Πολωνία: Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι μπορεί να στείλει χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες πίσω να πολεμήσουν

Η Πολωνία λέει ότι θα μπορούσε να στείλει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες «στρατεύσιμης ηλικίας» πίσω στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν τη Ρωσία.

Η Πολωνία ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να στείλει Ουκρανούς πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν τη Ρωσία, καθώς το Κίεβο εντείνει τις προσπάθειές του να αναπληρώσει τον εξαντλημένο στρατό του.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιστροφή ανδρών στρατεύσιμης ηλικίας στην Ουκρανία.

«Έχουμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την ουκρανική πλευρά να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που υπόκεινται σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα πάνε στην Ουκρανία», δήλωσε στην τηλεόραση Polsat.

«Όλα είναι δυνατά», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν η Βαρσοβία θα συμφωνούσε αν η Ουκρανία ζητούσε να μεταφερθούν στην Ουκρανία άτομα που είναι στρατεύσιμοι.

Η Ουκρανία στρατολογεί για το μέτωπο

Τον Φεβρουάριο του 2024, 952.104 Ουκρανοί πρόσφυγες ήταν καταγεγραμμένοι στην Πολωνία, εκ των οποίων το 16%, δηλαδή 152.656 άτομα, ήταν άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Ουκρανία προσπαθεί τώρα να στρατολογήσει μετά από δύο και πλέον χρόνια πολέμου και πρόσφατα ψήφισε νόμο για την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία στράτευσης και αυστηροποιώντας τις ποινές κατά των παραβατών της στράτευσης.

Αργά την Τετάρτη δήλωσε ότι θα σταματήσει να εκδίδει νέα διαβατήρια στο εξωτερικό σε ορισμένους άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία που δημοσιεύθηκε στον κυβερνητικό ιστότοπο.

Κατά συνέπεια, οι άνδρες ηλικίας 18 έως 59 ετών που ζουν στο εξωτερικό δεν θα μπορούν να ανανεώσουν τα διαβατήρια που λήγουν ή να αποκτήσουν νέα όταν ο νόμος τεθεί σε ισχύ τον Μάιο.

Η Ουκρανία θα αναστείλει επίσης τις προξενικές υπηρεσίες για τους άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών που ζουν στο εξωτερικό, προκαλώντας οργή μεταξύ των ομογενών στην Πολωνία και αλλού, μεταδίδει η Daily Mail.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επέμεινε ότι η αναστολή «είναι ένα προσωρινό βήμα που προκαλείται από την ανάγκη επίλυσης ζητημάτων που σχετίζονται με τη στρατιωτική εγγραφή των υπόχρεων για στρατιωτική θητεία προσώπων που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό».

Το ουκρανικό υπουργείο δήλωσε ξεχωριστά ότι μόλις το νομοσχέδιο τεθεί σε ισχύ στις 18 Μαΐου, «η διαδικασία παραλαβής και εξέτασης των αιτήσεων για προξενικές υπηρεσίες θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες απαιτήσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου».

Η Eurostat εκτιμά ότι έως και 650.000 άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις αγωνίζονται να αναπληρώσουν τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στον πολύχρονο πλέον πόλεμο.

«Η σημαντικότερη αδυναμία είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού»

Τον Δεκέμβριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 450.000 έως 500.000 στρατιώτες για να αντισταθούν στη Ρωσία μόνο το 2024.

Εν μέσω μιας απελπισμένης προσπάθειας να αναπληρώσει τους αριθμούς στην πρώτη γραμμή, ο Ζελένσκι εκτίμησε νωρίτερα φέτος ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία μέχρι τον Μάιο, ζητώντας υλική υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους.

«Η σημαντικότερη πηγή της ουκρανικής αδυναμίας είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε στην BusinessDay ο Konrad Muzyka, διευθυντής της στρατιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας Rochan στην Πολωνία.

«Θα περίμενα ότι η κατάσταση πιθανόν να συνεχίσει να επιδεινώνεται τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά αν η επιστράτευση πάει σύμφωνα με το σχέδιο και ξεμπλοκαριστεί η αμερικανική βοήθεια, τότε η κατάσταση θα πρέπει να βελτιωθεί από το φθινόπωρο και μετά», είπε, ενόψει της ψήφισης του κολοσσιαίου πακέτου των 95 δισ. δολαρίων - με τα 61 δισ. δολάρια να προορίζονται για την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι το πακέτο θα δώσει στην Ουκρανία μια «ευκαιρία για νίκη» έναντι της Ρωσίας.

950.000 Oυκρανοί στην Πολωνία

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί διέφυγαν από τον πόλεμο, με τους περισσότερους να περνούν από την Πολωνία. Πολλοί Ουκρανοί βρίσκονταν στην Πολωνία πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Η Πολωνία, ένας σταθερός ιστορικός αντίπαλος της Ρωσίας, πρότεινε στο παρελθόν να βοηθήσει την Ουκρανία επιστρέφοντας όσους υπόκεινται σε στρατιωτική θητεία στη χώρα τους για να εκπληρώσουν την πολιτική τους υποχρέωση, δήλωσε η Kosiniak-Kamysz στην τηλεόραση Polsat News.

«Νομίζω ότι πολλοί Πολωνοί εξοργίζονται όταν βλέπουν νεαρούς Ουκρανούς σε ξενοδοχεία και καφετέριες και ακούνε πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα βοηθήσει η Πολωνία.

Περίπου 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιανουάριο του 2024, εκ των οποίων περίπου 860.000 είναι ενήλικοι άνδρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων της Eurostat.

Η Πολωνία έχει χορηγήσει καθεστώς προσωρινής προστασίας σε 950.000 Ουκρανούς, τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μετά τη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα