Μητσοτάκης: Ο πήχης είναι το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών -Πρώτη φορά υπαινιγμός για τρίτη τετραετία

«Να αναλογιστούν όλοι πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε κόμματα στη Βουλή, που πρεσβεύουν την ωμή βία και το μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο με διχασμό και μίσος» κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε 47 ημέρες πριν της ευρωκλογές της 9ης Ιουνίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά μάλιστα υπαινίχθηκε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη τετραετία. «Θα πάμε

σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση αφού προηγουμένως επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρει ευρωπαϊκό αξίωμα.

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό επεισόδιο ανάμεσα στους βουλευτές Φλώρο και Γραμμένο στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το χθεσινό επεισόδιο είναι ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό. Δεν γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να γίνεται αρένα του μποξ. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Βουλής για την αντίδραση του».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αποκαλυπτικό για το τι συμβαίνει στο χώρο της ακροδεξιάς πολυκατοικίας και έκανε λόγο για ένα συνοθύλευμα κομμάτων στημένο με ψέματα και βία. Μάλιστα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ξέχασε να υποβάλλει υπόμνημα κατά της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα είναι εκτός εκλογικής διαδικασίας χάρη σε ρύθμιση, που ψήφισε και στήριξε η Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι ο φασισμός δεν πολεμιέται μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις και υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά του Πάνου Καμμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες και διχαστικές τις προτροπές να μην επισκεφθούν τους ναούς όλοι όσοι ψήφισαν υπέρ της νομοθέτησης της ισότητας του πολιτικού γάμου. «Δεν μπορούν να λένε ότι εκπροσωπούν την πίστη, πήραν απαντήσεις και από την Εκκλησία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος μάλιστα εκ νέου στο χθεσινό περιστατικό της χειροδικίας ανάμεσα στους δύο βουλευτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «όποιος είδε τι έγινε Βουλή καταλήγει στο συμπέρασμα κατά πόσον αυτά τα κόμματα είναι εκπρόσωποι του Χριστιανισμού και του πατριωτισμού. Κυκλοφορούν πολλοί πατριώτες του γλυκού νερού». Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το κυβερνών κόμμα βρίσκεται απέναντι στους Σπαρτιάτες από την πρώτη στιγμή και μέσω συγκεκριμένων πράξεων και δήλωσε δικαιωμένος «από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα αποκλείεται από τις Ευρωεκλογές».

Μητσοτάκης: Οι πολίτες να δουν την συνολική εικόνα και να μην καταφύγουν σε ανέξοδα μηνύματα

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους εκλογείς, που σκέφτονται να ψηφίσουν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ καλώντας τους να δουν τη συνολική εικόνα και να μην καταφύγουν σε «ανέξοδα μηνύματα». Απαντώντας για τα εκλογικά διλήμματα, που επιστρατεύει εν όψει Ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι όταν τα άλλα κόμματα μετατρέπουν τις Ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας με την ίδια ορμή.

Μητσοτάκης: Αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό θα γίνει πιο δύσκολη η ζωή μας, δεν θα πέσει η κυβέρνηση

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολυσυλλεκτικό το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και επέμεινε ότι θέλει το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα θέτοντας ως πήχη των επικείμενων Ευρωεκλογών το ποσοστό, που απέσπασε η ΝΔ στις προηγούμενες Ευρωεκλογές. «Αυτό, που με ενδιαφέρει είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές», είπε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ακούω ήδη τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές, αλλά είναι παράδοξο να ζητά κάποιος πρόωρες εκλογές, όταν έχει πήχη στο 17% αλλά αυτό δεν αφορά εμένα. Εμείς θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά αν δεν είναι καλό θα γίνει πιο δύσκολη η ζωή μας, ούτε θα πέσει η κυβέρνηση ούτε θα έχουμε εκλογές».

«Την επόμενη ημέρα πάλι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση. Άλλα κόμματα θέλουν να κάνουν τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα. Θα σηκώσουμε το γάντι. Έχουμε έργο να δείξουμε και θητεία μπροστά μας. Εμείς όμως δεν σταματάμε να μιλάμε για την σημασία της Ευρώπης. Θέλουμε να πετύχουμε στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Το ζήτημά μας είναι πως θα εκπροσωπηθεί η Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη» είπε.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα τελειώσουμε με την οπαδική βία

Ερωτηθείς για την εν εξελίξει έρευνα κατά της οπαδικής βίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δυσκολεύομαι να σχολιάσω μία δικαστική έρευνα, έχουμε κάνει πολλά πράγματα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, αλλά μερικές φορές κάποιες σταγόνες ξεχειλίζουν το ποτήρια. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι διεξήχθη μία πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με μεγάλη εχεμύθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί όπου κι αν αυτοί βρίσκονται».

Επέμεινε, δε ότι η κατάσταση στα γήπεδα είναι καλύτερη σήμερα και επανέλαβε ότι θα τιμωρήσουμε τους ενόχους. «Για πρώτη φορά έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με την οπαδική βία. Όταν το κράτος θέλει να επιβάλει τη νομιμότητα μπορεί να το κάνει» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο «για μεγάλη στεναχώρια και μεγάλο θύμο γιατί ήταν γροθιά στο στομάχι».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι όλα έγιναν λάθος χαρακτηρίζοντας αυτό που έγινε μία τραγωδία, ωστόσο εκτίμησε ότι πρόκειται και για περιστατικό μεγάλης αφύπνισης γνωστοποιώντας ότι μόνο τον Απρίλιο έχουμε 1245 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία. «Στη μνήμη της Κυριακής έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η Οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε εκ νέου ότι η ακρίβεια αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται και τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν τους αφορούν» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε, όμως, ότι η κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει αποτελέσματα και μία κάποια βελτίωση ως προς τη διαφάνεια και τον έλεγχο των τιμών. «Αν υπήρχε μαγική φόρμουλα κατά της ακρίβειας κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει. Οι μισθοί αυξάνονται επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά, οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, υπάρχουν έκτακτες βοήθειες και η έμφαση μας είναι πάντα στους πιο ευάλωτους, το κοινωνικό κράτος είναι «παρών», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι «όσο καλύτερα πηγαίνει η Οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο ανταγωνισμός είναι μία απάντηση. Λειτούργησε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τιμές στην ενέργεια είναι χαμηλότερες γιατί λειτούργησε ο ανταγωνισμός, καθώς και επειδή στηρίξαμε τα νοικοκυριά. Είχαμε επίσης και ευρωπαική στήριξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τους ελέγχους στην αγορά υπενθυμίζοντας ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ακόμη και σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Μητσοτάκης για Τέμπη: Επικοινωνιακά δείξαμε ανοχή στις θεωρίες συνωμοσίας

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την τραγωδία των Τεμπών απάντησε: «Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Αναφέρομαι, κυρίως, όχι στους χειρισμούς στο πεδίο. Αναφέρομαι κυρίως στην επικοινωνία και στην ανοχή την οποία δείξαμε στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες δυστυχώς ρίζωσαν και έπεισαν ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας. Ότι έγινε «μπάζωμα» ή «ξεμπάζωμα», γιατί βλέπετε ότι αλλάζουν οι ορολογίες κάθε τρεις και λίγο».

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ν. Ανδρουλάκη για το κράτος δικαίου και τις υποκλοπές, απάντησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Λυπάμαι που το λέω τόσο απόλυτα στο ζήτημα αυτό, διότι με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό, για το οποίο έχουν δοθεί απαντήσεις, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό, σε απόλυτο συντονισμό θα έλεγα…». Όσο για τις υποκλοπές επεσήμανε: «Ας τα λύσει αυτά, εμείς θα σεβαστούμε. Έχουμε Ανεξάρτητη Αρχή, σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις της. Αλλά εγώ στέκομαι στο πολιτικό σκέλος. Αυτή τη στιγμή αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται -και την είδαμε αυτή την εργαλειοποίηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντήσαμε σημείο-σημείο σε όλες τις κατηγορίες- να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως μία χώρα περίπου ημι-αυταρχική, είναι πραγματικά προσβλητική. Κι έφτασε στο σημείο να οδηγήσει και κάποιους στο να ισχυριστούν ότι «πρέπει να κοπούν και ευρωπαϊκά κονδύλια».

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία, εκτός τόπου και χρόνου ο Ανδρουλάκης»

Σε ό,τι αφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Γυρνώντας το χρόνο πίσω κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά ιδιαίτερα στο πεδίο της επικοινωνίας, καθώς επιτρέψαμε τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει μπάζωμα, αλλά αυτό θα το πει και η Δικαιοσύνη».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική επιτροπή συγκροτημένο και σημείωσε: «Σίγουρα η εικόνα, που δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μία άσχημη γεύση. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν κομματικές αντιδικίες. Πρώτος εγώ θέλω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το θέλω και για έναν ακόμη συμπληρωματικό λόγο, προκειμένου να τελειώνουμε με τις απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, που είναι προσβλητικές και αυτό, που κάνουν είναι να διαρρηγνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης στην πολιτική». Ερωτηθείς για το εάν η πλειοψηφία θα στηρίξει μία πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε, προκειμένου να μελετήσει το κατηγορητήριο επαναλαμβάνοντας πως όσοι τη ζητούν δεν έχουν καταθέσει τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα Κράτους Δικαίου, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως «δεν υπάρχει τέλειο Κράτος Δικαίου, εξ ου και η Κομισιόν υποδεικνύει σε όλες τις χώρες βελτιώσεις. Είναι σαφές ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία». Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου τονίζοντας ότι εξ αφορμής ενός γεγονότος για το οποίο έχει πάρει απαντήσεις δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. «Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια, που γίνεται και είδαμε και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι προσβλητική. Εγώ θα το ξαναπώ: ένας είναι ο κριτής, η Ευρωπαική Επιτροπή. Ειδικά στα ζητήματα ελευθερίας τύπου, υπάρχει κάποιος, που πιστεύει ότι στην Ελλάδα ότι κάποιος δε μπορεί να πει ό,τι θέλει, όπου το θέλει;».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ίδιος έχει επιλέξει αντίπαλο και είναι τα προβλήματα των πολιτών, «Το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή πολυκατοικία δεν με αφορά. Εμείς αναμετριόμαστε με τα προβλήματα και ενδιαφερόμαστε για το πώς θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος», είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Δεν θα στείλουμε στην Ουκρανία ούτε Patriot, ούτε S 300»

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν μπορούν να λένε αβίαστα ότι θα μηδενίσω το ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα χωρίς να πει πως θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε από το ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Όλα αυτά θα κριθούν στις εθνικές εκλογές το 2027 και έως τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν χρόνο να παρουσιάσουν ένα στοιχειωδώς ένα πρόγραμμα».

Ερωτηθείς για πιθανό ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τον έχετε προεξοφλήσει τόσες φορές που κάποια στιγμή θα τον πετύχετε, δεν το έχω τώρα στο μυαλό μου. Τώρα έχουμε εκλογές. Πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι δεν είναι τώρα η ώρα για παράπονα και σε αυτή την προσπάθεια το κόμμα πηγαίνει συντεταγμένα. Πάμε να δώσουμε τη μάχη μετά το Πάσχα».

Σε ό,τι αφορά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εγώ τους νιώθω δίπλα μου και δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ δεν επιθυμεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την παράταξη».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα αναλάβει κάποιο ευρωπαικό αξίωμα και δη την προεδρία της Κομισιόν μετά τις Ευρωεκλογές απήντησε ότι «για εμένα δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα. Είναι μεγαλύτερη η τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο θα πάμε σε εκλογές το 2027. Η συζήτηση για ένα ευρωπαικό αξίωμα είναι τιμητική αλλά δεν με αφορά καθόλου».

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία ούτε Patriot, ούτε S 300, αν και μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του στην 'Αγκυρα και το νέο ραντεβού του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε την προσέγγιση με την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, έχει μέχρι τώρα δώσει απτά αποτελέσματα υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν σημειωθεί για περισσότερους από 12 μήνες τώρα παραβιάσεις του εναερίου χώρου, ενώ πλέον έχουμε μειωμένες μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα ανακηρύξουμε τα θαλάσσια πάρκα, καθώς και ότι «δε σημαίνει ότι επειδή οι διαφωνίες μας με την Τουρκία είναι υπαρκτές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας.

Δείτε την συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

*Σία Κοσιώνη:*Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Ευχαριστώπολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη στο κεντρικόδελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με την οποία,όπως καταλαβαίνω, ανοίγετε και τηνπροεκλογική περίοδο. Και θέλω να αρχίσουμεαπό τα θέματα της επικαιρότητας. Ναζητήσω το σχόλιο σας για τα όσα απαράδεκταπαρακολουθήσαμε να εκτυλίσσονται χθεςστο Κοινοβούλιο. Πώς το είδατε αυτό τοεπεισόδιο;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Το χθεσινό επεισόδιο, καΚοσιώνη, ήταν ταυτόχρονα ανατριχιαστικόαλλά και αποκαλυπτικό. Ανατριχιαστικόδιότι δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίαςνα μετατρέπεται σε αρένα του μποξ. Καιθέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Βουλήςγια την πολύ γρήγορη αντίδρασή του, ηοποία απέδειξε ότι ο κοινοβουλευτισμόςμας έχει τα θεσμικά αντίβαρα για νααντιμετωπίσει τέτοιες ακραίεςσυμπεριφορές.

Ταυτόχρονα,όμως, ήταν και εξαιρετικά αποκαλυπτικόγια το τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτό τονχώρο της ακροδεξιάς «πολυκατοικίας».Βέβαια, ο Θεός να την κάνει «πολυκατοικία»,μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματακαι βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευματων κομμάτων που έχουν εισέλθει στηΒουλή.

Νομίζω ότιθα πρέπει όλοι να αναλογιστούν πολύπροσεκτικά αν πράγματι θέλουμε εντόςτου εθνικού Κοινοβουλίου να εκπροσωπούνταικόμματα τα οποία πρεσβεύουν την ωμή βία-σε μια εποχή όπου όλοι συζητούμε γιατην καταπολέμηση της βίας- και ένανμισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο, ο οποίοςτο μόνο που κάνει είναι να εκπέμπειδιχασμό και ενίοτε μίσος.

*Σία Κοσιώνη:*Οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός μάχης τώραστις ευρωεκλογές μετά την απόφαση τουΑρείου Πάγου, αλλά καταλαβαίνω ότι σεαυτή την ακροδεξιά, όπως λέτε, «πολυκατοικία»δεν βάζετε μόνο τους Σπαρτιάτες.

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Όχι βέβαια, είναι τρίακόμματα αυτή τη στιγμή στα δεξιά τηςΝέας Δημοκρατίας…

*Σία Κοσιώνη:*Που πιστεύετε ότι πρεσβεύουν τη βία,δηλαδή όπως και οι «Σπαρτιάτες», λόγοςγια τον οποίο εν πολλοίς τέθηκαν εκτός;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Το κάθε κόμμα σε διαφορετικήέκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο. Γιατους Σπαρτιάτες νομίζω ότι μιλήσαμεκαι θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι οιΣπαρτιάτες τέθηκαν εκτός της εκλογικήςδιαδικασίας με απόφαση του Αρείου Πάγου,η οποία «πατάει» πάνω σε μία ρύθμισητην οποία ψήφισε και υποστήριξε η ΝέαΔημοκρατία. Την υποστήριξε κοινοβουλευτικάαλλά και μέσω υπομνημάτων, όταν κάποιοιάλλοι ξέχασαν να τα υποβάλουν. Από εκείκαι πέρα…

*Σία Κοσιώνη:*Αναφέρεστε στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Ναι, και όχι μόνο. Αναφέρομαικαι στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί, ξέρετε, ο φασισμόςκαι ό,τι αυτός πρεσβεύει δεν μπορεί ναπολεμιέται μόνο στα λόγια. Πρέπει νααντιμετωπίζεται με πράξεις και εμείςήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίαςστην υπόθεση αυτή.

*Σία Κοσιώνη:*Θέλω λίγο να μας το εξηγήσετε αυτό, γιατίο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ συγκεκριμένεςιστορικές καταβολές και υπαινίσσεστεότι φλερτάρει με την ακροδεξιά τώρα.Πιστεύετε δηλαδή ότι τι; Ότι υπάρχεικάποιο κανάλι εκεί;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Καταρχάς, γιατί πρέπει ναεκπλήσσεται κάποιος με μία τέτοιαυπόθεση εργασίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχεσυγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ.Πάνου Καμμένου; Άρα, δεν νομίζω ότι λέωκάτι το οποίο είναι άγνωστο στους Έλληνεςπολίτες.

*Σία Κοσιώνη:*Εντάξει, μιλάμε τώρα για κόμματα εκτόςσυνταγματικού τόξου.

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Ναι, αλλά από εκεί και πέραεγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι ναμιλήσω για τον δικό μας χώρο και για τιςευθύνες των κοινοβουλευτικών κομμάτωννα υψώσουν ένα «ανάχωμα» δημοκρατίαςκαι κοινοβουλευτισμού απέναντι σετέτοια φαινόμενα.

Βέβαια να πωκαι κάτι ακόμα, το οποίο αφορά τα δύοάλλα κόμματα στα οποία αναφερθήκατε: ηεμπορευματοποίηση της χριστιανικήςπίστης ωσάν να υπάρχει κάποιο -πώς νατο πούμε;- «χριστιανόμετρο», το οποίοθα μπορεί να μετρά την ένταση της πίστηςτου καθενός για να μπει κάποιος σε μίαεκκλησία, σε έναν ναό για να προσευχηθεί.Και οι συγκεκαλυμμένες απειλές, γιατίπερί απειλών πρόκειται…

*Σία Κοσιώνη:*Στον κ. Βελόπουλο τώρα αναφέρεστε.

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Ακριβώς, αναφέρομαι τώραστον κ. Βελόπουλο…

*Σία Κοσιώνη:*Και στον κ. Παπαδόπουλο από τη Νίκη.

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Οι προτροπές, ουσιαστικά,όσοι μπορεί να έκαναν μία συγκεκριμένηκοινοβουλευτική επιλογή να μην επισκεφθούντους ναούς τις μέρες του Πάσχα. Αυτέςείναι απαράδεκτες διχαστικές δηλώσεις.Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτοίοι άνθρωποι να ισχυρίζονται ότιεκπροσωπούν τον χριστιανισμό και τηνπίστη. Νομίζω ότι πήραν πολύ σκληρέςαλλά, θα έλεγα, σωστές και τεκμηριωμένεςαπαντήσεις και από την ίδια την Εκκλησία.

Πλησιάζει ηΜεγάλη Εβδομάδα, είναι η μεγάλη γιορτήτης χριστιανοσύνης, είναι ημέρεςπερισυλλογής, αλλά πάνω απ’ όλα ημέρεςαγάπης, ενότητας και αλληλεγγύης. Έναςτέτοιος λόγος δεν ταιριάζει στην πατρίδαμας το 2024.

*Σία Κοσιώνη:*Θέλω απλώς μία διευκρίνιση σε ό,τι αφοράτον κ. Βελόπουλο. Επειδή στην αρχή τηςσυνέντευξής μας τον εντάξατε στηνκατηγορία, εν πάση περιπτώσει, τωνκομμάτων, την Ελληνική Λύση, που υπηρετούντη βία. Θέλω να μου ξεκαθαρίσετε ανπιστεύετε ότι είναι ένα κόμμα πουδιαθέτει μία τέτοια λογική;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Όχι, μίλησα για τη βία, τημισαλλοδοξία, τον διχασμό. Δεν θέλω ναπω πολλά περισσότερα για άλλα κόμματα,διότι νομίζω ότι οι πολίτες έχουν καιμνήμη και κρίση. Και, εν πάση περιπτώσει,όποιος είδε ακριβώς τι έγινε χθες στηΒουλή -και δεν αναφέρομαι μόνο στιςμπουνιές, αλλά και στις ύβρεις τιςαπίστευτες τις οποίες ξεστόμισε το θύματης επίθεσης-, καταλαβαίνει νομίζω καικαταλήγει σε συμπεράσματα κατά πόσοαυτά τα κόμματα μπορούν να ισχυρίζονταιότι είναι αυθεντικοί εκφραστές τηςπίστης αλλά και του πατριωτισμού. Γιατίμιλάμε πολύ για «υπεύθυνο πατριωτισμό».Κυκλοφορούν πολλοί «γιαλαντζί» πατριώτες,του γλυκού νερού. Αλλά τελικά ο πατριωτισμόςείναι μια δύσκολη άσκηση, η οποίααποδεικνύεται στην πράξη και όχι σταεύκολα λόγια.

*Σία Κοσιώνη:*Κύριε Πρόεδρε, επειδή υπάρχει κι έναςκαβγάς γύρω από τις ψήφους των Σπαρτιατώνκαι τους ψηφοφόρους που θα μείνουν«ορφανοί» τώρα, πείτε μας: «μυρίζουν»ή δεν «μυρίζουν» οι ψήφοι τους;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Εμείς βρεθήκαμε απέναντιστους Σπαρτιάτες από την πρώτη στιγμή,όπως σας είπα με πράξεις, όχι με λόγια.Άρα, η δική μας απάντηση δόθηκε με πολύμεγάλη σαφήνεια μέσα από τις νομοθετικέςρυθμίσεις τις οποίες εμείς ψηφίσαμε,μέσα από τα υπομνήματα τα οποία εμείςκαταθέσαμε. Και ναι, αισθανόμαστε σεένα βαθμό δικαιωμένοι για το γεγονόςότι τελικά το μόρφωμα αυτό αποκλείεταιαπό τις ευρωεκλογές.

*Σία Κοσιώνη:*Μάλιστα. Δεν μπορείτε πάντως να μηνπαρατηρήσετε, όπως παρατηρούμε όλοιπου παρακολουθούμε το δημόσιο γίγνεσθαι,ότι έχει αυξηθεί το ακροατήριο αυτώντων κομμάτων που βρίσκονται δεξιά σας.

Θέλω να σαςρωτήσω σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι έχετεκι εσείς ευθύνη γι’ αυτό. Δεδομένουότι, όπως λένε κάποιοι άνθρωποι στοσυντηρητικό χώρο, αφήσατε στην άκρη μιαατζέντα, ή μάλλον προωθήσατε κάποιεςατζέντες ενοχλητικές γι’ αυτό τοακροατήριο. Όπως την ελληνοτουρκικήπροσέγγιση, όπως κυρίως, εξ όσων μπορώεγώ να καταλάβω, προωθώντας τον νόμογια τα ομόφυλα ζευγάρια. Πόσο πιστεύετεότι σας έχει πληγώσει αυτό και πόσο χώροπιστεύετε ότι δώσατε στα δεξιά σας,κάνοντας την επιλογή όχι μόνο να φέρετεαυτό το νομοσχέδιο, αλλά να το φέρετεπριν τις ευρωεκλογές; Θα μπορούσατε νατο φέρετε και πιο μετά.

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Κυρία Κοσιώνη, πάντα υπήρχανκόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίαςτα οποία συγκέντρωναν ένα όχι ευκαταφρόνητοποσοστό, το οποίο ενίοτε ήταν αντικείμενομιας εσωτερικής ανακατανομής. Ταυτόχρονα,πρέπει να σας πω ότι στην Ευρώπη υπάρχεισυνολικά μια τάση ενίσχυσης τηςακροδεξιάς, για λόγους, όμως, οι οποίοιδεν έχουν αναφορά στην Ελλάδα.

Ο βασικόςλόγος για τον οποίο ανεβαίνει η ακροδεξιάστην Ευρώπη έχει να κάνει με τομεταναστευτικό. Η χώρα μας είναι ίσωςη μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία έχεικαταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημααυτό με αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη.Δεν είναι ζήτημα εκλογικής αντιπαράθεσηςκαι διαλόγου το μεταναστευτικό. Πολύαπλά διότι…

*Σία Κοσιώνη:*Άρα, εδώ ποιο είναι το υπόβαθρο;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Θα σας πω. Γιατί περιορίσαμεστο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές,φυλάξαμε τα σύνορα μας, χτίζουμε τονφράχτη στον Έβρο και ταυτόχρονα αλλάξαμεόλη την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσηςώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στηνφύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Μου αναφέρατετα ζητήματα της ελληνοτουρκικήςπροσέγγισης. Μα αυτά γίνονται με τουςόρους της Ελλάδας, όχι με τους όρους τηςΤουρκίας. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύπιο καλά εξοπλισμένη, με πολύ πιο ισχυρέςσυμμαχίες και με αναβαθμισμένο τοδιεθνές της κύρος. Και, ναι, προφανώςεπιδιώκουμε καλές σχέσεις με τουςγείτονές μας, χωρίς όμως να εκχωρήσουμεκυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα.

Από εκεί καιπέρα, σίγουρα υπάρχουν μία σειρά απόταυτοτικά ζητήματα τα οποία μπορεί ναεπηρεάζουν τις επιλογές των πολιτών.Εγώ θα ήθελα να απευθυνθώ, 30 δευτερόλεπτα,στους πολίτες οι οποίοι μπορεί νασκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο κόμμαστα δεξιά μας γιατί μπορεί να αισθάνονταιδυσαρεστημένοι με κάποιες επιλογές τηςΝέας Δημοκρατίας, και να τους ζητήσω ναδούνε τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο τηνοποία επιτελέσει συνολικά η χώρα.

Και να μηναξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μίαευκαιρία μιας εύκολης, θα έλεγα, καιανέξοδης διαμαρτυρίας, γιατί τα πραγματικάζητούμενα των ευρωεκλογών είναι άλλα:είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.Ελπίζω να τα συζητήσουμε αυτά στησυνέχεια, γιατί έχουμε ευρωεκλογές καισυζητάμε ελάχιστα δυστυχώς για τηνΕυρώπη, για την οποία έχουμε πολλάπράγματα να πούμε.

*Σία Κοσιώνη:*Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω, επειδή όντωςέχουμε πολλά πράγματα να πούμε για τηνΕυρώπη. Συνεπώς, για ποιο λόγο έχετεαναγάγει τις ευρωεκλογές σε εθνικέςκάλπες;

Αναβαπτίστηκεη κυβέρνησή σας πριν από ένα χρόνο καικάτι, πήρατε και ένα πολύ ισχυρό ποσοστό.Γιατί λοιπόν τέτοια βαρύτητα τώρα στηνκάλπη αυτή που, όπως είπατε είναι άλλατα διακυβεύματα; Γιατί συνδέετε τησυνέχιση του κυβερνητικού έργου με τοαποτέλεσμα της ευρωκάλπης;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Μα, δεν είπα αυτό. Την επόμενηημέρα θα είναι πάλι κυβέρνηση η ΝέαΔημοκρατία και θα έχουμε πάλι τον ίδιοαριθμό βουλευτών και την ίδια άνετηκοινοβουλευτική πλειοψηφία.

*Σία Κοσιώνη:*Άρα, γιατί διακυβεύεται η σταθερότητα;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Άλλα κόμματα θέλουν ναανάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμακατά της κυβέρνησης. Εμείς αυτό το γάντιθα το σηκώσουμε. Θα πούμε ότι ναι, τοπολιτικό μήνυμα το οποίο θα εκπεμφθείαπό την κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει νααποπνέει σταθερότητα, σιγουριά καισυνέχεια.

Έχουμε εννιάμήνες κυβερνητικού έργου για το οποίοθέλουμε να μιλήσουμε και τρία χρόνιαακόμα θητείας μπροστά μας έτσι ώστε ναμπορέσουμε να συνεχίσουμε με την ίδιαορμή, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, με τουςίδιους πρακτικά καταγεγραμμένουςσυσχετισμούς, στην υλοποίηση του έργουμας.

Εμείς όμωςδεν σταματήσαμε και δεν σταματούμε ναμιλάμε για τη σημασία της Ευρώπης. Τοσύνθημά μας είναι «σταθερά πιο κοντάστην Ευρώπη». Γιατί αυτά τα οποίασυμβαίνουν στην Ευρώπη αφορούν τον κάθεΈλληνα πολίτη, την κάθε Ελληνίδα καιτον κάθε Έλληνα. Γι’ αυτό και πρέπει ναμιλήσουμε γι’ αυτά τα οποία πετύχαμεστην Ευρώπη και γι’ αυτά τα οποία θέλουμενα πετύχουμε στην Ευρώπη την επόμενηπενταετία και πώς η Ευρώπη τελικά μπορείνα είναι χρήσιμη για τον Έλληνα πολίτη.

Γι’ αυτά, ταάλλα κόμματα δεν έχουν να πούνε σχεδόντίποτα. Εμείς έχουμε να πούμε πάρα πολλά.Γιατί πράγματι αυτό θα είναι τελικά τοπραγματικό ζητούμενο των ευρωεκλογών:πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξουμε καιπόσο δυναμικά η Νέα Δημοκρατία θαεκπροσωπηθεί στον συσχετισμό τωνδυνάμεων για τον επόμενο πενταετήευρωπαϊκό κύκλο.

*Σία Κοσιώνη:*Αυτές σας τις επιδιώξεις μπορούν να τιςυπηρετήσουν τα πρόσωπα που έχουν ενταχθείστο ευρωψηφοδέλτιό σας; Φαντάζομαι δενθα είμαι η πρώτη από την οποία θα ακούσετε,θα έχετε ακούσει αυτή την κριτική: πώςο Μητσοτάκης από εκεί που μιλούσε γιαλίστα αξίων στην Ευρωβουλή, βρέθηκε μεένα ευρωψηφοδέλτιο με πολλούς celebrities,είναι και πάρα πολλοί συνάδελφοί μουανάμεσά τους, αλλά και πρόσωπα τα οποίαεντάσσονται στη δεξιά. Δηλαδή, λένε ότιέκανε ένα ευρωψηφοδέλτιο γεμάτο επωνύμουςκαι δεξιούς.

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Ελάχιστους celebrities, όπωςτους ορίζετε εσείς. Και αυτοί που μπορείνα είναι celebrities είναι άνθρωποι καταξιωμένοι,με πορεία στον επαγγελματικό τους στόχο.

Η καθεμίακαι ο καθένας από τους 42 υποψήφιουςευρωβουλευτές θεωρώ ότι μπορούν -υπότην προϋπόθεση ότι θα εκλεγούν- ναεξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώραςστο Ευρωκοινοβούλιο. Και μπορεί κάποιοςνα είναι «celebrity», αλλά να πληροί τιςπροδιαγραφές αυτές και να μπορεί νασταθεί στη Ευρώπη, όχι ενδεχομένως σεόλα τα θέματα αλλά στα θέματα που τον ήτην ενδιαφέρουν. Γιατί, όπως ξέρετε, καιστο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μια κατανομήσε Επιτροπές και δεν ισχυρίζονται όλοιότι τα ξέρουν όλα.

Θα έλεγα ότιμόνο η Νέα Δημοκρατία μπορούσε να κάνειένα τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο,ακριβώς γιατί στη Νέα Δημοκρατίασυναντώνται πλατιά κοινωνικά καιπολιτικά ρεύματα, τα οποία εκπροσωπούνδιαφορετικές κοινωνικές τάσεις αλλάβρίσκουν στη Νέα Δημοκρατία πολιτικήέκφραση.

Εγώ να ζητήσωκαι από τους πολίτες που μας ακούν ναδουν προσεκτικά το ψηφοδέλτιο, να«σκαλίσουν» και πέρα από τα ονόματα ταοποία έχουν αναγνωρισιμότητα. Θα βρουνεξαιρετικά βιογραφικά. Και να κάνουντην επιλογή τους όχι μόνο με κριτήριοτην αναγνωρισιμότητα, αλλά με κριτήριοτο ποιος ή ποια πιστεύουν οι ίδιοι ότιμπορεί καλύτερα να τους εκπροσωπήσειτην επόμενη μέρα.

*Σία Κοσιώνη:*Και ποιο ποσοστό, κ. Πρόεδρε, θα θεωρήσετεεπιτυχία για τη Νέα Δημοκρατία; Δηλαδήαπό ποιο ποσοστό και πάνω;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Έχω πει πολλές φορές -καιτο λέω σε κάθε κάλπη- ότι θέλω το καλύτεροδυνατό αποτέλεσμα. Αλλά ας γίνω λίγοπιο συγκεκριμένος, γιατί είμαι σίγουροςότι θα με πιέσετε στο θέμα αυτό καινομίζω ότι καλά θα κάνετε.

*Σία Κοσιώνη:*Πιέζουμε όλους τους αρχηγούς. Πρέπεινα βάλουν όλοι έναν πήχη, για να μπορούμενα κάνουμε και τη δουλειά μας την εκλογικήβραδιά, να σας αξιολογήσουμε.

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Οι ευρωεκλογές είναι εθνικήκάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογέςπου εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια,το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενεςευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλισταέλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντάσε εθνικές εκλογές.

Αυτή τη στιγμήέχουμε ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτηματαυτόχρονα. Δεν έχουμε εθνικές εκλογέςή περιφερειακές και δημοτικές εκλογές,άρα η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιοδύσκολη. Από την άλλη, επειδή έχουμεευρωεκλογές απομονωμένες από άλληεθνική κάλπη, είναι πολύ πιο εύκολο ναμιλήσουμε για την Ευρώπη. Άρα, εγώ θεωρώότι το λογικό μέτρο σύγκρισης είναι τααποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών.

*Σία Κοσιώνη:*Μάλιστα. Το οποίο πιστεύετε ότι πρέπεινα ισχύσει και για τους πολιτικούς σαςαντιπάλους; Με αυτά θα πρέπει να μετρηθούν;Βάσει αυτών θα τους αξιολογήσετε κιεσείς;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Λογικό δεν είναι; Από τηστιγμή που αναγνωρίζουμε ότι οιευρωεκλογές από τη φύση τους έχουνκάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά απότην εθνική κάλπη. Είναι κάτι το οποίοτο γνωρίζουμε, κάτι που έχει αποδειχθείσε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.Αλλά, από εκεί και πέρα, ο καθένας βάζει,θα έλεγα, τον πήχη και τον στόχο εκείπου θέλει...

*Σία Κοσιώνη:*Βεβαίως ήταν άλλα κόμματα αυτά τότε,και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλουςαρχηγούς, ή άλλα κόμματα είναι τώρα.

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* …αλλά τελικά αυτό το οποίομε ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω καιόσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές,διότι η αριθμητική την επόμενη μέραέχει σημασία.

Γιατί έχεισημασία; Διότι πρέπει να διαμορφωθείστο Ευρωκοινοβούλιο μία πλατιά συμμαχία,θα έλεγα, του μέτρου και της λογικής,για να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγέςστην Ευρώπη, για τις οποίες εμείςαγωνιζόμαστε: ανταγωνιστικότητα, άμυνα,αγροτικά ζητήματα. Τρία θέματα στα οποίαη Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικόρόλο.

Θα έχουμε ήδεν θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης, όταντελειώσει το συγκεκριμένο; Θα μπορέσουμενα έχουμε κάποιο ενιαίο ταμείο γιαχρηματοδότηση της άμυνας από το οποίοπροφανώς η Ελλάδα θα είναι πολύ μεγάληωφελημένη; Αγωνίζομαι προσωπικά γι’αυτό. Θα έχουμε παραπάνω ευελιξία στηνΚοινή Αγροτική Πολιτική; Ήδη πετύχαμετα πρώτα αποτελέσματα, με μία ψηφοφορίαστο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όλα αυτάείναι ζητήματα τα οποία αφορούν τουςπολίτες, την καθεμία και τον καθέναξεχωριστά. Το τι γίνεται στην Ευρώπημας αφορά.

*Σία Κοσιώνη:*Μοιραία, λοιπόν, θα σας ρωτήσω: αν δενπετύχετε το στόχο σας, περάσετε κάτωαπό τον πήχη σας, αυτό τι θα σημαίνει;Ότι όλα αυτά δεν θα τα κάνετε; Όλα αυτάπου έχετε υποσχεθεί στους πολίτες δενθα τα υπηρετήσετε; Θα έχουμε μία κυβέρνησηευάλωτη; Ευάλωτη απέναντι σε αιτήματαγια πρόωρες εκλογές ακόμη;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Τα αιτήματα για πρόωρεςεκλογές τα ακούω ήδη, δεν περιμένω τααποτελέσματα των ευρωεκλογών. Είναιβέβαια λίγο παράδοξο να ζητάει κάποιοςπρόωρες εκλογές όταν έχει βάλει τονπήχη στο 17% ή στο 20%, άρα αναγνωρίζει ότιθα είναι δεύτερο κόμμα και με μεγάληδιαφορά από το πρώτο. Αλλά αυτό είναιένα θέμα το οποίο εμένα δεν με αφορά.

Όπως σαςείπα, αγωνιζόμαστε για το καλύτεροδυνατό αποτέλεσμα και σεβόμαστε και θασεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικούλαού. Απλά, αν το αποτέλεσμά μας δενείναι τόσο καλό, η ζωή μας θα γίνει λίγοπιο δύσκολη. Δεν θα καταρρεύσει ηκυβέρνηση, ούτε θα προκηρυχθούν εκλογές.

Αλλά ανθέλουμε πραγματικά αυτό το μήνυμα τοοποίο έστειλαν οι πολίτες, αυτό τοεντυπωσιακό αποτέλεσμα της προηγούμενηςκάλπης, να δράσει -θα έλεγα, οι ευρωεκλογέςνα το ενισχύσουν ακόμα περισσότερο-,ναι, χρειαζόμαστε κι ένα καλό αποτέλεσμαστις ευρωεκλογές. Αναγνωρίζοντας πάνταότι ο πήχης στις ευρωεκλογές είναιδιαφορετικός από τον πήχη των εθνικώνεκλογών.

*Σία Κοσιώνη:*Μάλιστα. Επειδή όμως όλες οι κυβερνήσειςστο τέλος της ημέρας, κ. Πρόεδρε, κρίνονταιαπό την καθημερινότητα, θέλω να πάμε σεκάποια θέματα που βρίσκονται κιόλαςτώρα στην επικαιρότητα και κάποια πουσταθερά είναι -η αλήθεια είναι- στιςατζέντες των δελτίων ειδήσεων καθημερινά.

Θέλω νααρχίσουμε από τα θέματα της ασφάλειας.Παρακολουθώ με ανακούφιση, η αλήθειαείναι, τις τελευταίες ημέρες να γίνεταικάτι στην πληγή της οπαδικής βίας. Έχουμεθρηνήσει νεκρούς. Δεν χρειάζεται να ταθυμίσω.

Αυτό, ξέρετε,που όλοι αναρωτιούνται από την μέρα πουείδαμε αυτή την γιγαντιαία επιχείρησηκαι πληροφορηθήκαμε αυτές τις δεκάδεςσυλλήψεις, είναι πόσο βαθιά θα πάει; Θαφτάσει μέχρι τέλους; Συνήθως, σε αυτέςτις περιπτώσεις, δυστυχώς, «ακουμπάτε»οι κυβερνήσεις τον «αφρό», τη «μαρίδα».Θα πάει και πιο βαθιά το θέμα;

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Δυσκολεύομαι, όπωςκαταλαβαίνετε, να σχολιάσω μία ανοιχτήέρευνα και μία δικαστική υπόθεση η οποίατώρα δρομολογείται. Όμως, θέλω να σαςπω ότι για τα ζητήματα της οπαδικής βίαςέχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμεαποδείξει ότι εννοούμε αυτά τα οποίαλέμε.

Και μερικέςφορές, ναι, υπάρχουν και σταγόνες οιοποίες ξεχειλίζουν το ποτήρι καιυποχρεώνουν όλες και όλους να ανασκουμπωθούνκαι να αναλογιστούν αν πραγματικάμπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε καινα ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα.

Αυτό το οποίομπορώ να πω, γιατί κι εγώ δεν έχω πρόσθετηπληροφόρηση όπως αντιλαμβάνεστε, είναιότι διεξήχθη μια πάρα πολύ εμπεριστατωμένηέρευνα με απόλυτη εχεμύθεια. Πράγμαπολύ ασυνήθιστο, θα έλεγα, για τα δεδομένατης πατρίδας μας. Και αυτό είναι μιαπολύ θετική ένδειξη.

Από εκεί καιπέρα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στηνανακριτική διαδικασία αλλά και στηΔικαιοσύνη ότι θα κάνει αυτό που πρέπεικαι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, οι φυσικοίκαι οι ηθικοί αυτουργοί, όπου και αναυτοί βρίσκονται. Δεν είναι δική μουδουλειά, ούτε δική σας, ούτε κανενός.

*Σία Κοσιώνη:*Όχι, αλλά τίθεται θέμα πολιτικής βούλησης.

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Νομίζω αποδείξαμε ότιδιαθέτουμε αυτήν την πολιτική βούληση,και με το παραπάνω. Όχι μόνο στηρίζονταςαυτήν την προσπάθεια, αλλά παίρνονταςκαι δύσκολες αποφάσεις: το κλείσιμο τωνγηπέδων -θυμάστε τι κριτική ακούσαμε-,τις αυτοματοποιημένες ποινές, τοηλεκτρονικό εισιτήριο.

Και η αλήθειαείναι ότι η κατάσταση σήμερα στα γήπεδαδεν έχει σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινεπέρσι και πρόπερσι. Θα μου πείτε, ανάπάσα στιγμή καραδοκεί το «αυγό τουφιδιού». Όμως έχουμε αποδείξει ότιέχουμε αποφασιστικότητα να τιμωρήσουμετους ενόχους και, ναι, πρέπει νασυνεργαστούμε με όλες και με όλους γιανα τελειώνουμε πια.

Πιστεύω ότιίσως για πρώτη φορά έχουμε λόγο ναείμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότιθα τελειώσουμε με το «καρκίνωμα» τηςοπαδικής βίας και με τα διάφορα παρακλάδιατου. Διότι δεν είναι μόνο η οπαδική βία.Εδώ φαίνεται ότι τα πράγματα ήταν αρκετάπιο σύνθετα και περίπλοκα.

Και βλέπετεότι όταν το κράτος θέλει να επιβάλλειτην νομιμότητα, μπορεί και το κάνει.Θυμάστε, πέρσι είχαμε κάνει την ίδιασυζήτηση για τους ελέγχους στη Μύκονο.Όλοι λέγανε «μα είναι δυνατόν να υπάρχειαυτό το αυθαίρετο παρακράτος;». Καιείπαμε: όχι, αν τα βάλετε με το κράτοςκαι το κράτος έχει αποφασιστικότητα,τότε θα τηρηθεί ο νόμος. Το…

*Σία Κοσιώνη:*Εγώ αναφέρομαι στην πολιτική βούληση.

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Μα γίνεται αυτό. Και να μηναναφερθούμε μόνο σε αυτό. Τα ζητήματαπου έχουν να κάνουν με την οδικήσυμπεριφορά. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Αςτο αναγνωρίσουμε: δεν σεβόμαστε τονΚώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Καθίστε σεένα οποιοδήποτε φανάρι και θα δείτεπόσοι περνάνε με κόκκινο. Αρχίζει καιαλλάζει αυτό. Ακούω πολύ γκρίνια γιατίρίχνουμε πρόστιμα για τα κράνη. Μα, δενπρέπει να…

*Σία Κοσιώνη:*Άρα, υπάρχει μία αλλαγή δόγματος…

*ΚυριάκοςΜητσοτάκης:* Το δόγμα είναι μια βαριάλέξη. Υπάρχει νομίζω μία, θα έλεγα, βαθιάπίστη, δική μου και της κυβέρνησης, ότιδεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κανόνες.

Αυτό έχειεκφάνσεις μέχρι και στο bullying, μέχρι καιστον τρόπο με τον οποίον τα ίδια ταπαιδιά έχουν τώρα ένα εργαλείο νακαταγγείλουν τέτοιες συμπεριφορές.Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν όλες καιόλοι, και οι μαθητές μας, ότι και στοσχολείο υπάρχουν κανόνες.

Για πολλάχρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, θα έλεγαότι ήμασταν δέσμιοι μιας λογικής ότιέχουμε δικαιώματα και δεν έχουμευποχρεώσεις. Ότι όλα τα καλά τα επωμίζεταιτο πρόσωπο, για όλα τα στραβά φταίει τοκράτος. Δεν είναι έτσι. Καμία οργανωμένηκοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει μεαυτούς τους κανόνες.

*Σία Κοσιώνη:*Μακάρι να δούμε αποτελέσματα και σεαυτόν τον τομέα. Βλέπετε ότι και τοbullying και η βία των ανηλίκων είναι πολύμεγάλο πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότιήρθατε στην εξουσία με μία ατζένταασφάλειας και για πολύ μεγάλο χρονικόδιάστημα περιμένουμε να δούμε κάποιααποτελέσματα σε κάποιους τομείς.

Περιμένουμε,λοιπόν, να αξιολογήσουμε όλα αυτά πουμας λέτε, άλλα πριν φύγουμε από αυτό τοθέμα, θα ήθελα λίγο συγκεκριμένα να σαςθέσω το ζήτημα της δολοφονίας της28χρονης Κυριακής. Γιατί φυσικά θαγνωρίζετε και το πρόβλημα που έχουμεστο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Και θέλω νασας ρωτήσω, ως Πρωθυπουργός, που στοτέλος της ημέρας έχετε την τελική ευθύνηγια τα πάντα, πώς αντιμετωπίσατε αυτότο γεγονός; Είναι μία νέα κοπέλα, ταέκανε όλα σωστά: πήγε στο ΑστυνομικόΤμήμα, ζήτησε βοήθεια και δολοφονήθηκεμπροστά στα μάτια των αστυνομικών. Πώςτο αντιμετωπίσατε εσείς

Keywords
πήχης, μητσοτακης, πήχης, τριτη, φορα, νεα δημοκρατια, βουλη, ιουνίου, εκλογες, συγκεκριμένο, συριζα, νέα, καμμενος, διλήμματα, δημοψηφισμα 2015, πήχη, συλληψεις, μνήμη, φοροι, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, ουγγαρια, ΦΠΑ, προυπολογισμος, πασχα, σαμαρας, υφίσταται, αγκυρα, σημαίνει, αυθαιρετα, νατο, διευκρίνιση, λύση, ρωτήσω, μυκονος, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, μετρο, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, πασχα 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, αποτελεσματα ευρωεκλογων, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, ηδικα ραντεβου, εκλογες 2010 δημοτικες, η ζωη, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, μνήμη, χωρες, γηπεδα, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, θεμα, θητεια, κρανη, οικονομια, ονοματα, ουκρανια, προγραμμα, ψεματα, ωρα, αβιαστα, αγορα, αγροτικη, αμυνα, ανδρουλακης, απλα, αφορμη, βιογραφικα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γευση, γινει, γινεται, γινονται, γίγνεσθαι, γροθια, δευτερο, δημοσιο, δυστυχως, δηλωσεις, διευκρίνιση, δικη, διλήμματα, δογμα, δοθει, δωσει, δοθηκε, εγινε, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εβδομαδα, ενεργεια, ενιοτε, επικοινωνια, εποχη, ερντογαν, ερευνα, ευθυνη, ευρωπη, εχεμυθεια, ζευγαρια, ζωη, ζητα, ιδια, η δικη, πολυκατοικια, υποθεση, υφίσταται, θεος, θεωριες, εικονα, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λαθος, λύση, λογια, λογο, ματια, μηνυματα, μηνες, μισος, μορφωμα, μπορειτε, μυαλο, νατο, νικη, νικο, ξερετε, παντα, ορμη, ουσιαστικα, παμε, πεδιο, πιστη, πληθωρισμος, ποτηρια, προβληματα, ραντεβου, ρυθμιση, ροες, ρωτήσω, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, σειρα, συγχαρητηρια, σια, ταση, τεμπη, τιμη, τμημα, τουρκια, τρια, υλοποιηση, φαναρι, φασισμος, φυση, φυσικα, φορμουλα, φταιει, αγνωστο, ασχημη, δικαιωματα, εξεταστικη, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κομματι, κοπελα, κυριακου, μοιαζει, μπροστα, μυκονο, ναος, πήχη, πληγη, σημαίνει, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα