Κυτταρομείωση: Η χειρουργική λύση για τον καρκίνο στο περιτόναιο

Πολύσημαντικά δεδομένα από πρόσφατεςκλινικές μελέτες απέδειξαν ότι ηπεριτοναϊκή καρκινωμάτωση μπορεί νααντιμετωπισθεί αποτελεσματικά δίνονταςελπίδες σε ασθενείς που μέχρι σήμερααποζητούσαν μόνο παρηγορική θεραπεία.

ΗΓαλλική μελέτη PRODIGE7 έδειξε τριπλασιασμό της επιβίωσηςσυγκριτικά με παλιότερα πρωτόκολλααντιμετώπισης σε ασθενείς με καρκίνοπαχέος εντέρου και επέκταση στοπεριτόναιο. Από την Ισπανία, μελέτηφάσης ΙΙΙ, έδειξε επίσης σημαντικήαύξηση στο χρονικό διάστημα που οιασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου καιεπέκταση στο περιτόναιο είναι ελεύθεροιαπό καρκίνο. Πλέον, στις επίσημες οδηγίεςτης

Αμερικανικής ΕταιρείαςΠαθολόγων-Ογκολόγων (ASCO)η κυτταρομειωτική χειρουργική προτείνεταισε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών μεπεριτοναϊκή καρκινωμάτωση από καρκίνοπαχέος εντέρου.

Τιείναι όμως η περιτοναϊκή καρκινωμάτωση;

Φανταστείτετην κοιλιά του ανθρώπου και τα σπλάχνατου σαν ένα δωμάτιο με τα έπιπλα του.Φανταστείτε τώρα ότι όλα καλύπτονταιαπό ένα λεπτό σεντόνι. Αυτό είναι τοπεριτόναιο και όταν ο καρκίνος ξεφύγειαπό τα όρια ενός σπλάχνου μπορεί νααπλωθεί στην επιφάνεια του περιτοναίουμε μικρές μάζες που ονομάζονται«εμφυτεύσεις ή περιτοναϊκές μεταστάσεις».Αυτή η κατάσταση που ονομάζεται«περιτοναϊκή καρκινωμάτωση» ήταν γιαπολλές δεκαετίες ένδειξη τελικού σταδίουτης ασθένειας και χωρίς ελπίδες θεραπείας.

Σήμεραμετά από κλινικές μελέτες πολλών ετώνκαι με την πρόοδο της ογκολογίας, οιασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωσηαντιμετωπίζονται με μεγαλύτερηαισιοδοξία. Τα καλά αποτελέσματαπροκύπτουν, κυρίως διότι μπορούμε ναεπιλέξουμε σωστά τους ασθενείς, που θαοδηγηθούν στο χειρουργείο αλλά και στην εξέλιξη της κυτταρομειωτικής χειρουργικής.

Τιείναι η κυτταρομειωτική χειρουργική;

Ηκυτταρομειωτική χειρουργική μπορεί ναελευθερώσει τον ασθενή από το φορτίοτου καρκίνου και σε συνδυασμό με τησυστηματική χημειοθεραπεία, να τουδώσει χρόνο, ποιότητα ζωής ακόμη καιίαση. Πρόκειται για συνδυασμό χειρουργικώντεχνικών που οδηγούν στην εκρίζωση όλωντων εστιών καρκίνου που υπάρχουν στοπεριτόναιο. Η κυτταρομειωτική χειρουργικήαπαιτεί ειδική εκπαίδευση, αφοσίωσηκαι εμπειρία από ολόκληρη τη χειρουργικήκαι αναισθησιολογική ομάδα και γίνεταιπάντα μετά από συμβούλιο με παθολόγο-ογκολόγο.

Είναιεπικίνδυνη η κυτταρομειωτική χειρουργική;

Ηκυτταρομείωση είναι πράγματι ένα μεγάλοχειρουργείο αλλά δεν είναι ένα επικίνδυνοχειρουργείο. Επικίνδυνος είναι ο καρκίνοςκαι όχι η θεραπεία του. Ομάδες με καλάεκπαιδευμένα και σταθερά μέλη σετριτοβάθμια νοσοκομεία έχουν αποδείξειότι μπορούν να ολοκληρώσουν τις επεμβάσειςμε μικρή πιθανότητα μετεγχειρητικώνπροβλημάτων και εξασφαλίζοντας καλήπορεία στον ασθενή.

Ποιοςασθενής είναι υποψήφιος για αυτή τηθεραπεία;

Οιμορφές καρκίνου που εμφανίζουν συχνότερατο φαινόμενο της περιτοναϊκήςκαρκινωμάτωσης είναι ο καρκίνος τηςσκωληκοειδούς απόφυσης (ψευδομύξωμα),ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τομεσοθηλίωμα του περιτοναίου, και οκαρκίνος των ωοθηκών. Προϋπόθεση γιατην εφαρμογή της κυτταρομείωσης είναιο καρκίνος να αφορά μόνο το περιτόναιο,χωρίς να υπάρχουν παράλληλα πολλαπλέςμεταστάσεις στο συκώτι ή στους πνεύμονες.Όταν αποφασίζεται από το ογκολογικόσυμβούλιο, και μετά από προσεκτικήεκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς,προτείνουμε τη λύση της κυτταρομείωσηςπου συχνά συνοδεύεται από ΔιεγχειρητικήΥπέρθερμη Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία(HIPEC).Με την HIPEC,μέσω ενός ειδικού κυκλοφορητή, γίνεταιπλύση της κοιλίας με χημειοθεραπευτικάφάρμακα σε υψηλή θερμοκρασία. Ησυμπληρωματική αυτή θεραπεία, στοχεύειστην καταστροφή των καρκινικών κυττάρωνπου παραμένουν σε επαφή με τα σπλάχνα.

Πωςγίνεται η προεγχειρητική εκτίμηση τουασθενούς;

Πρινπαρθεί οποιαδήποτε απόφαση για θεραπεία,απαιτείται η σωστή σταδιοποίηση τουασθενούς. Η σταδιοποίηση είναι η αποτύπωσημε σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικέςτης έκτασης του καρκίνου αλλά και ηπροσπάθεια κατανόησης της βιολογικήςσυμπεριφοράς του. Η σταδιοποίησηπεριλαμβάνει αξονικές και μαγνητικέςτομογραφίες, PETscanκαι πολύ συχνά τη διαγνωστική λαπαροσκόπηση.Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση γίνεταιως χειρουργείο μιας ημέρας και είναιπολύτιμη για την εκτίμηση της έκτασηςτου καρκίνου στο περιτόναιο. Επιτρέπειτη λήψη βιοψιών που προσφέρουν σημαντικέςπληροφορίες και μπορεί έτσι να καθοριστείτο πρωτόκολλο θεραπείας του ασθενούς.Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση μπορεί ναεπισπεύσει το οριστικό χειρουργείο ήνα οδηγήσει τον ασθενή αρχικά σεχημειοθεραπεία και στη συνέχεια σεεπέμβαση. Η τελική απόφαση θα ληφθείαπό το ογκολογικό συμβούλιο.

Πότεπροηγείται η χημειοθεραπεία τηςκυτταρομείωσης;

Πολύσυχνά, το πρωτόκολλο θεραπείας απαιτείτη χορήγηση χημειοθεραπείας πριν τηνεπέμβαση κυτταρομείωσης. Αυτό γίνεταιώστε να φθάσει ο ασθενής στο χειρουργείομε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες αλλάκαι για να δοθεί χρόνος ώστε να εκτιμήσουμετη βιολογική συμπεριφορά του καρκίνου.Έτσι, έχουμε τη σειρά χημειοθεραπεία –χειρουργείο – χημειοθεραπεία στοχεύονταςστην τελική θεραπεία.

Τινα περιμένει ο ασθενής με περιτοναϊκήκαρκινωμάτωση;

Οιασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι μετη διάγνωση του προχωρημένου καρκίνουέχουν να αντιμετωπίσουν μερικές άμεσεςαλλαγές στη ζωή τους. Ο τρόπος να τακαταφέρουν είναι να τους προσφερθεί ημεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από ιατρούςκαι νοσηλευτές, το σύστημα υγείας αλλάκαι το στενό τους περιβάλλον. Η χειρουργικήκαι νοσηλευτική ομάδα του ΜΗΤΕΡΑπροσφέρει υψηλού επιπέδου ιατρικές καινοσηλευτικές υπηρεσίες και στέκεταιδίπλα στον ασθενή στην δύσκολη περίοδοτης θεραπείας.

Ηκυτταρομειωτική χειρουργική σε συνδυασμόμε την ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία(HIPEC) προσφέρεται στο ΜΗΤΕΡΑ από τηνομάδα του χειρουργού κ. Στάμου πουδιαθέτει την εκπαίδευση, την εμπειρίααλλά και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμόγια τις απαιτητικές αυτές επεμβάσεις.

Γράφει ο
Κωνσταντίνος Στάμου
Γενικός Χειρουργός
Διευθυντής Β΄ Χειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ
Αναπλ. Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΜΗΤΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα