Δολοφονία Λυγγερίδη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα (τα 12 κακουργήματα) στους 67 συλληφθέντες

Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 12 κακουργήματα- ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Συγκεκριμένα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις εξής κατηγορίες :

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Συνέργεια στην ανθρωποκτονία
κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση. Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση. Εκβίαση με απειλή βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο. Διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο. Εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Διατάραξη κοινής ειρήνης κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά υπαλλήλων και μη. Βιαιοπραγία κατά άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης. Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες. Κλοπή κατά συναυτουργία. Παράνομη οπλοκατοχή. Παράνομη οπλοφορία. Οπλοχρησία κατά εξακολούθηση. Παράνομη κατοχή κροτίδων. Προμήθεια - κατοχή ναρκωτικών.Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών με αφορμή αθλητική οργάνωση

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά 160 άτομα, εκ των οποίων τα 67 έχουν συλληφθεί.

Η υπόθεση παραπέμπεται στην ανάκριση και την περαιτέρω διερεύνηση θα αναλάβουν πέντε ανακριτές. Την κύρια δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης αναλαμβάνει ο 9ος ανακριτής με επίκουρες την 22η και την 17η.

Όμως υπάρχουν οι εξής διαχωρισμοί:

Από τα 160 άτομα, οι 15 είναι ανήλικοι. Από τους συλληφθέντες, ανήλικος είναι ο ένας. Αυτό το κομμάτι της υπόθεσης ανατίθεται σε ανακριτή ανηλίκων.

Επτά άτομα που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση έχουν και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Αυτό το κομμάτι θα διαχωριστεί και θα πάει σε ανακριτή ναρκωτικών. Εκεί θα προστεθούν άλλοι επτά που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών, χωρίς να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση. Εξ αυτών έχουν συλληφθεί οι τρεις.

Τη δικογραφία που αφορά τους ανηλίκους αναλαμβάνει η 2η ανακρίτρια ανηλίκων και τη δικογραφία που αφορά τα ναρκωτικά η 4η ανακρίτρια ναρκωτικών.

Τέλος, ο πατέρας ενός συλληφθέντος παραπέμπεται στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Η επίθεση τη μοιραία βραδιά

Στο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια το μοιραίο βράδυ που τραυματίστηκε θανάσιμα ο αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης, αναφέρεται ότι στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη βρίσκονταν περίπου 200 οργανωμένοι οπαδοί της Θύρας 7. Στις 21:15 εκείνο το βράδυ κατά τη διάρκεια του πρώτου σετ, 150 εξ' αυτών έχοντας οι περισσότεροι καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εξήλθαν σταδιακά του γυμναστηρίου και αφού συγκεντρώθηκαν επί της οδού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, δημιούργησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιά σε τρεις κάδους απορριμμάτων. «Στη συνέχεια με ενωμένες τις δυνάμεις τους, οργανωμένα και συντεταγμένα εξαπέλυσαν ιδιαίτερα σφοδρές και απρόκλητες επιθέσεις εναντίον της Α-535 διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, η οποία λάμβανε μέτρα τάξης και ήταν τοποθετημένη στη συμβολή των οδών Α. Παπαδιαμάντη και Αγ. Σικελιανού». 
Αναφέρεται δε ότι κατά τις επιθέσεις τα άτομα αυτά «έχοντας ανθρωποκτόνο σκοπό, εκσφενδόνιζαν εναντίον των αστυνομικών Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς, Αυτοσχέδιους Εμπρηστικούς Μηχανισμούς τύπου βόμβας μολότοφ, φωτοβολίδες χειρός, φωτοβολίδες τύπου αλεξίπτωτου, πέτρες και άλλα αντικείμενα που ήταν πρόσφορα για επίθεση. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, μία (1) φωτοβολίδα τύπου αλεξίπτωτο έπληξε στο αριστερό πόδι (μηριαία αρτηρία) τον Υπαρχιφύλακα Λυγγερίδη Γεώργιο, της Α-535 Δι.Α.Τ. προκαλώντας του ακατάσχετη αιμορραγία. Ταυτόχρονα, ενώ ο τραυματίας Υπαρχιφύλακας βρισκόταν στο έδαφος, ένας εκ των οπαδών του Ολυμπιακού ενεργοποίησε και έρριψε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό προς το μέρος του ο οποίος εξερράγη πλησίον του και τον τραυμάτισε και στο δεξί του πόδι». 

