Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό

Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο για επενδύσεις, μέσω Leader, σε θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, από το ΠΑΑ.

Τα παραπάνω τόνισε ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, στην ημερίδα «Ελληνικός τουρισμός- Μια εθνική υπόθεση- Προορισμός Κρήτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αξιοποίηση των θησαυρών της κρητικής γης μπορούν να αποτελέσουν κυρίαρχο μέρος της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Σε παρεμβάσεις του στην Ενότητα «Τα φημισμένα

κρητικά προϊόντα και ο Θεματικός Τουρισμός -Προτάσεις και πρωτοβουλίες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ επισήμανε ότι «η προώθηση των διαφόρων μορφών θεματικού τουρισμού και των διακλαδικών συνεργασιών με τους λοιπούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αποτελούν από τις βασικές στρατηγικές ανάπτυξης της υπαίθρου, της εδαφικής συνοχής των περιφερειών και εν γένει της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των αγροτικών, περιαστικών και αστικών περιοχών της χώρας μας».

Ειδικά γιατον τουρισμό υπαίθρου σε όλες τιςεκφάνσεις του (αγροτουρισμός, οινοτουρισμός,οικοτουρισμός -πράσινος τουρισμός,περιηγητικές διαδρομές -πεζοπορία-ορειβασία, γεωτουρισμός και αλιευτικόςτουρισμός) είπε ότι αξιοποιώντας ταπλεονεκτήματα της πολυδραστηριότηταςκαι της πολυαπασχόλησης, δημιουργείνέες ευκαιρίες και δραστηριότητες γιατον τοπικό πληθυσμό με ό,τι αυτόσυνεπάγεται ως προς την επέκταση τηςτουριστικής περιόδου.

Τα προγράμματαleader «συμβάλλουν στην ανάδειξη τηςτοπικής ταυτότητας, της παράδοσης καιτων ποιοτικών γεωργικών προϊόντων τωναγροτικών περιοχών, καθώς και στηνσύνδεση τουρισμού και πολιτισμού μετον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον»,είπε ο Γιώργος Στρατάκος, ενώ σημείωσεότι θα μπορούσαν μέσα από την θεσμοθέτησητου πλαισίου για τις θεματικές μορφέςτουρισμού να αξιοποιήσουν περαιτέρωτις δυνατότητες που ήδη προσφέρουν γιατην ενθάρρυνση:

-Της ανάπτυξηςσυνεργειών μεταξύ των οικονομικών,κοινωνικών και πολιτιστικών –περιβαλλοντικών φορέων της περιοχήςμε στόχο την ανάπτυξη νέων τουριστικώνπροϊόντων και υπηρεσιών, πρακτικών,διεργασιών και τεχνολογιών που θασυμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη.

-Της δικτύωσηςκαι διασύνδεσης σε τοπικό επίπεδο γιατη δημιουργία συμφώνων ποιότητας καιολιστικών συνεργειών, εν ήδη τοπικούκοινωνικού συμβολαίου, του πρωτογενήτομέα με τη μεταποίηση, τον τουρισμόκαι τις υπηρεσίες, το πολιτισμό και τηναγροτική παράδοση κάθε περιοχής, ώστενα εξασφαλιστεί η συνολική βελτίωσητων εισοδημάτων αλλά και της ποιότηταςζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

ΓΓ του ΥΠΑΑΤγια Κρήτη: Η συνέργεια του αγροτικούτομέα με τον τουρισμό μπορεί να αποτελέσειένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα γιατο νησί

Αναφερόμενος ειδικά στην Κρήτη ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι «η συνέργεια του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό μπορεί να αποτελέσει για το νησί ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα. Μορφές αγροτουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός, ο αλιευτικός τουρισμός, ο τουρισμός στις υδατοκαλλιέργειες, ο διατροφικός-γαστρονομικός τουρισμός, τα επισκέψιμα τυροκομεία-ελαιοτριβεία-ζυθοποιεία, είναι βέβαιο ότι μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης». Ανέφερε δε ότι από τα 117 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ελλάδας στην Κρήτη παράγονται τα 21.

Τέλος, δίνονταςτο στίγμα της πολιτικής του υπουργείουΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε:«Για μας στο ΥΠΑΑΤ αποτελεί βασικήπροτεραιότητα, αυτονόητη υποχρέωση θαέλεγα, η περαιτέρω ανάδειξη και προβολήαυτών των θησαυρών της κρητικής γης,που αναπόσπαστα συνδεδεμένοι με τοντόπο της παραγωγής τους, μπορούν νααποτελέσουν κυρίαρχο μέρος τηςαγροτουριστικής ανάπτυξης».

Στη συγκεκριμένηενότητα συμμετείχαν, επίσης, η υφυπουργόςΤουρισμού Έλενα Ράπτη, η Πρόεδρος τουΑναπτυξιακού Συλλόγου ΓυναικώνΕπιχειρηματιών Κρήτης Εβελίνα Μπάκιντα,ο οινοποιός και πρόεδρος του Wines of CreteΝίκος Μηλιαράκης και ο καθηγητής τηςΙατρικής Σχολής του ΠανεπιστημίουΚρήτης και πρόεδρος του ΙδρύματοςΤεχνολογίας και Έρευνας και του EuropeanInstitute Innovation and Technology Νεκτάριος Ταβερναράκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περισσότερα, 600,perissotera, 600