ΚΠΙΣΝ: Ενα διήμερο με δωρεάν δράσεις, μουσική και δραστηριότητες, από τους πίδακες ως το πάρκο

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του.

Και όλα αυτά με πυρήνα το Ξέφωτο, από τις Παιδικές Χαρές και τους Πίδακες Νερού μέχρι τον Μεσογειακό Κήπο, τον Υπαίθριο Χώρο Αθλοπαιδιών, τον Θόλο και, φυσικά, το Κανάλι με πληθώρα επιλογών για γονείς και παιδιά.

Tο Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου το Generations, το μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές, έρχεται για τέταρτη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με ένα

πολυποίκιλο πρόγραμμα, ορίζοντας ένα σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους.

Tι είναι το Generations στο ΚΠΙΣΝ

Τo φεστιβάλ ξεκινά από τις 11.00 το πρωί, με μουσική και DJ sets από εγχώριους και διεθνείς DJs. Φέτος, οι μεγαλύτεροι έχουν την ευκαιρία να μυήσουν τους μικρότερους στις μουσικές επιλογές δύο θρυλικών Βρετανών - οι headliners του Generations είναι ο Don Letts και ο EddiePiller.

Παράλληλα, τα παιδιά μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε πλήθος δραστηριοτήτων, σε ένα αξέχαστο διήμερο στο οποίο χορεύουν με πολύχρωμα στεφάνια, διασκεδάζουν με γιγάντιες σαπουνόφουσκες, ξυλοπόδαρους και ακροβάτες, φυτεύουν, ζωγραφίζουν, κάνουν καγιάκ, παίζουν μπάσκετ και απαθανατίζουν αγαπημένες στιγμές χρησιμοποιώντας διασκεδαστικά props στο photo booth. Κι όλα αυτά, με πρόσωπα γεμάτα ανοιξιάτικα χρώματα και σχέδια από το face painting.

Το Generations, ένα φεστιβάλ για όλη την οικογένεια - πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με την Αθήνα για ένα πολύχρωμο Σαββατοκύριακο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με γέλιο και ξεγνοιασιά -πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

DJsστο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

ΣτοGenerations, τα DJsets ξεκινούν απότις 12.00 το μεσημέρι το Σάββατο και απότις 11.00 το πρωί την Κυριακή με επιλογέςαπό αγαπημένους Έλληνες DJs.Το ρυθμικό line-up, ιδανικό για να εισάγειτους μικρούς στη μουσική των ενηλίκωνκαι όλοι μαζί να συνυπάρξουν χορευτικάστο γρασίδι, περιλαμβάνει τους BlendMishkin,AnnaMystic,Palovκαι Stivakoτο Σάββατο 18/05 και τους MakisPapasimakopoulos,AndreasMitrelis,Mr.Zκαι FotiniGalaniτην Κυριακή 19/05.

Headliners φέτος θα είναι δυο θρυλικοί Βρετανοί, το Σάββατο 18/05 ο Don Letts και την Κυριακή 19/05 ο Eddie Piller.

Don Letts, Σάββατο 18 στις 19.30/Ξέφωτο, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Σκηνοθέτης,μουσικός, DJ, ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός,κοινωνικός σχολιαστής, σύζυγος καιπατέρας: όποιος και αν ήταν ο τίτλος πουπροηγούταν του ονόματός του, ο Don Lettsπάντα λειτουργούσε καλύτερα εκτόςκανόνων.

Ηφήμη του Letts έχει εδραιωθεί τόσο στονκόσμο του κινηματογράφου όσο και τηςμουσικής με ένα σημαντικό έργο από τατέλη της δεκαετίας του ‘70 μέχρι σήμερα.Γεννημένος στη Βρετανία στα μέσα τηςδεκαετίας του ‘50, περιπλανήθηκε απόμικρός μεταξύ της punk και της reggae σκηνήςτου Λονδίνου κερδίζοντας τη φήμη τουως "Rebel Dread" – με το παρατσούκλιαυτό να τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα.Έγινε κολλητός φίλος με τον Bob Marley,συμμετείχε, ως μάνατζερ των Slits, στηνπεριοδεία White Riot των Clash και στη συνέχειακατέληξε να είναι ένας από τους πιοαναγνωρισμένους σκηνοθέτες, αρχικά σταβίντεο κλιπ της εποχής του MTV και κατόπινσε μουσικά ντοκιμαντέρ.

Κατάφερεσχεδόν από μόνος του να στρέψει μιαολόκληρη γενιά punk στη reggae, καθώς ότανήταν DJ στο θρυλικό πανκ κλαμπ The Roxy το1977, γύρισε την πρώτη του ταινία ThePunk Rock Movieμε τους Sex Pistols, τους The Clash και πολλούςάλλους. Τις δεκαετίες του ’80 και του‘90 σκηνοθέτησε πάνω από 300 μουσικάβιντεοκλίπ και κατόπιν ασχολήθηκε μετο ντοκιμαντέρ, γυρίζοντας ταινίες γιατους Gil Scot-Heron, The Jam, Sun Ra, The Clash και GeorgeClinton.

Σεεπίπεδο μουσικής, δημιούργησε τοσυγκρότημα Basement Five, κυκλοφόρησε έναsingle με μέλη των P.I.L. του John Lydon καισυνεργάστηκε με μέλη των Trouble Funk. Σταμέσα της δεκαετίας του '80 δημιούργησετο συγκρότημα των Big Audio Dynamite μαζί με τονMick Jones (πρώην μέλος των Clash). Στις αρχέςτης δεκαετίας του '90 ο Don άφησε τουςB.A.D. για να σχηματίσει τους Screaming Target,ενώ η συνέχεια περιλάμβανε πολλέςεμφανίσεις ως DJ.

Έργα του έχουν εκτεθεί στο The Kitchen N.Y.C., στο Institute of Contemporary Art, στο N.F.T. στο Λονδίνο, έχει τιμηθεί στο φεστιβάλ BAM του Μπρούκλιν και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μιλάνου, ενώ τον Μάρτιο του 2003 κέρδισε βραβείο Grammy για το ντοκιμαντέρ Westway To The World. Σήμεραπαρουσιάζει μια εβδομαδιαία ραδιοφωνικήεκπομπή στο BBC 6 Music με τίτλο «Culture ClashRadio» και εξακολουθεί να κάνει DJ sets στηνΑγγλία και στην Ευρώπη.

EddiePiller, Κυριακή 19 στις 19.00/ Ξέφωτο, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Μιαθρυλική φιγούρα της βρετανικής μουσικήςσκηνής των τελευταίων 40 χρόνων έρχεταιστην Αθήνα για ένα μοναδικό DJset.

Για τον Eddie Piller ήταν σχεδόν νομοτελειακό ότι θα καταλήξει ένας «mod» καθώς η μητέρα του διηύθυνε το φαν κλαμπ των Small Faces τη δεκαετία του '60. Ωστόσο, η πραγματική αγάπη και το πάθος για τη mod μουσική σκηνή γεννήθηκε όταν άρχισε να πηγαίνει σε συναυλίες, στα τέλη της δεκαετίας του '70, βλέποντας συγκροτήματα όπως οι Buzzcocks, οι Jam και οι Stiff Little Fingers.

Ημουσική του καριέρα ξεκίνησε τη δεκαετίατου 1980, όταν ξεκίνησε το «ExtraordinarySensations», ένα εμβληματικό, underground mod φανζίνμε φωτογραφίες, νέα και πληροφορίες γιατα modσυγκροτήματα της εποχής, ενώ, παράλληλα,εργαζόταν ως mod / soul DJ και διοργανωτήςσυναυλιών. Το 1985, μετά τη θητεία του ωςδιευθυντής της δισκογραφικής εταιρείαςStiff Records,ίδρυσε την Countdown Records στην οποία υπέγραψεένα νέο κύμα ελπιδοφόρων συγκροτημάτων,όπως οι Makin' Time και οι Prisoners.

Αφούπρόλαβε και εμφανίστηκε στο βίντεο κλιπτων StyleCouncil,«ASolidBondinYourHeart»,στη συνέχεια ανέλαβε την καριέρα τωνJames Taylor Quarter, οι οποίοι σύντομα άρχισαννα κυριαρχούν στην ανερχόμενη τζαζσκηνή του Λονδίνου. Καθώς η mod σκηνήκαταλάγιασε προς το τέλος της δεκαετίαςτου '80, ο Piller συνεργάστηκε με τον GillesPeterson για να ιδρύσουν τη θρυλικήδισκογραφική εταιρεία Acid Jazz Records, η οποίαξεκίνησε μεν σεμνά και ταπεινά, αλλάαναπτύχθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.Γρήγορα, οι δυο τους από κοινού, ανακάλυψανκαι υπέγραψαν συγκροτήματα όπως οιGalliano, Corduroy, A Man Called Adam, The Last Poets και TheNight Trains, οι οποίοι συνδύαζαν τουςεκλεκτικούς ήχους της jazz,της funk,της soulκαι της reggae.

Το1989, ο Piller εγκατέλειψε την Acid Jazz Records γιανα ιδρύσει την Talking Loud, μια εταιρεία πουυπέγραψε το επόμενο κύμα καλλιτεχνώνεπηρεασμένων από την acid jazz σκηνή,συμπεριλαμβανομένων των The Brand New Heaviesκαι των Jamiroquai που κατέκτησαν τιςυψηλότερες θέσεις στα charts και έγινανοι πιο επιτυχημένοι καλλιτέχνεςπαγκοσμίως.

Το1993, ο Piller αγόρασε ένα εγκαταλελειμμένονυχτερινό κλαμπ σε μια σκοτεινή γωνιάτου Ανατολικού Λονδίνου, στο Hoxton, όπουεκείνη την εποχή ήταν μια άκρωςυποβαθμισμένη περιοχή. Το μετονόμασεσε BlueNoteκαι έφερε διάφορους νέους Djs, όπως τουςGoldie, Talvin Singh και James Lavelle, κάνοντας μόδατο drum‘n’bassτων μέσων της δεκαετίας του ’90.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, ο Piller μετακινήθηκε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την θρυλική εκπομπή «Newbeats»του Jazz FM αλλά και εκπομπές στο BBC Radio London, το BBC 6 Μusic και το Q Radio.

Open Agora,18 και 19/05, 10.00 – 21.00/Θόλος,Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Τοενημερωτικό διήμερο bazaar του ΚΠΙΣΝ θαπραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στις18 και 19 Μαΐου, στον Θόλο του ανοιξιάτικουΠάρκου Σταύρος Νιάρχος, παράλληλα μετο μουσικό φεστιβάλ Generations, και με στόχοτην ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου ωςκοινό τόπο συνάντησης, προσβασιμότηταςκαι δημιουργίας. Το 2ο Open Agora είναι φέτοςαφιερωμένο στη θεματική «Παιδί,Οικογένεια».

Οι ΜΚΟ και ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχα πεδία μπορούν να ενισχύσουν το έργο τους μέσα από την πώληση προϊόντων καθώς και να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες και τις δράσεις που προσφέρουν σχετικά με την υποστήριξη της ευημερίας, της εκπαίδευσης, της ψυχολογικής στήριξης, της υγείας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης παιδιών και οικογενειών.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
δωρεαν, μουσικη, διημερο, bbc radio, μαΐου, djs, don, photo, face, αθηνα, punk, reggae, bob, white, riot, mtv, roxy, rock, jam, sun, john, big, dynamite, art, bam, world, bbc, music, culture, faces, underground, νέα, time, taylor, εταιρεία, acid, jazz, adam, james, radio, london, bazaar, agora, μκο, iefimerida, Ελιζαμπεθ Τειλορ, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, dynamite, iefimerida, φεστιβαλ κινηματογραφου, βιντεο, θητεια, καριερα, λονδινο, μητερα, μκο, μπασκετ, ντοκιμαντερ, προγραμμα, ραδιοφωνο, ταινιες, τηλεοραση, φωτογραφιες, χρωματα, bam, bbc, bbc radio, bob marley, face, james, mtv, music, radio, time, αγαπη, γελιο, γονεις, εγινε, ευκαιρια, εποχη, ερχεται, εταιρεία, ευρωπη, υπηρεσιες, θολο, ιδρυμα, καγιακ, κυμα, μαΐου, νιαρχος, ξεφωτο, οικογενεια, παιδια, παθος, πεδια, πρωι, ραντεβου, σαββατο, συνεχεια, συντομα, σκηνοθετες, σχεδια, τιτλος, φεστιβαλ, φυσικα, φημη, φορα, acid, agora, adam, art, bazaar, bob, sun, white, big, djs, don, εκπομπες, jam, photo, john, ιδανικο, jazz, κηπο, κυριακη, london, ομαδες, πληροφοριες, punk, πωληση, rock, reggae, riot, roxy, σκηνη, target, taylor, underground, θεσεις, υγειας, faces, world, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα