπερης τρομπόνι, Ειρήνη Αναστασίου εκκλησιαστικό όργανο
Η τρομπέτα, το τρομπόνι καθώς και το εκκλησιαστικό όργανο, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, χρησιμοποιούνται σε χώρους λατρείας εδώ και πολλούς αιώνες, ενώ πολλοί συνθέτες και κληρικοί έχουν παρομοιάσει τα παραπάνω όργανα με τη φωνή του Θεού. Η συναυλία που παρουσιάζει η τριάδα των διακεκριμένων μουσικών Σπύρου Αρκούδη, Γεωργίου Κρίμπερη και Ειρήνης Αναστασίου επιδιώκει τον συγκερασμό του Γρηγοριανού μέλους με τη μουσική του 21ου αιώνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Γρηγοριανά μέλη γραμμένα για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, φορτισμένα με πνευματικότητα και κατάνυξη ανάλογη των ημερών. Τα μονοφωνικά μέλη ερμηνεύονται από τα πνευστά όργανα, και οι εναρμονισμένοι ύμνοι από το εκκλησιαστικό όργανο και το τρομπόνι, ενώ τα έργα του 21ου αιώνα περιλαμβάνουν προσευχές και παραλλαγές πάνω σε Γρηγοριανά μουσικά θέματα.

Η ουράνια πολιτεία
Κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 17.00 & 19.00
Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ
Μουσική: Λένα Πλάτωνος
Λιμπρέτο: Βαγγέλης Κοσμίδης σε συνεργασία με τη Λένα Πλάτωνος και την Έλλη Κετετζιάν
Σολίστ Μυρτώ Μποκολίνη, Νικόλας Καραγκιαούρης
Παιδική Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Έλλη Κετετζιάν τσέλο, κρουστά
Ενορχήστρωση, sound design, μείξεις προηχογραφημένων, συνθεσάιζερ: Στέργιος Τσιρλιάγκος, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Κοσμίδης, Σκηνογραφία: Μικαέλα Λιακατά, Διεύθυνση συνόλου, συνθεσάιζερ: Μιχάλης Παπαπέτρου, Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας ΕΛΣ Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Ηχοληψία: Βασίλης Μιχαηλίδης
Ένα μεταμοντέρνο ορατόριο με στοιχεία όπερας και κολάζ σε φόρμα εντελώς ελεύθερη βασισμένο σε ιερά κείμενα, ρήσεις και ποίηση της Λένας Πλάτωνος και άλλων. Μια ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη σπουδαία Λένα Πλάτωνος για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής.
Πόλεμος πατήρ πάντων: Ένα πλήθος παιδιών προστατευμένο μέσα στον θόλο της προσευχής στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου επεξεργάζεται τον πόνο, τα πάθη και τις χθόνιες δυνάμεις και τελικά οδηγείται στην ενατένιση του φωτός και στην τελική κατάργηση του θανάτου μέσω της Αναστάσεως. Το αίμα των αγίων έτρεξε μέσα στη γη και τη φούσκωσε σαν να ήταν ζυμάρι. Δύο ενήλικοι τραγουδιστές / άγγελοι-γονείς και τα παιδιά του κόσμου: το ταξίδι από τον έναν τόπο στον Άλλο, από την καταστροφή στη λύτρωση. Είδα την Πανάγια Μητέρα να φοράει μαύρα και να κλαίει. Μη μας σκοτώνετε. — Λένα Πλάτωνος

Ιεροί διάλογοι
Φετιχιέ τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024 & Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Στις 17.00, 18.00 & 19.00
Ταξιάρχης Γεωργούλης ούτι, Σοφία Ευκλείδου τσέλο, Σωκράτης Σινόπουλος πολίτικη λύρα, Ντερυά Τουρκάν πολίτικη λύρα
Τέσσερις μουσικοί παρουσιάζουν οργανικές συνθέσεις από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, έργα από την παράδοση των Μεβλεβί δερβίσηδων, όπως και έργα που έχουν σημείο αναφοράς το ούτι και την πολίτικη λύρα. Μέσω των διαλογικών αυτοσχεδιασμών αλληλεπιδρούν και ανασυνθέτουν το μουσικό υλικό με έμφαση στις συγγένειες των συγκεκριμένων μουσικών παραδόσεων, τόσο στο επίπεδο της μορφολογίας και του ύφους όσο και κυρίως σε αυτό της πνευματικότητας και της ιερότητας που τις διαπνέει.

Planh: Μεσαιωνικοί ύμνοι και θρήνοι Δύσης και Ανατολής
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (αμφιθέατρο)
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 17.00
Έργα των Γκυγιώμ Ντυφάυ, Μανουήλ Χρυσάφη κ.ά.
Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Κούντουρας
Ex Silentio: Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη υψίφωνος, Νίκος Ζιάζιαρης βαρύτονος, Αντώνιος Αετόπουλος ψάλτης, Δημήτρης Κούντουρας μεσαιωνικά φλάουτα, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Αθανασία Τέλιου μεσαιωνικές βιέλες
Το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κούντουρα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στις πολυδιάστατες σχέσεις Ανατολής και Δύσης, αντλώντας υλικό από τη θρησκευτική και την κοσμική παράδοση. Το χαρακτηριστικό κοσμικό μοτέτο Θρήνος για την Αγία Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης του Γκυγιώμ Ντυφάυ, με θέμα την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, το κείμενο του οποίου συνδυάζει το λατινικό Γρηγοριανό μέλος με ένα μεσαιωνικό γαλλικό σανσόν, αντιπαραβάλλεται με τον αντίστοιχο βυζαντινό Θρήνο του Μανουήλ Χρυσάφη, που αποτελεί μελοποίηση ενός βυζαντινού ψαλμού και αναφέρεται συμβολικά στο ιστορικό αυτό γεγονός. Όργανα εποχής και σαγηνευτικοί μεσαιωνικοί ύμνοι από τη Γαλλία, την Κύπρο και την Αρμενία συνθέτουν ένα πολυπολιτισμικό μουσικό υφαντό.

Συναξάρι: Θεόφιλος, Χαλεπάς, Παπαδιαμάντης
Μουσείο Ακρόπολης (είσοδος, εξωτερικός χώρος)
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 17.00 & 20.00
Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ
Σύλληψη, μουσική: Μάρθα Μαυροειδή
Στίχοι: Παντελής Μπουκάλας
Αργύρης Μπακιρτζής αφήγηση, Μάρθα Φριντζήλα τραγούδι, Τάσος Πούλιος κανονάκι, τραγούδι, Βαγγέλης Καρίπης, Μανούσος Κλαπάκης κρουστά
Μουσικό σύνολο Σμάρι: Χάρης Λαμπράκης νέυ, Νίκος Παραουλάκης νέυ, Στρατής Ψαραδέλλης λύρα, Μάρθα Μαυροειδή λάφτα, τραγούδι, Γιώργος Ταμιωλάκης τσέλο, Γιώργος Βεντουρής κοντραμπάσο
Η Ροδιά – Χορωδία παραδοσιακής μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Μάρθα Μαυροειδή
Το έργο Συναξάρι: Θεόφιλος, Χαλεπάς, Παπαδιαμάντης αποτελείται από τρεις «αγιογραφίες» καλλιτεχνών που έμειναν στη συλλογική μνήμη όχι μόνο για το έργο τους αλλά και για τον τρόπο που οι ίδιοι έζησαν τη ζωή τους. Πρόκειται για τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, τον πιο γνωστό λαϊκό ζωγράφο με καταγωγή από τη Λέσβο, τον σπουδαίο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά από την Τήνο και τον «άγιο των ελληνικών γραμμάτων» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη από τη Σκιάθο.
Τρία μουσικά και ποιητικά πορτρέτα σε κείμενα του Παντελή Μπουκάλα συνδιαλέγονται με παραδοσιακούς στίχους από τους τόπους καταγωγής των τριών καλλιτεχνών. Η σύλληψη και η μουσική σύνθεση είναι της Μάρθας Μαυροειδή.

