Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν -Ο Μπάιντεν βάζει φρένο στον Νετανιάχου

Το μπαράζ επιθέσεων από το Ιράν με πάνω από 300 βαλιστικούς πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ ωθεί την Μέση Ανατολή στο χείλος ενός ευρύτερου πολέμου, που σχεδόν ουδείς φαίνεται στην πραγματικότητα να επιθυμεί και τον οποίο προσπάθησαν να αποφύγουν από τον περασμένο Οκτώβριο οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι, από τις ΗΠΑ μέχρι τις αραβικές χώρες -ακόμη και η Χεζμπολάχ.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για επέκταση του πολέμου Ισραήλ -Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας,

αλλά απόρροιά του και με τα άνευ προηγουμένου αντίποινα του Ιράν στην επίσης άνευ προηγουμένου ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό πριν από δύο εβδομάδες, που προκάλεσε τον θάνατο ενός στρατηγού και άλλων έξι αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης, η προοπτική κλιμάκωσης της σύρραξης κρέμεται από μία κλωστή καθώς τα όρια έχουν ξεπεραστεί και η σύγκρουση διεξάγεται πλέον απευθείας.

Πώς θααντιδράσει το Ισραήλ;

Το ερώτηματώρα είναι πώς θα απαντήσει το Ισραήλστην επίθεση της Τεχεράνης. Οι ΙσραηλινέςΑρχές είχαν άλλωστε ορκιστεί το τελευταίοδιάστημα ότι θα προβούν σε αντίποινασε οιαδήποτε άμεση επίθεση από το Ιράνκαι το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλσυνεδρίασε στη διάρκεια της νύχτας γιανα συζητήσει της εξελίξεις με τη συμμετοχήτου πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου,του υπουργού Άμυνας Ιωάβ Γκαλάντ καιτου Μπένι Γκαντς, αντιπάλου του Νετανάχιου,που εντάχθηκε στην κυβέρνησή του ωςυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου μετά τηνφονική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάςστις 7 Οκτωβρίου.

Τις κρίσιμεςώρες πριν τη συνεδρίαση του πολεμικούυπουργικού συμβουλίου ο Νετανιάχουσυνομίλησε επί 25 λεπτά με τον πρόεδροτων ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ο οποίος κάλεσεσύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ τον συνομιλητήτου σε αυτοσυγκράτηση.

Λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα ο Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωση, στη οποία, βέβαια, δεν έδωσε καμία ιδιαίτερη συμβουλή στον Νετανιάχου, αλλά επεσήμανε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ σχεδόν όλα τα ιρανικά drones και οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Υποστήριξε δε ότι αυτό από μόνο του έστειλε «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλειά του».

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Atlantic Council, Τζόναθαν Πάνικοφ, «στην καλύτερη περίπτωση ο Νετανιάχου θα κάνει βήματα για επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων, πιθανώς εντός του Ιράν, με συγκεκριμένο, συγκρατημένο τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε άλλη μια έντονη απάντηση από την Τεχεράνη. Στο χειρότερο σενάριο η ισραηλινή απάντηση θα είναι έντονη και θα περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό σημαντικών ιρανικών εγκαταστάσεων».

Άνευπροηγουμένου αλλά «υπολογισμένη» ηιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Η ιρανικήεπίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό ενός10χρονου Βεδουϊνου στο νότιο Ισραήλ καιελαφρές, σύμφωνα με τις ισραηλινέςΑρχές, ζημιές στην αεροπορική βάσηΝεβατίμ στην ίδια περιοχή.

«Προξενήθηκαν πολύ μικρές ζημιές» από την ιρανική επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιωάβ Γκαλάντ. Εκπρόσωπος των IDF είπε ότι αναχαιτίστηκε το 99% των άνω των 300 πυραύλων και drones. Όπως τόνισε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, «λίγοι μόνον πύραυλοι έπεσαν στα εδάφη του κράτους του Ισραήλ προξενώντας ελαφρές ζημιές σε στρατιωτική βάση στο νότο».

Παραμονέςτης επίθεσης αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτονείχαν αφήσει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενομιας «ζυγισμένης» ιρανικής επίθεσηςστην έρημο, ώστε να μην προκαλέσει μεγάλοαριθμό θυμάτων, κάτι που θα επέτρεπεστην κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέσει έντονατο Ισραήλ να αποφύγει μια βεβιασμένη,εν θερμώ απάντηση.

Στο Ιράν είναι σαφές ότι ελπίζουν σε ήπια αντίποινα, όπως φάνηκε και από το μήνυμα που έστειλε η Τεχεράνη μέσω της διπλωματικής της αποστολής στον ΟΗΕ, ότι μετά την επίθεσή της θεωρεί λήξαν το θέμα, αν και προειδοποίησε ότι θα απαντήσει ακόμη σκληρότερα σε περίπτωση που δεχθεί νέο ισραηλινό χτύπημα.

