Βoeing: Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης μετά από αιφνίδια ασθένεια -Ήταν 45 ετών

Έφυγε χθες από τη ζωή μετά από σύντομη ασθένεια, στην ηλικία των 45 ετών, ο Τζόσουα Ντιν, πληροφοριοδότης της Boeing, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για κατασκευαστικά ελαττώματα στο 737 Max της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών.

Ο Ντιν είναι ο δεύτερος πληροφοριοδότης της Boeing που πέθανε τη

φετινή χρονιά μετά τον Τζον Μπάρνετ, που βρέθηκε προ διμήνου νεκρός στη Νότια Καρολίνα με τον ιατροδικαστή να κάνει λόγο για θάνατο από αυτοτραυματισμό.

Σύμφωνα με τους Seattle Times, ο Ντιν νοσηλεύτηκε λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, διασωληνώθηκε αλλά ανέπτυξε πνευμονία και σοβαρή λοίμωξη δύο εβδομάδες πριν πεθάνει. «Η απουσία του θα είναι βαθιά αισθητή. Θα σε αγαπάμε πάντα, Τζος», έγραψε η θεία του στο Facebook.

Τι είχε καταγγείλει ο πληροφοριοδότης

Ο Ντιν, πρώην ελεγκτής ποιότητας στον προμηθευτή της Boeing, την Spirit AeroSystems, είχε υποβάλει καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) κάνοντας λόγο για σοβαρή και κατάφωρη παραβατική συμπεριφορά ανώτερων διοικητικών στελεχών της Spirit, αρμόδιων για την ποιότητα της γραμμής παραγωγής του 737.

Δύο αεροσκάφη 737 Μax της Boeing ενεπλάκησαν το 2018 και το 2019 σε θανατηφόρα δυστυχήματα, στα οποία σκοτώθηκαν 346 άνθρωποι. Ο Ντιν απολύθηκε πέρυσι από την Spirit AeroSystems και σε καταγγελία του στο υπουργείο Εργασίας υποστήριξε ότι η αιτία ήταν επειδή επεσήμανε χαλαρά πρότυπα ασφάλειας στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ουίτσιτα του Κάνσας.

«Καμία κουλτούρα ασφάλειας» στη Boeing

Τον περασμένο μήνα, ένας άλλος πληροφοριοδότης σε υπόθεση κατά της Boeing, ο Σαμ Σάλεπουρ, είπε στο Κογκρέσο ότι δεν υπήρχε καμία κουλτούρα ασφάλειας στην Boeing και υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι, που σήμαιναν συναγερμό, «αγνοούνταν, περιθωριοποιούνταν, δέχονταν απειλές, παραγκωνίζονταν και άλλα χειρότερα». Ο ίδιος είπε ότι φοβήθηκε μήπως υποστεί σωματική βία, από τη στιγμή που δημοσιοποίησε τις ανησυχίες του.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν θέσει στο μικροσκόπια έρευνας της Boeing μετά την αποκόλληση μέρους της ατράκτου τον περασμένο Ιανουάριο σε ένα Boeing 737 Max 9 της Alaska Airlines. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τώρα αν η Boeing παραβίασε μια συμφωνία που την προστάτευε από ποινικές διώξεις για τα θανατηφόρα δυστυχήματα του 2018 και του 2019.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βoeing, Νεκρός, -Ήταν 45,voeing, nekros, -itan 45