Δια-λογισμοί επί των επτά τελευταίων Λόγων του Ιησού επάνω στον Σταυρό
Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 18.30 & 20.00
Βασισμένο στο έργο Οι επτά τελευταίοι Λόγοι του Λυτρωτή μας στον Σταυρό του Γιόζεφ Χάυντν
Δραματουργική επιμέλεια: Φανή Βοβώνη
Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Θάνος
Χρήστος Θάνος αφηγητής
Φανή Βοβώνη βιολί I, Φαίδων Μηλιάδης βιολί II, Ντέιβιντ Μπόγκοραντ βιόλα, Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος βιολοντσέλο
Ο ίδιος ο Γιόζεφ Χάυντν περιγράφει γλαφυρά την τελετουργία της Μεγάλης Παρασκευής στον καθεδρικό της πόλης Κάδιθ στην Ανδαλουσία για την οποία, εν έτει 1785, του ζητήθηκε να συνθέσει επτά αργά μέρη για καθέναν από τους επτά τελευταίους Λόγους του Ιησού στον Σταυρό: «Από τους τοίχους, τα παράθυρα και τις κολόνες της εκκλησίας ήταν κρεμασμένο μαύρο ύφασμα ενώ οι πόρτες ήταν ερμητικά κλειστές και μόνο ένα μεγάλο λυχνάρι κρεμόταν από το κέντρο της στέγης, σπάζοντας το πανηγυρικό σκοτάδι». Έντονη θεατρικότητα, κατανυκτική ατμόσφαιρα, σε μια τρίωρη λειτουργία για τα τελευταία λόγια του Ιησού – απαύγασμα της επίγειας δράσης του. Οι επτά Λόγοι βρίσκονται διάσπαρτοι στις εξιστορήσεις των Παθών όπως καταγράφονται στα τέσσερα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. Συγκεντρώθηκαν από πολλούς συγγραφείς, ήδη από τον 2ο αιώνα μ.Χ., και σταδιακά συστηματοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια της πρώιμης χριστιανικής θεολογίας να εδραιώσει τη διδασκαλία της με μια συνεπή και μεστή εξιστόρηση της ζωής, των παθών και του θανάτου του Ιησού. Η σειρά των Λόγων που γνωρίζουμε σήμερα παραδοσιακά ερμηνεύεται ως αναφορά στις έννοιες της συγχώρεσης, της σωτηρίας, της σχέσης-συγγένειας, της εγκατάλειψης, της απελπισίας, του θριάμβου και της επανένωσης. Με την επιτέλεση μιας εναλλακτικής, παραλλαγμένης μορφολογίας των Λόγων και της μουσικής του Χάυντν, η μουσική αυτή παράσταση για αφηγητή και κουαρτέτο εγχόρδων σε δραματουργική επιμέλεια της βιολίστριας Φανής Βοβώνη επιδιώκει να τους αναγνώσει και να τους αφουγκραστεί εκ νέου.

Το ηλιοβασίλεμα
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 18.30 στον 3ο όροφο του Μουσείου & στις 21.00 στο Αμφιθέατρο
Μουσική του Οττορίνο Ρεσπίγκι και στίχοι του Πέρσυ Μπυς Σέλλεϋ
Επιμέλεια: Λένια Ζαφειροπούλου
Σύνθεση κειμένου: Χρήστος Σακελλαρίδης
Λένια Ζαφειροπούλου μεσόφωνος, Χρήστος Σακελλαρίδης απαγγελία
Κουαρτέτο Αθηνών: Απόλλων Γραμματικόπουλος βιολί Ι, Παναγιώτης Τζιώτης βιολί ΙΙ, Αγγέλα Γιαννάκη βιόλα, Ισίδωρος Σιδέρης βιολοντσέλο
Η μεσόφωνος και ποιήτρια Λένια Ζαφειροπούλου και ο ποιητής Χρήστος Σακελλαρίδης συνεργάζονται για μια μουσική περφόρμανς που συνδυάζει το έργο του Ιταλού Οττορίνο Ρεσπίγκι Το ηλιοβασίλεμα για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων, βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Πέρσυ Σέλλεϋ, με μεταφρασμένα αποσπάσματα από διαφορετικά ποιήματα του ρομαντικού Άγγλου ποιητή. Μέσα στους μελωδικούς στίχους του Σέλλεϋ και στο κύριο μουσικό θέμα του Ρεσπίγκι, που μοιάζει με νανούρισμα, ανιχνεύουμε το κατεξοχήν πασχαλινό μοτίβο του θανάτου ως ύπνου. Όχι μόνο στα Κατά Ματθαίον Πάθη του Μπαχ, που κλείνουν με μια καληνύχτα προς τον κοιμώμενο Ιησού, αλλά και στην ανατολική ποίηση της Μεγάλης Εβδομάδας συναντάμε τα μοτίβα του φυσίζωου ύπνου: τον νοητό ήλιο που δύει στον τάφο για να ανατείλει λαμπρότερος σε τρεις μέρες, τον κοιμώμενο Θεό που θα εγείρει τη ζωή από τον ύπνο, τον Ιησού ως κοιμώμενο λέοντα που κανείς δεν τολμά να ξυπνήσει, παρά όλοι περιμένουν να σηκωθεί αυτεξουσίως. Έτσι, η περφόρμανς των Ζαφειροπούλου – Σακελλαρίδη ακολουθεί κι αυτή τη δύση του ήλιου που αναπαύεται. Στην τραγική ιστορία του ζεύγους του Σέλλεϋ και του Ρεσπίγκι διακρίνεται μια υψιπετής μακαβριότητα αλλά και καρτερία απέναντι στη θνητότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Πριν την ελπίδα της ανάστασης, υπάρχει η δρώσα οδύνη για τον –έστω πρόσκαιρο– θάνατο του φωτός.

Από το Ω του Χρόνου στο Α της Αιωνιότητας
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (αμφιθέατρο)
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 19.00
Μιχαήλ Κολοκοτρώνης (Ορχήστρα ΕΛΣ) βιολί
Ενκέλα Κοκολάνη (ΚΟΑ) βιόλα
Μυρτώ Ταλακούδη (ΚΟΘ) βιολοντσέλο
Νεκτάρια Παναγιωτοπούλου αφήγηση
Τρεις Κορυφαίοι μουσικοί από τις τρεις κρατικές ορχήστρες της Ελλάδας (Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) ερμηνεύουν τρία από τα αριστουργηματικά Έξι αργά μέρη και τρίφωνες φούγκες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο έργων του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Οι δύο πρώτες φούγκες αποτελούν μεταγραφές από το Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και, η τελευταία, από το έργο Οκτώ φούγκες του Βίλχελμ Φρήντεμαν Μπαχ, πρεσβύτερου γιου του Γιόχαν Σεμπάστιαν. Οι αργές εισαγωγές που προηγούνται της καθεμιάς από τις φούγκες αποδίδονται στον ίδιο τον Μότσαρτ. Ανάμεσα από τα τρία μουσικά έργα, η ηθοποιός Νεκτάρια Παναγιωτοπούλου διαβάζει αναστάσιμα κείμενα αγίων της χριστιανικής εκκλησίας που υμνολόγησαν, δοξολόγησαν και, κυρίως, βίωσαν την υπέρτατη εορτή της Ανάστασης, καθώς και σύντομες στοχαστικές επεκτάσεις του λόγου τους.

ΜεĪΖοΝ Ensemble
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 19.30
Μουσική διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεĪΖοΝ Ensemble παρουσιάζει a cappella έργα στο πνεύμα των ημερών των Άντριαν Βίλαερτ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Άρβο Παιρτ, Κώστα Κλάββα, Γιάννη Φιλόπουλου, Πολυκράτη κ.ά.
Το ΜεĪΖοΝ Ensemble έχει δώσει σημαντικές εμφανίσεις σε Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης και αλλού, με πολλές πρώτες εκτελέσεις χορωδιακών έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών.

MOIROLÓI | A LAMENT FOR THE LIVING
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 20.00
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας
Σολίστ: Πτολεμαίος Αρμάος λαούτο, Γιώργος Μεράντζας φωνή, Κώστας Τζέκος κλαρίνο, Μαρίνος Τρανουδάκης κρουστά, Κατερίνα Χατζηνικολάου βιολί
Υψίφωνοι Νίνα Κουφοχρήστου, Μαριάννα Νομικού, Δήμητρα Κωτίδου
Μεσόφωνοι Άρτεμις Μπόγρη, Έλενα Μαραγκού, Μάρια Πούργκα
Τενόροι Αλέξανδρος-Ανδρέας Χαζάπης, Ανδρέας Καραούλης, Λέον Βέπνερ
Βαθύφωνοι Γεώργιος Ιατρού, Γκυγιέμ Μπατλόρι Παζές, Χρήστος Ραμμόπουλος
Φιλική συμμετοχή: Σάββας Σιάτρας, Πολυφωνικό Σύνολο ΧΑΟΝΙΑ
Με το Σολιστικό Φωνητικό Σύνολο και την Ορχήστρα της CoGNiMUS
Μια συμπαραγωγή της CoGNiMUS Collektiv με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
How does death sound, not for the dead, but for the living?
Το MOIROLÓI είναι μια αμιγώς μουσική αφήγηση γύρω από τον θρήνο και την πένθιμη τελετουργία. Ένα από τα μνημειώδη ευρωπαϊκά μουσικά αριστουργήματα, το Ρέκβιεμ του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (KV 626) συναντάται με το ηπειρωτικό μοιρολόι του 19ου αιώνα.
Το «ανοίκειο πάντρεμα» αυτών των δύο μουσικών κόσμων, μαζί με συμπληρωματικά στοιχεία από την αγγλική Αναγέννηση, το πρώιμο μπαρόκ (Ντόουλαντ, Πέρσελ, Χαίντελ) και το βυζαντινό μέλος, ενορχηστρώνει μια ηχητικά υπερβατική εμπειρία που μετουσιώνει το τελετουργικό του θανάτου σε μια γιορτή για τη ζωή. Το MOIROLÓI αντλεί έμπνευση από τον μακάβριο χορό (Danse Macabre), τα λειτουργικά κείμενα της ορθόδοξης νεκρώσιμης ακολουθίας και το αρχαιοελληνικό μοιρολόι με τις σύγχρονες οργανικές και φωνητικές συζυγίες του, που παίζονται / τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα στα βουνά της Ηπείρου.
Υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Ζιάβρα, ενώνονται μουσικοί με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο: μουσικοί από την Ελλάδα με εξειδίκευση στην παραδοσιακή μουσική, τραγουδιστές από όλη την Ευρώπη που σχηματίζουν τον Χορό, καθώς και οργανοπαίχτες από Ελλάδα και εξωτερικό που όλοι μαζί συνθέτουν την ορχήστρα.

Η τελευταία πράξη είναι πάντοτε αιματοβαμμένη, μα και πάντοτε θεσπέσια!
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 21.00
Άννα Στυλιανάκη υψίφωνος
Μαρισία Παπαλεξίου μεσόφωνος
Γιάννης Καλύβας τενόρος
Τάσος Αποστόλου βαθύφωνος
Δημήτρης Γιάκας μουσική επιμέλεια, πιάνο
Ο διακεκριμένος πιανίστας Δημήτρης Γιάκας και τέσσερις αναγνωρισμένοι πρωταγωνιστές της όπερας, οι Άννα Στυλιανάκη, Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Καλύβας και Τάσος Αποστόλου, παρουσιάζουν στον Παρνασσό ένα ιδιαίτερο Γκαλά Όπερας στο πνεύμα του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που αντλούν το θέμα τους από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, τα οποία σχετίζονται με τα Άγια Πάθη του Χριστού, τη θρησκευτική λατρεία ανά τους αιώνες και την ενατένιση του Θείου. Θα ακουστούν άριες που εκφράζουν έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα των ηρώων από όπερες των Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Ζυλ Μασνέ, Γεωργίου Σκλάβου, Έγκελμπερτ Χούμπερντινκ, Χοσέ Σερράνο, Τζοακκίνο Ροσσίνι, Τζάκομο Μάγερμπερ, Φρανσίς Πουλένκ, Οττορίνο Ρεσπίγκι, Αρτύρ Ονεγκέρ, Παύλου Καρρέρ, Μποχούσλαβ Μάρτινου, καθώς και μια προσευχή του Αλεσσάντρο Στραντέλλα.

Ελληνικά έργα λατρευτικής μουσικής για σόλο πιάνο και δύο πιάνα
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος – KΠΙΣΝ
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 21.30
Έργα των Περικλή Κούκου, Γιώργου Κουμεντάκη, Δημήτρη Μητρόπουλου, Μηνά Μπορμπουδάκη, Νίκου Σκαλκώτα, Γιώργου Τσοντάκη
Κωνσταντίνος Καρύδης, Νίκος Λαάρης πιάνο
Καὶ λαβὼν τὸ σῶμα ὁ Ἰωσὴφ ἐνετύλιξεν αὐτὸ σινδόνι καθαρᾷ, καὶ ἔθηκεν αὐτὸ ἐν τῷ καινῷ αὐτοῦ μνημείῳ ὃ ἐλατόμησεν ἐν τῇ πέτρᾳ…
— Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, κεφ. κζ΄, στιχ. 59-60
Οι καταξιωμένοι αρχιμουσικοί και πιανίστες Κωνσταντίνος Καρύδης και Νίκος Λαάρης συνεργάζονται και πάλι μετά από καιρό, παρουσιάζοντας μια επιλογή ελληνικών έργων για σόλο πιάνο και για δύο πιάνα εμπνευσμένων από τη σχέση του ανθρώπου με το θείο. Οι δύο ερμηνευτές σταχυολογούν τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς του παρελθόντος: ο Νίκος Σκαλκώτας συνθέτει για τη θρησκευτικότητα το «Andante religioso», ο Δημήτρης Μητρόπουλος συνθέτει για τον μοναχισμό τη Βεατρίκη –μουσική που θα συμπεριλάβει στην όπερά του Αδελφή Βεατρίκη– και οι δύο τους για την αναπόδραστη αποδρομή του ανθρώπου από τα εγκόσμια συνθέτουν τη «Marcia funebra» και την Ταφή αντίστοιχα. Κοντά τους, σύγχρονοι συνθέτες όπως οι Περικλής Κούκος και Γιώργος Κουμεντάκης αλλά και συνθέτες τής ανά τον κόσμο ελληνικής διασποράς: ο Μηνάς Μπορμπουδάκης από το Μόναχο καταπιάνεται με την έννοια της Κάθαρσης και ο Γιώργος Τσοντάκης από τη Νέα Υόρκη προσφέρει μερικές από τις Είκοσι ευχαριστίες για τις διδασκαλίες του Ιησού. Επιπλέον, για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν δύο νέες μεταγραφές ορχηστρικών έργων των Μητρόπουλου και Κούκου από τον Κωνσταντίνο Καρύδη.

Ο Θεός αγάπη εστί – 24 προσευχές του Ιωάννη του Χρυσοστόμου
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024
Στις 22.00
Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ
Μουσική: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Διαβάζει η Μάρθα Τομπουλίδου
Ερμηνεύει το Polis Ensemble: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης λαούτο, κιθάρα, Στέφανος Δορμπαράκης κανονάκι, Γιώργος Κοντογιάννης λύρα, Νίκος Παραουλάκης νέυ, Μανούσος Κλαπάκης κρουστά, Θόδωρος Κουέλης κοντραμπάσο
Ένα μουσικό, προσευχητικό έργο βασισμένο σε 24 φράσεις, 24 προσευχές του Ιωάννου Χρυσοστόμου και αποσπάσματα από τις σκέψεις περί προσευχής του σύγχρονού μας αγίου Πορφυρίου, σε μουσική Τάση Χριστογιαννόπουλου.
Η προσευχή είναι τρόπος ύπαρξης, τρόπος σύνδεσης και επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό αλλά και με τους άλλους ανθρώπους. Το ίδιο και η τέχνη, ο λόγος και η μουσική. Είναι σαν την ανάσα χωρίς την οποία ο άνθρωπος δεν ζει.
Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στέκουν σαν να είναι ανάμεσα σε γη και ουρανό και φαντάζουν ο ιδανικός χρόνος σύζευξης, ο βαθύτερος και τραγικότερος χρόνος προσευχής, ο καιρός της θεϊκής θυσίας.
Οκτώ άνθρωποι, επτά μουσικοί και μία ηθοποιός συναντώνται, σχετίζονται εν Τριάδι. Προσφέρουν και προσφέρονται. Οκτώ νότες, οκτώ ήχοι πολλαπλασιάζονται με την τριάδα και γίνονται ένα σώμα, ένα αλφάβητο που σαρκώνει τα βαθιάς γλυκύτητας λόγια του Ιωάννη Χρυσοστόμου. Ο Ιεράρχης της Εκκλησίας μέσα στον πλούτο των έργων του μας προτείνει και 24 μικρές προσευχητικές φράσεις, 24 στιγμές, 24 ευκαιρίες αγάπης, 24 δυνατότητες γνωριμίας, σχέσης και ολοκλήρωσης.
Η Εκκλησία είναι σώμα Χριστού, είναι σωτηρία και ολοκλήρωση του ανθρώπου, ο οποίος μόνος και αποκομμένος δεν μπορεί να αποφύγει τη φθορά, δεν μπορεί ουσιαστικά να ζήσει. Η Εκκλησία τον καλεί στην Αγάπη, στην αλήθεια της ύπαρξης, στη σχέση με τον Θεό.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με την πρωτοβουλία και τη φροντίδα για αυτό το φεστιβάλ, αυτή τη γιορτή, μας καλεί όλους, καλλιτέχνες και κοινό, να κοινωνήσουμε σε ανθρώπινο επίπεδο αυτή την αγάπη, να συμμετάσχουμε, να δοκιμάσουμε αυτήν τη σχέση, αυτήν την προσευχή, με τη μουσική και τον λόγο, με την αγάπη του Θεού μες στην αγάπη του Θεού. Ευχαριστούμε πολύ. — Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Εquábili Vocal Ensemble
Μουσείο Ακρόπολης (εσωτερικός χώρος, Καρυάτιδες)
Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Ώρα 17.30
Μουσική διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Equábili θα παρουσιάσει a cappella χορωδιακά έργα για γυναικείες φωνές των Φραντς Μπιμπλ, Παιρτ Ούουσμπεργκ, Ζόλταν Κόνταϋ, Φρανσίς Πουλένκ, Κλωντ Ντεμπυσσύ κ.ά.
Το νεοσύστατο Εquábili Vocal Ensemble απέσπασε τις θερμές κριτικές του φιλόμουσου κοινού ήδη από τις πρώτες συναυλίες που έδωσε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής και το θρησκευτικό φεστιβάλ της Καλαμάτας.

Το μάθημα του σκότους
Αγγλικανική Εκκλησία Αγ. Παύλου
Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Στις 17.30 & 19.00
Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ
Μουσική του Φρανσουά Κουπρέν και ποίηση του Εουτζένιο Μοντάλε
Μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Γκόνης
Μαριέττα Σαρρή, Δέσποινα Παναγιώτου υψίφωνοι
Κατερίνα Πατσιάνη ηθοποιός
Αναστασία Μηλιώρη βιολί Ι, Δημήτρης Κουζής βιολί ΙΙ, Ηλίας Λιβιεράτος βιόλα, Ναταλία Χατζοπούλου βιολοντσέλο
Στην πρωτότυπη αυτή συναυλία, που γεφυρώνει τη δεξιοτεχνική φωνητική μουσική δωματίου του γαλλικού μπαρόκ με την ποίηση του 20ού αιώνα, ο Αλέξανδρος Γκόνης συνδυάζει το τρίτο μοτέτο από τα Αναγνώσματα του Σκότους του συνθέτη Φρανσουά Κουπρέν, γραμμένα για τη Λειτουργία του Σκότους της Μεγάλης Εβδομάδας και βασισμένα στο κείμενο των Θρήνων του Ιερεμία, με το ποίημα του Ιταλού νομπελίστα Εουτζένιο Μοντάλε «Στον φίλο Πέα» (από το Φινιστέρε και άλλα ποιήματα, μτφρ. Νίκου Αλιφέρη, Άγρα, 1995). Μπλέκοντας τις δυο αυτές ετερόκλητες αφηγήσεις σε ένα μουσικό έργο, ένας μαέστρος, δύο τραγουδίστριες, μία ηθοποιός και ένα κουαρτέτο εγχόρδων δημιουργούν το μονοπάτι για μια συνύπαρξη, ίσως και μια συνομιλία, ανάμεσα σε δύο συντροφιές που θα ήθελαν να γίνουν μία.

Εξομολόγησις
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Στις 17.30 & 18.30
Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ
Χάρης Γκατζόφλιας μουσική
Δημήτρης Δημητριάδης στίχοι
Θοδωρής Βουτσικάκης τραγούδι
Αλέξανδρος Μποτίνης βιολοντσέλο
Ένας διάλογος ανάμεσα στη φωνή και το βιολοντσέλο. Μια μουσική σύμπραξη. Μουσική και κείμενο γίνονται προσωπική έκφραση, υπέρτατο μυστήριον, εμπιστευτική ερωτική εξομολόγηση. Η μελοποίηση του Σονέτου αρ. 21 του Δημήτρη Δημητριάδη σε μορφή ροντό και με ανάμειξη σύγχρονων συνθετικών μεθόδων και κλασικής ρομαντικής αρμονίας, δίνει τη δυνατότητα στον ακροατή-θεατή να έρθει πολύ κοντά, σχεδόν δίπλα και μέσα στην πράξη της ἐξομολογήσεως. «Εκείνη τη στιγμή τινάσσεται ο άνθρωπος σε ύψη, ανέρχεται μονομιάς στην κορυφή του εαυτού του».

Misa criolla
Μουσείο Ακρόπολης (είσοδος, εξωτερικός χώρος)
Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Στις 18.30 & 20.00
Ενορχήστρωση: Χάρης Λαμπράκης
Μουσική διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα
Γιάννης Διονυσίου φωνή
Μιχάλης Καρασούλης, Φάμπιο Κρους, Φώτης Λάμαρης, Διονύσης Μελογιαννίδης, Θάνος Νικολόπουλος τενόροι
Σέργιος Βούδρης, Νικόλας Ντούρος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγου, Ρωμανός Παπαδημητρίου, Νίκος Τσαχαλίνας, Πέτρος Χρηστάκης βαθύφωνοι
Γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES, Διαπολιτισμική Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Η Misa criolla (Κρεολή Λειτουργία) του Αριέλ Ραμίρες αποτελεί μια από τις πρώτες μελοποιήσεις της Ρωμαιοκαθολικής Θείας Λειτουργίας πο

Keywords
πασχα, δωρο πασχα, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, δωρεαν, προγραμμα, εκκλησιες, qr code, μουσείο ακρόπολης, αθηνα, ελσ, παρνασσος, συμμετοχή, νέα, λιστ, μπογρης, ensemble, ΕΡΤ, οτε, ανάσταση, gov, προγραμμα, φεστιβαλ, σειρα, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, design, ούτι, γαλλια, κυπρος, συλληψεις, μνήμη, τηνος, κοα, κοθ, ελλαδα, θεσσαλονικη, γιου, θεατρο, αμιγώς, καιρος, νικολοπουλος, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, ηλεκτρα γαλανου, Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου, τονια αντωνιου, Καλή Χρονιά, νικος ρωμανος, αλλαγη ωρας 2013, καρυατιδες, γιορτη σημερα, qr code, πτολεμαιος, εθνικη λυρικη σκηνη, μνήμη, ροδια, δημητριαδης, το θεμα, εθνικη, ηθοποιος, ηλεκτρα, ηχω, θεμα, θησειο, ιταλικα, κηπος, κιθαρα, λυρικη σκηνη, λυρα, μητερα, μουσείο ακρόπολης, μουσικη, πλαισιο, ποιηματα, ρησεις, στιχοι, σωκρατης, σωτηρια, τραγουδια, υμνοι, φρασεις, αγαπη, αθανασια, αιμα, αλφαβητο, αλωση, αμιγώς, αναγεννηση, ανδαλουσια, ανθρωπος, αννα, ανρι, ανάσταση, αρμενια, απολλων, αρτεμις, ατμοσφαιρα, αφηγηση, αφιερωμενο, αφορμη, βεατρικη, βουνα, γεγονοτα, γεγονος, γεωργιου, δημητρα, γινονται, γιου, γονεις, δαναη, δεσποινα, δευτερα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δωσει, ευλαβεια, ελενα, ευκαιρια, αιθουσα, υπαρχει, ειρηνη, εκκλησια, εκφραση, ελλη, ελπιδα, ελσ, εμειναν, εμπνευση, εννοια, εργα, εξελιξη, εξι, εξιλεωση, εξομολογηση, επτα, επιτυχια, ευαγγελια, ευαγγελιο, ευρωπη, τεχνη, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδιο, εικοσι, υπνο, ηχητικα, ηχοι, θεοδωρα, θειο, θεος, θεοφιλος, θολο, θοδωρης, ιδρυμα, ιησου, ιωαννα, ιωαννου, ιστορικο, υφασμα, κειμενο, κλαρινο, κολοκοτρωνης, κουκου, λαμπρακης, λειτουργια, λιστ, λυχναρι, λογια, λυρικη, λυτρωση, λογο, μαυρο, μαεστρος, μεγαρο μουσικης, μεμονωμενα, μικρο, μνημεια, μοναχο, μορφη, μοτσαρτ, μαρια, νεα υορκη, νικη, νιαρχος, νοτες, ποιηση, ποιημα, οκτω, οπερα, ορος, ουσιαστικα, παιδια, παπαδιαμαντης, παρουσιαση, πιανο, πολιτεια, πορτες, πρωταγωνιστες, ρεκβιεμ, σαββας, σιδερης, σειρα, συλληψη, συμμετοχή, σκεψεις, σκηνοθεσια, σωμα, σοφια, σπυρου, ταση, τασος, τηνο, τρια, τριτη, τριημερο, τονια, φαιδων, φαλαινα, φεστιβαλ, φοιβος, φθορα, φορμα, φωνη, φωνητικη, φορα, χατζηνικολαου, χρηστος, χρηματιστηριο αθηνων, χρονος, ψαλτης, οδυνη, βιολι, κωνσταντινος, αγγελοι, αιωνες, design, δημητρης, ελληνικα, εμφανισεις, ensemble, γεωργουλης, γιορτη, gov.gr, gov, ιδιαιτερο, ηλιοβασιλεμα, κειμενα, κηπο, κολαζ, κωνσταντινα, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, μητροπουλος, μοιαζει, ναος, νομικου, οργανα, ορχηστρα, ουρανια, ποιητης, πληροφοριες, ρωμανος, σκηνη, σπυρος, ταξιδι, ταξιαρχης, θανος, θεματα, υλικο, χοσε
Τυχαία Θέματα