Τόσο ο πρόεδροςτων ΗΠΑ όσο και η Τεχεράνη γνωρίζουνότι ο Νετανιάχου θα ήθελε να καταστρέψειτις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις,που θεωρεί υπαρξιακή απειλή για τοΙσραήλ. Αν και δύσκολα θα μπορούσε νατο πετύχει χωρίς αμερικανική βοήθεια,δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο,τονίζουν αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ, ναπροσπαθήσει ο ίδιος και άλλα «γεράκια»στο Ισραήλ να επωφεληθούν της ευκαιρίας, σε μιαπροσπάθεια να αποτρέψει μια κατάρρευσητου κυβερνητικού του συνασπισμού καιτην προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.

ΟΜπάιντεν βάζει φρένο στονΝετανιάχου

Παρά τη στήριξη στην ασφάλεια του Ισραήλ η Ουάσιγκτον διεμήνυσε ότι δεν θα μετάσχει σε τυχόν αντίποινά του κατά του Ιράν.

Στην τηλεφωνική τους συνομιλία ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει ή να υποστηρίξει επιθετικές δράσεις κατά του Ιράν, όπως δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο Axios.

Το ίδιο μετέφερε και ανώτερος αξιωματούχος στο CNN, ο οποίος είπε ότι ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Νετανιάχου ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Αξιωματούχοιτης κυβέρνησης Μπάιντεν «ανησυχούνμήπως το Ισραήλ κάνει κάτι βεβιασμένα»χωρίς να υπολογίσει τις πιθανές συνέπειες,σύμφωνα με το NBC News. Τοίδιο δίκτυο επικαλούμενο τρεις πηγές ανέφερε ότι ο Μπάιντεν εξέφρασε κατ’ιδίαν την ανησυχία του ότι ο Ισραηλινόςπρωθυπουργός «προσπαθεί να σύρει τιςΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύρραξη».

ΗΟυάσιγκτον θα τονίζει τις προσεχείςώρες και 24ωρα στο Ισραήλ ότι διέφυγεμάλλον αλώβητο την επιθεση του Ιράν,σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ.

Μολονότι οιζημιές στο Ισραήλ ήταν λιγοστές,αξιωματούχοι του μπορούν να υποστηρίξουνότι αυτό δεν οφείλεται στον προσεκτικόσχεδιασμό της επίθεσης από το Ιράν, αλλάστην συντονισμένη δράση της ισραηλινήςαεράμυνας και τη βοήθεια από τουςσυμμάχους του, κυρίως τις ΗΠΑ, τη Βρετανία,τη Γαλλία, αλλά και την Ιορδανία.

Μαχητικά τηςκατέρριψαν αρκετά από τα ιρανικά dronesστον εναέριο χώρο τηςΙορδανίας, σε μια κίνηση υψηλού ρίσκουγια το Αμάν, που μπορεί να κατηγορηθείαπό αραβικές χώρες ότι απέτρεψε μιαεπίθεση κατά του «σιωνιστικού εχθρού».

Ησυντονισμένη αμυντική δράση του Ισραήλκαι των συμμάχων του, που προετοιμάστηκεπυρετωδώς το τελευταίο διάστημα, απέτρεψεόπως όλα δείχνουν περισσότερα θύματακαι πιθανώς και μια διάχυση του πολέμου,θυμίζοντας παράλληλα την εξάρτηση τηςασφάλειας του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον.

Ενδείξειςότι το Ισραήλ δεν θα απαντήσει άμεσαστην ιρανική επίθεση

Κάποιες κινήσεις δείχνουν, σύμφωνα με τον Guardian, ότι μάλλον δεν θα είναι άμεσα τα ισραηλινά αντίποινα. Το Ισραήλ ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου Ασφαλείας, που αναμένεται να λάβει χώρα στις 16:00 ώρα Νέας Υόρκης (23:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα Κυριακή και ως εκ τούτου θα προκαλούσε έκπληξη αν εξαπέλυσε νωρίτερα κάποια επίθεση.

Μιαάλλη πιθανή ένδειξη ότι τα ισραηλινάαντίποινα θα είναι μετριασμένα προκύπτειαπό την συνομιλία του ισραηλινού υπουργούΆμυνας με το Αμερικανό ομόλογό του,Λόιντ Όστιν μετά την ιρανική επίθεση.Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυναςο Γκαλαντ υπογράμμισε ότι το Ισραήλείναι έτοιμο για πιθανές νέες απόπειρεςεπίθεσης, αλλά δεν ανέφερε τίποτε γιαισραηλινή αντεπίθεση.

Μια τρίτη θετική ένδειξη ήταν ηδιαβεβαίωση νωρίς σήμερα το πρωί απόισραηλινό αξιωματούχο ότι «η απάντησητου Ισραήλ θα γίνει σε συντονισμό μετους συμμάχους του».

Η ιρανική επίθεση εξέτρεψε προς το παρόν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από τον τρόπο που διεξάγει τις πολεμικές του επιχειρήσεις το Ισραήλ στη Γάζα, ενώ πιθανώς να σιγήσει τις αντιδράσεις στο Κογκρέσο εκείνων που ζητούν να περιοριστεί η προμήθεια αμερικανικών όπλων στο Τελ Αβίβ λόγω του πολέμου στη Γάζα, καθώς οι υποστηρικτές του Ισραήλ θα υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να μείνει ανυπεράσπιστος έναντι των ιρανικών απειλών ο σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα