SOS από τον Copernicus: H Ευρώπη «ψήθηκε» το 2023 -Η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος του πλανήτη

Σε μια χρονιά εκ διαμέτρου αντίθετων ακραίων καιρικών φαινομένων η Ευρώπη βίωσε εφιαλτικούς καύσωνες, αλλά και καταστροφικές πλημμύρες, βίαιες καταιγίδες, τεράστιες πυρκαγιές και ξηρασίες.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για το 2023 και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική κρίση, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που εγκλωβίζουν τη θερμότητα συνέβαλαν

στο να εκτοξευτούν την περσινή χρονιά στην Ευρώπη οι θερμοκρασίες στα υψηλότερα ή τα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Οι Ευρωπαίοι υποφέρουν από πρωτοφανή ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τις νύχτες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας, που συνδέεται με τις υψηλές θερμοκρασίες έχει αυξηθεί κατά 30% στη Γηραιά Ήπειρο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Μπορείτο κόστος για την ανάληψη δράσης γιατην κλιματική αλλαγή να φαντάζει υψηλόαλλά εκείνο της αδράνειας είναι πολύυψηλότερο», σχολιάζει ηΑντρέα Σελέστ Σάουλιο, ΓενικήΓραμματέας του Παγκόσμιου ΜετεωρολογικούΟργανισμού.

Πάνω από το μέσο όρο οι θερμοκρασίεςστην Ευρώπη τους 11 από τους 12 μήνες του2023

Σύμφωνα με την έκθεση οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη την περσινή χρονιά κυμάνθηκαν πάνω από τον μέσο όρο κατά τους 11 από τους 12 μήνες του έτους, περιλαμβανομένου και του θερμότερου Σεπτεμβρίου αφότου τηρούνται τα σχετικά αρχεία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία φούντωσαν μεγάλες πυρκαγιές που έκαναν στάχτη χωριά, ενώ οι καπνοί «έπνιξαν» αστικά κέντρα.

Οι δασικέςπυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στιςχώρες του ευρωπαϊκού νότου με μεγάληξηρασία, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και ηΠορτογαλία, ενώ η μεγαλύτερη που έχεικαταγραφεί ποτέ στην ΕΕ ήταν αυτή τουπερασμένου Αυγούστου στον Έβρο

Θερμική επιβάρυνση ρεκόρ, πυρκαγιέςκαι φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη τοπερασμένο καλοκαίρι

Στη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης του Copernicus, που δόθηκε σήμερα Δευτέρα (22/4) στη δημοσιότητα, συμμετέχει και ελληνικός φορέας, συγκεκριμένα η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με παροχή μετεωρολογικών δεδομένων για την κακοκαιρία «Ντάνιελ», όπως ανέφερε ο καθηγητής μετεωρολογίας και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σφοδρές βροχοπτώσεις οδήγησαν και σε φονικές πλημμύρες το 2023 στην Ευρώπη, όπου η υγρασία που καταγράφηκε ήταν κατά 7% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το ένα τρίτο του δικτύου ποταμών της ξεπέρασε το «υψηλό» όριο πλημμύρας.

«Το 2023, η Ευρώπη γνώρισε τημεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφείποτέ, ένα από τα πιο υγρά χρόνια, σοβαρούςθαλάσσιους καύσωνες και εκτεταμένεςκαταστροφικές πλημμύρες», δήλωσε οΚάρλο Μπουοντέμπο,διευθυντής της υπηρεσίαςκλιματικής αλλαγής Copernicus τηςΕΕ. «Οι θερμοκρασίεςσυνεχίζουν να αυξάνονται, καθιστώνταςτα δεδομένα μας ακόμα πιο ζωτικήςσημασίας για την προετοιμασία για τιςεπιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ο ρόλος της υπερθέρμανσηςτου πλανήτη στις ολοένα και πιο έντονεςβροχοπτώσεις δεν είναι πάντα σαφής,αλλά η σύνδεση με τουςκαύσωνες είναι πολύ ισχυρότερη. Η έκθεσηδεν παραθέτει στοιχείαγια τον αριθμό των θανάτων από τη ζέστητο 2023 στην Ευρώπη,αλλά την αμέσως προηγούμενηχρονιά οι ακραίες θερμοκρασίες είχανπροκαλέσει επιπλέον 70.000 θανάτους,σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων.

Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενηήπειρος του πλανήτη

Σύμφωνα με την κλιματολόγο ΦριντερίκεΌττο του Imperial College τουΛονδίνου, που δεν μετείχε στη σύνταξητης έκθεσης, ο αριθμός των σχετιζόμενωνμε τη ζέστη θανάτων το 2023 στην Ευρώπη ήταν πιθανώς υψηλότερος. «Η πρόσθετηζέστη που προκαλείται από τις εκπομπέςορυκτών καυσίμων ίσως ήταν για πολλάαπ’ αυτά τα θύματα η διαφορά μεταξύζωής και θανάτου», δήλωσε σύμφωνα με τηβρετανική εφημερίδα TheGuardian.

Σύμφωνα με ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη την περσινή χρονιά ήταν κατά 2.6 βαθμούς υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνη της προβιομηχανικής περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ήδη καταρριφθεί στη Γηραιά Ήπειρο το όριο του 1.5 βαθμού, που έχουν θέσει διεθνείς οργανισμοί.

Η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και οι καύσωνες θα γίνουν μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι στο μέλλον, αναφέρει η έκθεση. Αυτό -- σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και τη μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων στις πόλεις -- θα έχει «σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία», πρoσθέτει υπογραμμίζοντας: «οι τρέχουσες παρεμβάσεις για τον καύσωνα θα είναι σύντομα ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιβάρυνσης της υγείας που σχετίζεται με τη ζέστη».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα