Ισπανία: Tα γυρνάει τώρα η οργάνωση που κατήγγειλε τη σύζυγο του Σάντσεθ για διαφθορά -«Ίσως βασιστήκαμε σε fake news»

Νέα τροπή παίρνει στην Ισπανία η υπόθεση της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η ισπανική Δικαιοσύνη εις βάρος της συζύγου του Πέδρο Σάντσεθ για διαφθορά μετά από αγωγή οργάνωσης, που θεωρείται ότι πρόσκειται στην ακροδεξιά.

Η υπόθεση προκάλεσε πολιτική κρίση στην Ισπανία με τον πρωθυπουργό να σκέφτεται το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, αλλά ο Μιγκέλ Μπερνάντ, ηγέτης της «Manos Limpias» («Καθαρά Χέρια») παραδέχθηκε σήμερα ότι η αγωγή που κατέθεσε η οργάνωσή του κατά της Μπεγκόνια Γκόμεθ, συζύγου του Σάντσεθ, ενδεχομένως να

βασίστηκε σε fake news, που δημοσίευσαν διαδικτυακές εφημερίδες.

«Εναπόκειται πλέον στον δικαστή να επαληθεύσει κατά πόσον οι προαναφερθείσες δημοσιογραφικές πληροφορίες αληθεύουν ή όχι», είπε ο Μπερνάντ. «Αν είναι αναληθείς, τότε θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι που δημοσίευσαν τις πληροφορίες, αλλά αν υπάρχουν αμφιβολίες, θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η δικαστική υπόθεση», έγραψε ο Μπερνάντ σε δήλωσή του. Και υποστήριξε ότι η «Manos Limpias» δεν είναι ακροδεξιά οργάνωση κι ότι ο φιλικός προς την κυβέρνηση Σάντσεθ Τύπος του επιτίθεται προσωπικά, θυμίζοντας ότι αθωώθηκε τον περασμένο μήνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας -ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων – για την πρώτοδικη καταδίκη του σε τετραετή φυλάκιση το 2021 για απόπειρα εκβιασμού μεγάλων εταιρειών.

Τι θα κάνει ο Σάντσεθ;

Η καταγγελία του «Μanos Limpias» και η προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε σε βάρος της συζύγου του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, ήταν όπως φαίνεται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του Σάντσεθ, ο οποίος με επιστολή του, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ, κατήγγειλε τις «άνευ προηγουμένου επιθέσεις από την Δεξιά και την άκρα δεξιά» «εναντίον της γυναίκας που αγαπώ». Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα απέχει για τα επόμενα 24ωρα των καθηκόντων του δίνοντας στον εαυτό πενθήμερη προθεσμία για να σκεφτεί αν θα παραμείνει στο τιμόνι της ισπανικής κυβέρνησης.

«Από το 2018 προσπαθούν [ηΔεξιά κι η Ακροδεξιά] να απονομιμοποιήσουντην κυβέρνηση και να την εξευτελίσουν»,δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ΦέλιξΜπολάνιος. Από το Λαϊκό Κόμμα ο εκπρόσωποςτου PP, ΜπορχαΣεμπερ αντέτεινε ότι το θέμα δεν είναιποιος έκανε την καταγγελία, αλλά αν τηθεωρεί αξιόπιστη ο δικαστής. Κι υποστήριξεότι «αντί να αποσυρθεί για πέντε μέρεςκαι να αφήσει παράλυτη τη χώρα», ο Σάντσεθπρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Λίγο μετά τη δημοσίευση της επιστολής του Σάντσεθ στενοί συνεργάτες του συναντήθηκαν άτυπα στο πρωθυπουργικό μέγαρο αναζητώντας λύση και σε μια προσπάθεια να πείσουν τον πρωθυπουργό να κρατήσει στα χέρια του τα ηνία της κυβέρνησης. Ορισμένα στελέχη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) σκέφτονται να οργανώσουν μεγάλη κινητοποίηση υπέρ του προέδρου του κόμματος. Κάποιοι πιστεύουν ότι βλέποντας αυτή την υποστήριξη ο Σάντσεθ θα αλλάξει γνώμη. Σύμφωνα με την El Pais πολλοί στο κόμμα ερμήνευσαν ως ευοίωνο σημάδι ότι ο Σάντσεθ δεν αντέδρασε εν θερμώ και προτίμησε να το σκεφτεί για λίγες μέρες. Αλλά, όπως τόνισαν, είναι προσωπική του απόφαση αν θα εξαντλήσει την τετραετία στον πρωθυπουργικό θώκο.

Tασενάρια στον ισπανικό Τύπο για τηνεπιστολή – ξέσπασμα του Σάντσεθ

Στον ισπανικό Τύπο-ανάλογα με την κομματική προτίμηση –βλέπουν το φως διάφορα σενάρια πουεπιχειρούν να εξηγήσουν για ποιο λόγοο Σάντσεθ βύθισε με την επιστολή τουτην Ισπανία σε πολιτική κρίση:

Ο συγκλονισμένοςσύζυγος

Εδώ και χρόνια οΣάντσεθ δέχεται πυρά από αντιπάλουςτου και δεξιά ΜΜΕ που μεταξύ άλλων τονκατηγορούν ως προδότη, τον «στολίζουν»με ύβρεις ή τον συγκρίνουν ακόμη και μετον Χίτλερ – προσβολές που μέχρι τώραδεν έκαναν το αφτί του πρωθυπουργού ναιδρώσει. Τώρα, όμως, που έβαλαν στοσταυρόνημά τους την οικογένειά του οΣάντσεθ, σύμφωνα με ένα σενάριο, αντέδρασεως συγκλονισμένος σύζυγος για τιςεπιθέσεις στη γυναίκα του, Μπεγκόνια.Σε αυτό συνηγορεί και το πολύ προσωπικόστιλ γραφής της επιστολής.

Στη Μαδρίτη λένε ότιο Σάντσεθ πήρε την απόφαση να αντιδράσειδημοσίως με αυτόν τον τρόπο χωρίς ναζητήσει τη γνώμη των συμβούλων του.

Η ζαριά του Σάντσεθ

Ο Σάντσεθ έχειαποδείξει ότι είναι δύσκολα προβλέψιμοςπολιτικός, αλλά η μέχρι τώρα σταδιοδρομίατου έχει δείξει ότι δεν διστάζει στιςδύσκολες στιγμές να πάρει την πρωτοβουλίακαι να τα παίξει όλα για όλα.

Αυτόείχε κάνει το 2016, όταν του έδειξαν τηνπόρτα εξόδου από το Σοσιαλιστικό Κόμμακαι με το το παλιό του Peugeotόργωσετην Ισπανία και στις εσωκομματικέςεκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις22 Μαϊου του επόμενου έτους έλαβε περίπουτο 50% των ψήφων και επανήλθε στη θέση του ΓενικούΓραμματέατου PSOE. Αλλάτο ίδιο έκανε και πέρυσι, όταν μετά τηνσυντριπτική ήττα των Σοσιαλιστών στιςδημοτικές εκλογές προκήρυξε πρόωρεςεκλογές και αν και τερμάτισε δεύτερος,λίγους μήνες αργότερα επανήλθε στηνπρωθυπουργία με τη στήριξη της Αριστεράς.

Σύμφωναλοιπόν με αυτό το σενάριο ο Σάντσεθξαναπέρασε και τώρα στην επίθεση σε μιαπροσπάθεια να συσπειρώσει μεγάλη μερίδατης κοινής γνώμης γύρω του.

Δεδομένουότι δεν έχει περάσει ένας χρόνος απότις τελευταίες εκλογές για να προκηρύξεινέες, ο Σάντσεθ θα μπορούσε να ζητήσειαπό την Ισπανική Βουλή ψήφο εμπιστοσύνηςκαι να την αποσπάσει με τη στήριξηπιθανώς των Καταλανών αυτονομιστών τουΚάρλες Πουτζντεμόν.

Μετο βλέμμα στις Βρυξέλλες;

Δεδομένουότι το επόμενο διάστημα θα γίνει ημοιρασιά των κορυφαίων πόστων της ΕΕμετά τις ευρωεκλογές δεν αποκλείεται,σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν άλλωστεεδώ και καιρό στη Μαδρίτη, ο Σάντσεθ ναστρέφει το βλέμμα του στις Βρυξέλλες.

Οιηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ θαεπιλέξουν τον Ιούνιο τον διάδοχο τουΣαρλ Μισέλ στο τιμόνι του ΕυρωπϊκούΣυμβουλίου κι αν ο Σάντσεθ θέλει να μπειστην κούρσα των υποψηφίων, θα πρέπει νααποφασίσει γρήγορα να εγκαταλείψει τοτιμόνι της ισπανικής κυβέρνησηςσκηνοθετώντας, σύμφωνα με το σενάριοαυτό, την αποχώρησή του από την πρωθυπουργίαως «σύζυγος που υπερασπίστηκε τη γυναίκα»του από τις τοξικές επιθέσεις τηςακροδεξιάς.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισπανία, Σάντσεθ, -Ίσως,ispania, santseth, -isos