Η Λιθουανία υποστηρίζει την ιδέα να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στην Πολωνία

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα που διατύπωσε ο Πολωνός ομόλογός του Αντρζέι Ντούντα να δει την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων του ΝΑΤΟ στη χώρα του ως μέσο αποτροπής για τη Ρωσία.

Οιδύο πρόεδροι συζήτησαν θέματα ασφαλείαςόταν συναντήθηκαν για να παρακολουθήσουντις στρατιωτικές ασκήσεις τηςΒορειοατλαντικής Συμμαχίας μέσα στον"Διάδρομο Σουβάλκι", μια λωρίδαγης 65 χλμ.

που χωρίζει στην ένωση μεταξύτης Πολωνίας και της Λιθουανίας, τηΛευκορωσία σύμμαχο της Μόσχας και τονρωσικό θύλακα του βαριά εξοπλισμένουστρατιωτικά Καλίνινγκραντ.

"Ηιδέα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων δενείναι πολεμοχαρής, ούτε απειλητική γιατη Ρωσία, είναι ένα στοιχείο αποτροπής",δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος ενώπιοντων δημοσιογράφων.

ΟΠολωνός ομόλογός του, ο συντηρητικόςΑντρζέι Ντούντα, πρότεινε αυτή τηνεβδομάδα την ανάπτυξη πυρηνικών όπλωντου ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας τουπροκειμένου να αντιμετωπίσει τουςπυραύλους που έχει αναπτύξει η Ρωσίαστο Καλίνινγκραντ και στη Λευκορωσία,μια ιδέα που δεν υποστήριξε η φιλελεύθερηκυβέρνηση της χώρας αλλά που προκάλεσετην οργή της Μόσχας.

ΟΝτούντα υπεραμύνθηκε ωστόσο εκ νέουτης ιδέας αυτής σήμερα.

"Τοσύνολο του εδάφους του ΝΑΤΟ, όπως τοκαταλαβαίνουμε, πρέπει να προστατεύεταικατάλληλα και επαρκώς, και είναι επομένωςπολύ λογικό ένας πυρηνικός μηχανισμόςνα μπορεί να αναπτυχθεί εκ νέου προςτην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ",δήλωσε.

"Ωςμια από τις χώρες αυτές, δηλώσαμε ότιείμαστε έτοιμοι να δεχθούμε αυτά ταόπλα", πρόσθεσε.

Οιδύο πρόεδροι έκαναν τις δηλώσεις αυτέςκατά τη διάρκεια των στρατιωτικώνασκήσεων στις οποίες μετέχουν 1.500στρατιώτες του ΝΑΤΟ για να δοκιμάσουνδιάφορα σενάρια άμυνας στον ΔιάδρομοΣουβάλκι, ο οποίος θεωρείται ως τοαδύναμο σημείο της Συμμαχίας στηνπεριοχή αυτή.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λιθουανία, ΝΑΤΟ, Πολωνία,lithouania, nato, polonia