9 περίεργα αλλά αληθινά πράγματα για τη μήτρα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Κάθε μήνα υπενθυμίζει στη γυναίκα ότι υπάρχει, όταν η έμμηνος ρύση εμφανίζεται, αφού προετοιμάζεται για να δεχτεί ένα πιθανό γονιμοποιημένο ωάριο, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για να αναπτυχθεί σε μωρό.

Στηνπραγματικότητα, είναι πολλά που δενξέρουν οι γυναίκες για τη μήτρα, γιααυτό το θαυμαστό όργανο του αναπαραγωγικούτους συστήματος. Ο Δρ.Θάνος Παράσχος,γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στηνεξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντήςτου Κέντρου Υποβοηθούμενης ΑναπαραγωγήςEmBIO(τίτλος) μοιράστηκε μαζί μας τις πιοιδιαίτερες πληροφορίες που ίσως δενγνωρίζετε για τη μήτρα.

Συνήθωςδεν
είναι μεγαλύτερη από ένα μεγάλοαχλάδι

Ημήτρα έχει μήκος μόνο περίπου 7,5 εκατοστάκαι πλάτος 5 εκατοστά, δηλαδή το μέγεθοςενός αχλαδιού, ενός πορτοκαλιού ή ενόςsmartphone.Όπως εξηγεί όμως ο Δρ. Παράσχος το ακριβέςμέγεθος ποικίλλει μεταξύ των γυναικών.

Μπορείνα επεκταθεί στο μέγεθος ενός καρπουζιού

Είναιωστόσο ένα εξαιρετικά ελαστικό όργανο,πράγμα που σημαίνει ότι αμέσως μετά τηνσύλληψη του μωρού αρχίζει και διαστέλλεταικαι καθώς το μωρό μεγαλώνει, το ίδιοκάνει και η μήτρα. Κατά τη διάρκεια τουπρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, μοιάζειπερισσότερο με γκρέιπφρουτ, στο δεύτεροτρίμηνο έχει μέγεθος παπάγιας και μέχριτο τέλος του τρίτου τριμήνου, μοιάζειμε καρπούζι, σύμφωνα με στοιχεία απότην Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης.

Χρειάζονταιέξι εβδομάδες για να επανέλθει στοαρχικό της μέγεθος μετά τον τοκετό

ΟΔρ. Παράσχος εξηγεί ότι μετά τον τοκετό,χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες για ναφτάσει η μήτρα στις διαστάσεις που είχεπριν την εγκυμοσύνη, με μια διαδικασίαπου ονομάζεται υποστροφή.

Μερικέςγυναίκες γεννιούνται με δύο μήτρες

Ηδίδελφυς μήτρα είναι η δυσπλασία τηςμήτρας, όπου η μήτρα υπάρχει ως διπλόόργανο. Η δυσπλασία αυτή, όπως εξηγεί ογιατρός, συμβαίνει κατά τη διάρκεια τηςεμβρυϊκής ανάπτυξης, όταν αποτυγχάνεινα εμφανιστεί εμβρυογενετική ένωση τωνπαραμεσονέφριων πόρων. Ως αποτέλεσμαυπάρχει μια διπλή μήτρα με δυο ξεχωριστούςτράχηλους και πιθανόν ένας διπλόςκόλπος. Συνήθως, όταν μια γυναίκα έχειδυο μήτρες, η μία θα είναι πιο εμφανήςαπό την άλλη, εξηγεί ο Δρ. Παράσχος καισυνήθως αντιμετωπίζει προβλήματαυπογονιμότητας ή επιπλοκές στηνεγκυμοσύνη.

Καικάποιες δεν έχουν καθόλου

Τοσύνδρομο Mayer-RokitanskyKüster-Hauser(MRKH)είναι το όνομα μιας άλλης σπάνιαςσυγγενούς πάθησης που προκαλεί τηγέννηση μιας γυναίκας χωρίς μήτρα ήκόλπο, αν και τα εξωτερικά γεννητικάόργανα φαίνονται απολύτως φυσιολογικά.Οι γυναίκες που έχουν αυτό το σύνδρομοδεν έχουν περίοδο και δεν μπορούν ναμείνουν έγκυες - αν και έχουν φυσιολογικήλειτουργία των ωοθηκών, διευκρινίζειο Δρ. Παράσχος, ο οποίος τονίζει ότι: «Παρόλο που δεν είναι γνωστό τι προκαλείτη διαταραχή, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγήσήμερα μπορεί να δώσει λύσεις στιςγυναίκες αυτές, ώστε να γίνουν μητέρεςαν το θελήσουν με ή χωρίς της βοήθειατης εξωσωματικήςγονιμοποίησης(διαβάστεπερισσότερα)καιανάλογαμε την περίπτωση».

Ορισμένεςμήτρες έχουν σχήμα καρδιάς

Μιαμήτρα σε σχήμα καρδιάς ονομάζεται καρδιόσχημηή δίκερημήτρα.Σε αυτή την περίπτωση, η μήτρα αντί ναέχει σχήμα αχλαδιού, έχει δύο εξογκώματαπου την κάνουν να μοιάζει με καρδιά.Περίπου 1 στις 1.000 γυναίκες έχουν δίκερημήτρα, εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, που είναιμια συγγενής ανωμαλία χωρίς συμπτώματακαι δεν φαίνεται να επηρεάζει τηνεμμηνόρροια. Ωστόσο, μια μελέτη έχειδείξει ότι οι γυναίκες με δίκερη μήτραδιατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολήςκαι πρόωρου τοκετού.  

Ηοπίσθια κλίση μήτρας είναι συνηθισμένοφαινόμενο

Στιςπερισσότερες γυναίκες, η μήτρα βρίσκεταιστο κέντρο της λεκάνης και γέρνειελαφρώς προςτο μπροστινό μέρος του σώματος.Ωστόσο, σε μία στις πέντε γυναίκες,γέρνει προς τα πίσω.

ΟΔρ. Παράσχος εξηγεί ότι η μήτρα με οπίσθιακλίση μπορεί να είναι εκ γενετής ως μιαάλλη ιδιορρυθμία του γυναικείου σώματος,μπορεί όμως αυτό να είναι αποτέλεσμααπό την πίεση που της προκαλεί ο ουλώδηςιστός μιας ενδομητρίωσης και συνεχίζειλέγοντας: «Συνήθως η εξέταση τηςυστεροσκόπησης μας επιτρέπει να κάνουμεσωστή διάγνωση μια πιθανής ενδομητρίωσης(διαβάστεπερισσότερα),η οποία τις περισσότερες φορές συνδέεταιμε προβλήματα υπογονιμότητας, και τοενθαρρυντικό είναι ότι έχουμε πλέονλύσεις για την αντιμετώπιση τηςενδομητρίωσηςκαιοι γυναίκες που πάσχουν καταφέρουν νατεκνοποιήσουν».

Ημήτρα μπορεί να έχει οργασμικούς σπασμούς

Ημήτρα συμμετέχει κι αυτή στην αίσθησητου κολπικού οργασμού της γυναίκας κατάτη διάρκεια του σεξ, εξηγεί ο Δρ. Παράσχος,τονίζοντας ότι: «Οισυσπάσεις της μήτρας που συμβαίνουνμετά από έναν οργασμό, μάλιστα φαίνεταινα ενθαρρύνουν το σπέρμα να πλησιάσειτο ωάριο διευκολύνοντας την γονιμοποίηση».

Οιμεταμοσχεύσεις μήτρας είναι πλέονδυνατές

Μέχριτώρα έχουν πραγματοποιηθεί 11 επιτυχείςμεταμοσχεύσεις μήτρας και έχουν καταφέρεινα συλλάβουν και να γεννήσουν. Ο Δρ.Παράσχος ωστόσο εξηγεί ότι πρόκειταιγια μια αρκετά δύσκολη και σύνθετηχειρουργική επέμβαση, ενώ υπάρχουναυξημένες πιθανότητες απόρριψης τουμοσχεύματος και για αυτό χορηγούνταιανοσοκατασταλτικά φάρμακα. «Η ιατρικήσύσταση είναι, όταν μια γυναίκα μεμεταμοσχευμένη μήτρα καταφέρει νατεκνοποιήσει, να γίνει αφαίρεση τηςμεταμοσχευμένης μήτρας».

Διαβάστεόλα όσα θέλετε να μάθετε για τηνυστεροσκόπηση,μια πρωτοποριακή μέθοδος εξέτασης τηςκοιλότητας της μήτρας εδώ:

W: www.ivf-embryo.gr
E: [email protected]
F: Δρ. ΘάνοςΠαράσχος
T: (+30)210 6774104

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
9 περίεργα αλλά αληθινά πράγματα για τη μήτρα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει,