Κατρίνης: Για την κυβέρνηση, η υγεία είναι προϊόν και όχι δημόσιο αγαθό

«Η Νέα Δημοκρατία απεχθάνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Για την κυβέρνηση η υγεία είναι προϊόν και όχι δημόσιο αγαθό» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή.

Επισήμανεότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησηςτης

Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι ηαπαξίωση του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίησητης δημόσιας υγείας και αυτό αποδεικνύεταισε κάθε απόφασή της και σε κάθε νόμο πουφέρνει στη Βουλή.

Ανέφερε ότιποτέ άλλοτε τα νοσοκομεία και οι δομέςδημόσιας υγείας δεν βρίσκονταν σε τέτοιοεπίπεδο υποστελέχωσης, με την κατάστασηνα επιδεινώνεται διαρκώς.

Μιλώντας γιατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ,οκ.Κατρίνης τόνισε ότι η κυβέρνηση στέλνειτον λογαριασμό στους ασθενείς, αφούαυτοί θα αναλάβουν να καλύψουν τιςχαμηλές αμοιβές των γιατρών, πληρώνονταςαπό την τσέπη τους.

Σε ό,τι αφοράστις συνέπειες από τη δυνατότητα πουδίνεται στους γιατρούς του ΕΣΥ νααπασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚανέφερε:

‘’Οι γιατροίτου ΕΣΥ θα χρησιμοποιήσουν τις δημόσιεςυποδομές και δομές υγείας για τηνεξυπηρέτηση της ιδιωτικής τους πελατείας.

Δημιουργείται,δηλαδή, ένα περιβάλλον όπου θα κυριαρχείη αναζήτηση και ανακατεύθυνση ασθενώνστην ιδιωτική δαπάνη.

Οι πολίτεςθα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη γιανα εξυπηρετηθούν, αυξάνοντας ακόμαπερισσότερο τις ιδιωτικές δαπάνεςυγείας στην Ελλάδα που είναι ήδη στο40%, ποσοστό που απαντάται σε χώρες όπουη έννοια του κοινωνικού κράτους είναιζητούμενο και όχι δεδομένο Και όλα αυτάθα γίνονται σε ένα σύστημα υγείας πουθα έπρεπε να τους παρέχει δωρεάν τιςυπηρεσίες του.΄΄

Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε:

‘’Για τηνΝέα Δημοκρατία, η υγεία δεν είναι δημόσιοαγαθό για όλους, αλλά προσωπική ευθύνηπου συνδέεται με την οικονομική δυνατότητακάθε ανθρώπου.

Έχεις χρήματα;Τότε μπορείς να πληρώσεις για να έχειςκαι υπηρεσίες υγείας.

Δεν έχειςχρήματα; Τότε θα πρέπει να αρκεστείς σεένα πακέτο παροχών προνοιακού χαρακτήρααπό το Κράτος.

Απέναντι σε αυτή την ακραία αντίληψη της κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πουπιστεύει στην αναγέννηση του ΕΣΥ, σεπλήρεις, ισότιμες και δωρεάν υπηρεσίεςυγείας.

Αναφερόμενοςστις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη δημόσιαυγεία , ο κ.Κατρίνης έκανε ειδική αναφορά:

-Στην αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπερβούμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.-Στην αύξηση των αποδοχών των ιατρών και θέσπιση μισθολογικών, φορολογικών και βαθμολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που υπηρετούν στην περιφέρεια και σε νησιωτικές περιοχές.-Στην ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πρόταση που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε 13 φορές στη Βουλή-Στη δημιουργία ενός νέου και ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι απλά ανακοινώσεις ότι οι αγροτικοί ιατροί θα παριστάνουν τους προσωπικούς.-Στη μετεξέλιξη του ΕΟΠΠΥ σε στρατηγικό παίκτη που συγκεντρώνει όλους τους δημόσιους πόρους, ώστε να μην είναι απλά ένας εκκαθαριστής δαπανών αλλά να διαπραγματεύεται και να επιλέγει, εξασφαλίζοντας οικονομίες κλίμακος.- Στην ενίσχυση και χρηματοδότηση της φαρμακευτικής τεχνολογίας και καινοτομίας, με ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών μέσα από την αύξηση της συμμετοχής.

Ο ΜιχάληςΚατρίνης έκλεισε την ομιλία του,τονίζοντας:

‘’Πολιτικήγια τη δημόσια υγεία σημαίνει φροντίδακαι αγάπη για τον πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚπιστεύει ότι η πρόσβαση στη δωρεάν καιποιοτική υγεία πρέπει να είναι αυτονόητοδικαίωμα και όχι να εξαρτάται από τηνοικονομική δυνατότητα κάθε πολίτη.

Η κοινωνίαθα απαντήσει στις 9 Ιουνίου. Γιατί ηαλαζονεία, η αμετροέπεια και η καθεστωτικήνοοτροπία πρέπει να ηττηθούν, όπως καιαυτοί που τις εκφράζουν.’’

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατρίνης,katrinis