Δοκιμάσαμε 10 top Μαλαγουζιές με τον ειδικό Κωνσταντίνο Λαζαράκη -Οι καλύτερες προτάσεις

Βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού αμπελώνα και στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών. Εντονη, εξαιρετικά εκφραστική, μύτη με νύξεις ροδάκινου, βοτάνων, πράσινης πιπεριάς. Μία δροσερή Μαλαγουζιά στο ποτήρι μας είναι το κατάλληλο κρασί για την άνοιξη, για σαρακοστιανά και Πασχαλινό τραπέζι.

Μακρύ και δροσιστικό φινίρισμα, παρατεταμένη κιτρική γεύση, Μαλαγουζιές ευκολόπιωτες που μοσχοβολάνε μέλι έχουν μια θέση πλάι σε θαλασσινά, ψητά, ριζότι, ζυμαρικά και φυσικά τα πρώτα μεζεδάκια και τις σαλάτες του

Πάσχα. Κρασί που ξεκίνησε από το Porto Carras στη Χαλκιδική και πλέον το συναντούμε σε πολλά κτήματα ανά την Ελλάδα.

Ενα θελκτικό κρασί για όλες τις ώρες!

Τα μυστικά της Μαλαγουζιάς

Κάναμε Μasterclass με έναν από τους κορυφαίους τους είδους, τον ελληνα Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και δοκιμάσαμε 10 μοσχοβολιστές Μαλαγουζιές του Ελληνικού αμπελώνα, κρεμώδεις, όξινες, γρασιδάτες.

Η γευστική δοκιμή έγινε στο πλαίσιο των Βοροινών, της μεγάλης γιορτής του βορινού αμπελώνα της Ελλάδας και των επισκέψιμων οινοποιείων που καλύπτουν μία περιοχή που απαρτίζεται από οκτώ οινικές διαδρομές κατάλληλες για εξορμήσεις .

Η δοκιμή με τις 10 Μαλαγουζιές γίνεται κυρίως με χρήση πτυελοδοχειου, που σημαίνει οτι βλέπεις χρώμα, απολαμβάνεις μυρωδιές, και το στριφογυρίζεις στο στόμα για να σου δώσει τη γεύση.

Παραθέτουμε τα κρασιά με τη σειρά που τα γευτήκαμε στην γευστική δοκιμή.

10 Μαλαγουζιές που ξεχωρίζουν

Κτήμα Λειβαδιώτη -Μαλαγουζιά 2023

Mία Μαλαγουζιά με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη τη Χαλκιδική.

Πλούσιο και ντελικάτο απαλό χρυσοκίτρινο χρώμα. Αρώματα εσπεριδοειδών, λουλουδιών και βοτάνων στη μύτη. Ενα κρασί που συνοδεύει εξαιρετικά τα λευκά κρέατα, όστρακα και θαλασσινά. Ενα μικρό επισκέψιμο οινοποιείο όπου η χαμηλή στρεμματική απόδοση και ο σύγχρονος τρόπος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τελευταίας γενιάς, έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Κτημα Πορτο Καρρας -Malagouzia Classic 2023

Από το μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικό αμπελώνα στην Ελλάδα που ανέδειξε την ποικιλία Μαλαγουζιά στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Μία ΠΟΠ Μαλαγουζιά, όξινη με μαλακό στόμα. Ροδάκινα, κίτρο και μάνγκο με νύξεις φύλλων βασιλικού. Στρογγυλό στόμα με μακρά αρωματική επίγευση.

Θα το πιείτε ως απεριτίφ με ένα πλατό τυριών ή με ψάρια, θαλασσινά στη σχάρα, πουλερικά, ζυμαρικά, λευκές σάλτσες και γιατί όχι με μία πιατέλα φρούτα.

Αμπελώνας Καμκούτη -Μαλαγουζιά 2023

Ενα κρασί από τον Βελβεντό στην Κοζάνη, Μαλαγουζιά με έντονη τη μέντα. Φινετσάτη στο ποτήρι, με λιπαρότητα, λαμπερό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες.

Ενα κρασί με έντονα αρώματα λουλουδιών και λευκών φρούτων, γιασεμί και πεπόνι, τραγανή οξύτητα και ισορροπημένο σώμα.

Ενα κρασί για τους πρώτους μεζέδες στο Πασχαλινό τραπέζι, τα θαλασσινά, αλλά και το sushi.

Κτήμα Τέχνη Οινου -Πλάνο Μαλαγουζιά 2023

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Δράμα για το Πλάνο.

Μαλαγουζιά δεξαμενής, που εκφράζεται σε ελκυστικά αρώματα γιασεμιού, πλαισιωμένα από νύξεις ώριμων εσπεριδοειδών και μέντα.

Δροσερό, με απαλή υφή και δροσιστική οξύτητα, ολοκληρώνεται σε μακριά επίγευση. Συνοδεύει πράσινες σαλάτες, λαχανικά σχάρας, πιάτα ζυμαρικών με θαλασσινά και ασιατική κουζίνα.

Nico Lazaridi -Cavalieri Μαλαγουζιά 2023

Μία όξινη Μαλαγουζιά με λιπαρότητα. Έντονη μύτη από ανθικές και βοτανικές νότες και μαζί ελαφριά αρώματα από νεκταρίνι, πορτοκάλι, κίτρο. Το σώμα μέτριο, με ευχάριστη οξύτητα και μακρά αρωματική επίγευση.

Μπορεί να συνδυαστεί με ένα ευρύ φάσμα γεύσεων μεσογειακής και ασιατικής κουζίνας, με πιάτα θαλασσινών και λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Μπορεί επίσης να συνοδεύσει πιάτα με ψητά πουλερικά, ζυμαρικά, ριζότο, κρεμώδεις σάλτσες, πράσινες σαλάτες και λαχανικά.

Kitrvs Αμπελώνας -Οινοποιείο -Μαλαγουζιά 2023

Πίδνα Πιερίας ΠΓΕ. Δροσιστική οξύτητα, αίσθηση φρεσκάδας, ανανάς, πιπέρια, λάιμ και κίτρο.

Φρούτο και φυτικότητα σε μύτη και στόμα, τέσσερις μήνες σε τσιμεντένια δεξαμενή, ίσως μία από τις μοναδικές Μαλαγουζιές που τη βρίσκουμε με πώμα stelvin.

Ταιριάζει με φιλέτα, ψητά λαχανικά, καλαμάρι, τηγανιτά.

Κτήμα Γεροβασιλείου -Μαλαγουζιά 2023

13,5% αλκοόλ. Ροδακινάτη, «ακούγεται» το βαρέλι. Πιπεριά, βερίκοκο, ροδάκινο, αχλάδι αλλά και τροπικά φρούτα, και μία φυτική αίσθηση με νότες δυόσμου παρέα με ανθικά αρώματα με κυρίαρχο το τριαντάφυλλο. Στο στόμα είναι ξηρό, με ικανοποιητική οξύτητα, μέτριο σώμα και μακρά επίγευση.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι ο πρώτος που πήρε τη Μαλαγουζιά από τον καθηγητή Αμπελογραφίας και Αμπελουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Λογοθέτη (ο οποίος διατηρούσε πειραματικό αμπελώνα) και την οινοποίησε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική. Στη συνέχεια, το 1981 καλλιεργήθηκε απο τον ίδιο στον δικό του αμπελώνα στην Επανομή. Είναι λοιπόν ο άνθρωπος που διέσωσε αλλά και διέδωσε την Μαλαγουζιά.

Θα το απολαύσετε με θαλασσινά, πουλερικά, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και σαλάτες φρέσκων λαχανικών, μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.

Κτήμα Κυρ-Γιάννη -Μαλαγουζιά 2022

Μαλαγουζιά από το Αμύντεο, βαθύς ο τρύγος της, μυρωδάτη, πιπεράτη, με λιπαρότητα. Μύτη με διακριτικά αρώματα γιασεμιού και χαμομηλιού που συνοδεύονται από νότες πράσινου μήλου και λεμονιού.

Ενα κρασί με παρατεταμένη επίγευση η Μαλαγουζιά Single Vineyard Μπάρα του κτήματος Κυρ-Γιάννη συνοδεύει όλα τα ορεκτικά της Μεσογειακής κουζίνας, δροσιστικές σαλάτες και τυριά, ψητά, και φυσικά μπορείτε να την απολαύσετε και ως απεριτίφ.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Domaine Costa Lazaridi Malagouzia 2022

Δοκιμάσαμε μία μεστή Μαλαγουζιά του 2022 την ώρα που πολλοί αφορίζουν ακόμα και τα λευκά κρασιά του 2023 και ζητούν ένα μπουκάλι του 2024.

Premium χαρακτήρας, νόστιμη, σε ανάγλυφο μπουκάλι με γυάλινο πώμα, όπως τα περισσότερα κρασιά του κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.

Ένας από τους νεότερους και πιο ιδιαίτερους ελληνικούς αμπελώνες συναντάει μια από τις πιο ανερχόμενες λευκές Ελληνικές ποικιλίες. Στρογγυλό και γεμάτο, με δροσιστική οξύτητα και κορυφαία φρεσκάδα. Γευστικά έντονο, με μακρύ τελείωμα που κυριαρχείται από αρώματα ροδάκινου και βερίκοκου. Ταιριάζει με ζυμαρικά, λαδερά πιάτα, όσπρια, ψητά στο φούρνο, λεμονάτα.

Κτήμα Αλφα -Οικοσύστημα Μαλαγουζιά Single Block Λατύπες 2022

Από τους ΤΟΠ παραγωγούς σε εκτάσεις Μαλαγουζιάς, μαζί με τον Γεροβασιλείου, το κτήμα ALPHA προτείνει ένα κρασί με γηγενείς ζύμες που παραμένει με τις οινολάσπες για 9 μήνες. Eνα κρασί με Χρυσό Μετάλλιο στο Wine Trophy 2024.

Εντονο το πεύκο, βερύκοκα, φρούτα, μία Μαλαγουζιά βαρελάτη με δυνατότητες παλαίωσης ταιριάζει στα τραπέζια της άνοιξης, λεμονάτα, ζυμαρικά, κριθαρότα και ψητά καλαμάρια.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δοκιμάσαμε 10, Μαλαγουζιές, Κωνσταντίνο Λαζαράκη -Οι,dokimasame 10, malagouzies, konstantino lazaraki -oi