Τα όσα σοκαριστικά έλεγαν οι δράστες μετά τη δολοφονία του αστυνομικού

Στο διαβιβαστικό αναφέρονται και τα όσα σοκαριστικά έλεγαν οι δράστες μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού, καθώς συνέχιζαν τις ρίψεις αντικειμένων κατά αστυνομικών: «έχουμε πόλεμο κωλόμπατσοι, θα σας σκοτώσουμε όλους», «Νέα Σμύρνη σας χρειάζεται ξανά», «θα σας βρούνε όλους κρύους». Από τις επιθέσεις που συνεχίστηκαν τραυματίστηκε ένας ακόμη αστυνομικός. 

Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ μετά τα γεγονότα εκείνα του Δεκεμβρίου προσήλθαν και κατέθεσαν 310 άτομα που είχαν παρεβρεθεί στον γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στου Ρέντη. Καθοριστικής σημασίας ήταν και οι καταθέσεις τριών ατόμων που τέθηκαν στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Ακόμη, έγινε «άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, με τη διαδικασία της σάρωσης κεραιών τόσο για την υπόθεση στο Ρέντη όσο και για άλλες υποθέσεις, που συμμετείχαν τα Μέλη της Οργάνωσης και επιπλέον πραγματοποιήθηκε άρση των επικοινωνιών με τη διαδικασία της επισύνδεσης καθώς και άρσεις επικοινωνιών σε Μέλη της Οργάνωσης για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε άρση σε δύο (2) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες κατασχέθηκαν ως πειστήρια σε σημεία από τα οποία διήλθαν οι δράστες κατά την εκδήλωση των επιθέσεων τους». Επίσης στο χώρο γύρω από το γήπεδο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 28 πειστήρια, «τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα στις επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων και συγκεκριμένα φωτοβολίδες ναυτικού τύπου, φωτοβολίδες χειρός, συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, υπολείμματα Α.Ε.Μ. κ.α.», ενώ κατασχέθηκαν ακόμη 64 πειστήρια, ρούχα που έβγαλαν και πέταξαν οι δράστες για να μην μπορούν να ταυτοποιηθούν. Κατασχέθηκε και αναλύθηκε επίσης βιντεοληπτικό υλικό από καταστήματα, επιχειρήσεις, το διαδίκτυο και άλλες πηγές.

Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ακόμη ότι η αρχική απόφαση ήταν η επίθεση να γίνει μετά το πέρας του αγώνα «Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός», ωστόσο με την άφιξη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο, άλλαξε το πλάνο και τελικά η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το πέρας του 1ου σετ. Οσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου γηπέδου για να γίνουν επεισόδια αναφέρεται ότι επελέγη ειδικά έναντι άλλων διότι στερείται καμερών ασφαλείας.

Αφού αναφέρεται σε συνεννοήσεις που έγιναν μεταξύ ατόμων εντός του γηπέδου που βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες και φέρονται να έχουν ηγετική θέση στην εγκληματική οργάνωση, γίνεται αναφορά σε άτομο που βρισκόταν εκτός του γηπέδου και έφτιαχνε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ο οποίος εισήλθε λίγο πριν το πέρας του πρώτου σετ και έδωσε εντολή στα 200 άτομα των οργανωμένων να βγουν έξω. 

Και ακολουθεί η περιγραφή: «Άμεσα εξήλθε το πρώτο γκρουπ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό να επιτεθούν στους Αστυνομικούς. Όσο οι δράστες ανέμεναν εντολή για την έναρξη της επίθεσης σταδιακά εξήλθαν του γηπέδου και άλλα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης. Στις επιθέσεις συμμετείχαν και δράστες, οι οποίοι δεν εμφαίνονται στο βιντεοληπτικό υλικό να βρίσκονται στο γήπεδο καθώς ανέμεναν τους υπόλοιπους δράστες να εξέλθουν για να πραγματοποιήσουν από κοινού την επίθεσή τους».  Αναφέρεται ακόμη ότι όλοι οι δράστες γνώριζαν το σχέδιο και ότι εκείνη την ημέρα φορούσαν μαύρα ρούχα, ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. 

«Στην έξοδο τους από το γήπεδο, τους ανέμεναν τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (...) και (...), οι οποίοι μοίρασαν ναυτικές φωτοβολίδες και Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς στα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, που είχαν εξέλθει από το Κλειστό Γυμναστήριο και ανέμεναν καρτερικά την εντολή για να κινηθούν κατά της διμοιρίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάποιοι εξ αυτών είχαν δικά τους καπνογόνα, στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδων και ναυτικές φωτοβολίδες. Τελικά η εντολή αυτή δόθηκε από τα δύο  ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς την διμοιρία. Σύμφωνα με την εντολή του (...), μόλις αυτός θα έριχνε την πρώτη μολότοφ, τότε οι υπόλοιποι θα ξεκινούσαν να εκτοξεύουν τα αντικείμενα με τα οποία είχαν εφοδιαστεί κατά των Αστυνομικών. Πράγματι, το σχέδιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός (1) Αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός ακόμη, εκτελέστηκε κατά γράμμα». 

«Μετά την εκδήλωση των σφοδρών και με ανθρωποκτόνο πρόθεση επιθέσεων, οι Αστυνομικοί κατάφεραν να απωθήσουν τους δράστες, η πλειοψηφία των οποίων εισήλθε ξανά στο Κ.Γ. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ. Η βαναυσότητα της επίθεσης που σκοπό είχε την ανθρωποκτονία σε βάρος Αστυνομικού, εμφαίνεται και στην από 07/12/20223 Έκθεση Απλής Αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία από τη ρίψη βεγγαλικών/πυροτεχνημάτων και σε σχέση με την μεγάλη παρουσία ατόμων λόγω των οδομαχιών που διεξήχθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο». 

Οι σοκαριστικοί διάλογοι μετά τη δολοφονία του αστυνομικού

Ο διάλογος για τη φωτοβολίδα που χτύπησε τον αστυνομικό

Στη δικογραφία για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη υπάρχουν και διάλογοι από τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς. Μάλιστα σε μία από αυτές ένας από τους κατηγορούμενους συνομιλεί με φίλο του και του περιγράφει τη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού.

Φίλος: «Και ευθεία βολή ε; Μπαμ».Κατηγορούμενος: «Ναι».Φίλος: «Και όποιον πάρει ο χάρος»Κατηγορούμενος: «Τα πήγανε δέκα άτομα εκεί τα άδειασαν όλα. Εδώ ρε μαλάκα είχανε σαράντα δυναμίτες ΑΚ. Δεν ήταν μόνο ναυτικές ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη την ημέρα. Ξέρεις τι είναι να φας σαράντα δυναμίτες τώρα;»Φίλος: «Πήγανε για θάνατο δηλαδή; Πήγαν να σκοτώσουν».Κατηγορούμενος: «Ναι πήγαν να γ..... τα Ματ και ήταν λίγα τα Ματ».

Ο διάλογος για τη μολότοφ

Σε μεταγενέστερο χρόνο από την επίθεση κατά των ΜΑΤ στου Ρέντη είχε γίνει ο παρακάτω διάλογος σε τηλεφωνική επικοινωνία αναφορικά με τη στιγμή που ενώ ο άτυχος αστυνομικός βρισκόταν στο έδαφος τραυματισμένος από τη φωτοβολίδα ναυτικού τύπου οι οπαδοί έριξαν μολότοφ η οποίος εξερράγη δίπλα από τον Γιώργο Λυγγερίδη.

Ατομο 1: Ο... άσπρο φούτερ δεν φόραγε;Ατομο 2: Ναι.Ατομο 1: ΝτάξειΑτομο 2: Γιατί;Ατομο 1: Τίποτα για να πάρουν όλα την θέση τους.Ατομο 2: Από σένα;Ατομο 1: Εεεε;Ατομο 2: Από σένα θα την πάρουν την θέση τους;Ατομο 1»: Όοοοχι.Ατομο 2: Τότε;Ατομο 1: Από την αστυνομία ρε;Ατομο 2: Ναι τι;Ατομο 1: Τς… Υπάρχουνεεε κάμερες και τέτοια, κατάλαβες;Ατομο 2: Και τι σου πανε εσένα;Ατομο 1: Τίποτα ρε φίλε γιατί ο οοοοο ο Αστυνόμος, χτυπήθηκε αφού χτυπήθηκε από την φωτοβολίδα, χτυπήθηκεΑτομο 2: ΝαιΑτομο 1: από μολότοφ που του δημιούργησε και αυτό σοβαρό πρόβλημα.Ατομο 2: Ναι.Ατομο 1: Κατάλαβες και ψάχνουν και αυτόν που έριξε την μολότοφ.  Ατομο 2: Μμμμ.Ατομο 1: Αυτά.Ατομο 2: Και τι έχουν βρει γιαυτόν;Ατομο 1: Μέχρι στιγμής τίποτα. Χτες μου πε ο δικηγόρος ότι έχουν κάνει κάτι προσαγωγές, δεν ξέρω τώρα τι να σου πω.».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα