Η συνάντηση Γεροβασίλη-Χαρίτση σε εστιατόριο στην Καλαμάτα και η επιστροφή στα περί... αποστατών

Ο Στέφανος Κασσσελάκης καλλιεργεί συστηματικά ένα κλίμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα όμως που από τα πλάγια της επίσημης γραμμής επανέρχονται τα σενάρια της υπονόμευσης για όλους όσοι ανοίγουν σε αυτή τη φάση το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων την επομένη των εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ότι με το προεκλογικό «ράλι Αιγαίου» που ξεκίνησε έχει κερδίσει το επικοινωνιακό προβάδισμα.

Ο κ. Κασσελάκης

και το επιτελείο του πιστεύουν ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα μπουν στην επίσημη προεκλογική περίοδο με προβάδισμα και έχοντας ήδη βάλει μεγάλο μέρος της πολιτικής ατζέντας με κορυφαίο ζήτημα την τραγωδία των Τεμπών.

Ρελάνς με προανακριτική για τα Τέμπη

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει ψηλά το θέμα των Τεμπών μέχρι τις ευρωεκλογές γνωρίζοντας ότι το ζήτημα πλέον πληγώνει βαριά τη κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Μετά την αμελλητί διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή έπειτα από τη μήνυση των συγγενών σε βάρος τεσσάρων υπουργών της ΝΔ για το μπάζωμα-ξεμπάζωμα του σημείου της τραγωδίας και με το κατηγορητήριο έτοιμο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει και επίσημα τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Παρά τις βάσιμες αντιρρήσεις που εξέφρασαν κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη για τον κίνδυνο οριστικής αμνήστευσης από την «γαλάζια» πλειοψηφία, η Κουμουνδούρου εστιάζει στο γεγονός ότι στριμώχνει την κυβέρνηση και ότι αυτή τη φορά παίρνει ουσιαστικά τη ρεβάνς…από το  ΠΑΣΟΚ, μετά τον αιφνιδιασμό Ανδρουλάκη που κατέθεσε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για τη «μονταζιέρα Τεμπών».

Το μπαλόνι  

Οι μετρήσεις κλειδώνουν τη δεύτερη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν αποτυπώνουν αυτό που επιμένει να βλέπει ο πρόεδρος του κόμματος, την ανατροπή.

Αυτή την επισήμανση την κάνουν τις τελευταίες ημέρες το ένα μετά το άλλο έμπειρα πολιτικά στελέχη της λεγόμενης προεδρικής φρουράς του Αλέξη Τσίπρα.

Το μορατόριουμ ενόψει ευρωεκλογών δεν σπάει από κανέναν παρά τα αλλεπάλληλα φάλτσα που διατρέχουν κάθετα το ΣΥΡΙΖΑ και που προκαλούν οριζόντια δυσαρέσκεια έως και αγανάκτηση σε κάποιες περιπτώσεις. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι στις παρεμβάσεις τους τα έμπειρα πολιτικά στελέχη φείδονται σε αιχμές κατά του Κασσελάκη είτε μιλώντας για τη ανάγκη παραγωγής πολιτικής και πολιτικού λόγου είτε για την ανάγκη σοβαρότητας ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ.  

Political correct αιχμές   

Η Όλγα Γεροβασίλη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής καθώς οι παρεμβάσεις και η αρθρογραφία της είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες. 

Σε άρθρο της στην Αυγή σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική υπενθυμίζοντας ότι αυτό έγινε όταν «ο Αλέξης Τσίπρας είπε για πρώτη φορά ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς» για να καταλήξει λέγοντας ότι «για να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά, πρέπει να μιλήσουμε για Δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, ειρήνη. Όχι για «Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια». 

Στελέχη που κυρίως μετά το συνέδριο έχουν αποστασιοποιηθεί από τον κ. Κασσελάκη και όσα εκφράζει επιμένουν να θέτουν το ζήτημα της επόμενης ημέρας για την Κεντροαριστερα αμφισβητώντας ουσιαστικά την υπεραισιοδοξία του προέδρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πλησιάσει τη ΝΔ και θα είναι η εναλλακτική κυβερνητική επιλογή. 

Ο Χρήστος Σπίρτζης μάλιστα σε άρθρο επανέρχεται και καλεί τα κόμματα του χώρου να κάνουν το γενναίο βήμα σύγκλισης διαφορετικά αν δεν ανταποκριθούν σε αυτή την αγωνία της βάσης του προοδευτικού κόσμου το ένα ενδεχόμενο είναι «να ξεπεραστούν από πρωτοβουλίες που θα υπερβαίνουν και τις ηγεσίες και τους υπάρχοντες πολιτικούς φορείς ή «να συμβάλουν στην μετακίνηση του πολιτικού διπόλου στα όρια της συντηρητικής παράταξης».

Υπο αυτό το πρίσμα μπήκε και η συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με τον Γιάννη Ραγκούση στο περιθώριο εκδήλωσης δημοτικού συνδυασμού της αντιπολίτευσης στα Τρίκαλα, όπου το «παρών» έδωσαν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της Νέας Αριστεράς με κάποιους να μιλούν για εικόνα από το μέλλον.

Άγχος και στο βάθος «υπονομευτές»  

Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και την ανάγκη να εκφραστεί ενιαία ο προοδευτικός κόσμος είναι ορθάνοιχτη και χαλάει το αφήγημα των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη και το κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα λίγα λεπτά που κάθισε η Όλγα Γεροβασίλη μαζί με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση σε εστιατόριο στην Καλαμάτα στο πλαίσιο της εκπροσώπησης των κομμάτων τους στο ετήσιο Συνέδριο του «Γαία επιχειρείν» για τους αγρότες, πυροδότησε επιθέσεις των τρολ και όχι μόνο στο πρόσωπο της αντιπρόεδρου της Βουλής αλλά και συλλήβδην για όποιον ασκεί κριτική. 

Στο πλαίσιο αυτών των επιθέσεων και παρά τη βεβαιότητα που εκφράζεται από τους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη για ποσοστό πάνω από το 20% στις ευρωεκλογές, η επαναφορά του αφηγήματος περί υπονομευτών μαρτυράει, σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη που κρατούν αποστάσεις από την ηγεσία, άγχος για το τελικό αποτέλεσμα.

Στην Κουμουνδούρου το μείζον στοίχημα είναι η συμμετοχή στην κάλπη όλων εκείνων των νέων ψηφοφόρων που έχουν αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματος και που τώρα δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ

Το άγχος πολλαπλασιάζεται και από την αντικειμενική προϋπόθεση που θέτουν και οι δημοσκόποι, αν τελικά στις 9 Ιουνίου οι φρέσκοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσουν τελικά στην κάλπη .

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεροβασίλη-Χαρίτση, Καλαμάτα,gerovasili-charitsi, kalamata