Fitch: Υποβάθμιση των προοπτικών της κινεζικής οικονομίας -Το πρόβλημα του αυξανόμενου χρέους

Η Fitch Ratings αναθεώρησε τις προοπτικές της Κίνας σε αρνητικές από σταθερές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να συσσωρεύσει χρέος καθώς προσπαθεί να βγάλει την οικονομία από μια επιβράδυνση που οφείλεται στον τομέα των ακινήτων.

Η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εν μέσω της προσπάθειας του Πεκίνου

να καταστήσει την ανάπτυξη λιγότερο εξαρτώμενη από την αγορά κατοικίας, θέτει τα δημόσια οικονομικά της χώρας υπό πίεση, δήλωσε την Τετάρτη η Fitch. «Η δημοσιονομική πολιτική είναι όλο και πιο πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει το χρέος σε μια σταθερά ανοδική πορεία», επεσήμανε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Δεν ανησυχούν ιδιαίτερα οι αγορές

Η κυβέρνηση της Κίνας αντέδρασε γρήγορα, λέγοντας ότι ο οίκος αξιολόγησης απέτυχε να αντικατοπτρίσει τον ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής στη στήριξη της ανάπτυξης, η οποία συμβάλλει στη σταθεροποίηση του βάρους του χρέους. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θορυβήθηκαν, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Κίνας να μεταβάλλεται ελάχιστα στο 2,29% περίπου και το γουάν να παραμένει επίσης σταθερό.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά», δήλωσε η Michelle Lam, οικονομολόγος της Societe Generale SA, η οποία δήλωσε ότι ο κίνδυνος για τους επενδυτές από την αύξηση του κινεζικού χρέους είναι ότι θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, όχι ότι θα αυξήσει τους κινδύνους κρατικής χρεοκοπίας.

«Το πρόβλημα χρέους της Κίνας και η κρίση ακινήτων είναι γνωστά και κατανοητά από τους συμμετέχοντες στην αγορά», πρόσθεσε.

Ραγδαία αύξηση του κινεζικού χρέους

Το δημόσιο χρέος της Κίνας αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία δώδεκα περίπου χρόνια, καθώς η κυβέρνηση άντλησε κεφάλαια σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τους κορυφαίους παγκοσμίως ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωσε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Με την ύφεση των ακινήτων να απειλεί τώρα να επιβραδύνει την παραγωγή και να ανησυχεί τους παγκόσμιους επενδυτές, η κυβέρνηση περιέγραψε ορισμένα νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας - όπως επιδοτήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θέλουν να αναβαθμίσουν συσκευές ή μηχανήματα - και σηματοδότησε ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλα.

Το δημόσιο χρέος ήταν κοντά στο 80% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στα μέσα του περασμένου έτους, περίπου διπλάσιο από το επίπεδο των μέσων της δεκαετίας του 2010, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρόλα αυτά είναι πολύ χαμηλότερο από πολλές προηγμένες οικονομίες όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα