Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα, https://parentalbenefits.dypa.gov.gr , για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Πλέον και αυτή η κατηγορία δικαιούχων θα λαμβάνει μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που σήμερα ανέρχεται στα 830 ευρώ, για εννέα μήνες. Δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ.

Στήριξη στις μητέρες

«Ποτέ άλλοτε οι μητέρες δεν είχαν λάβει τη στήριξη που τους παρέχουμε σήμερα

ως Πολιτεία. Πλέον μετά τη γέννα οι μητέρες λαμβάνουν 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, βάσει του επιδόματος μητρότητας και του επιδόματος γέννησης», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Με αυτό το μέτρο επιβεβαιώνουμε έμπρακτα ότι αυτό που μας νοιάζει είναι μητρότητα» επεσήμανε η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία σημείωσε: «δεν μας νοιάζει αν η μητέρα είναι μισθωτή, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα. Αυτό που μας νοιάζει είναι η στήριξη της μητρότητας».

Αναδρομική ισχύ

Τομέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ, καθώςτην ειδική παροχή προστασίας τηςμητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρεςαπέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες,πριν από τη λήξη του 2023, δηλαδή από τις24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Λαμβάνεται,δηλαδή, μέριμνα για τις μητέρες πουδιένυαν την περίοδο της λοχείας κατάτην ψήφιση του νόμου. Οι μη μισθωτές θαλαμβάνουν μηνιαίως ποσό ίσο με τονεκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, πουσήμερα ανέρχεται στα 830 ευρώ, με τηνπροϋπόθεση ότι έχουν λάβει επίδομακυοφορίας και λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ καιείναι ασφαλιστικά ενήμερες.

Ηαίτηση υποβάλλεται στη Δ.ΥΠ.Α. καισυγκεκριμένα στην πλατφόρμαparentalbenefits.dypa.gov.gr εντός δύο (2) μηνών, απότην επομένη της καταβολής του επιδόματοςκυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ. ή εντόςδύο (2) μηνών από την επομένη της ένταξηςτου παιδιού στην οικογένεια, ή τηςτελεσιδικίας της δικαστικής απόφασηςαν πρόκειται για υιοθεσία. Διευκρινίζεταιότι, στις περιπτώσεις που ο/η αιτών/ούσαδεν είναι εγγεγραμμένος/η στο ΨηφιακόΜητρώο Δ.ΥΠ.Α είναι αναγκαία η εγγραφήστη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμαςπου διατίθεται για το σκοπό αυτό. Ηείσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείταιμε τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.

Η διαδικασία είναι γρήγορη και απλή,γλιτώνοντας ταλαιπωρία και χρονοβόρεςδιαδικασίες για τους δικαιούχους καθώςμέσω της διαλειτουργικότητας τωνσυστημάτων μεταξύ της ΔΥΠΑ του ΕΦΚΑ καιτης ΑΑΔΕ, αντλούνται ηλεκτρονικά όλατα απαραίτητα δικαιολογητικά για τηνεπεξεργασία του αιτήματος, προςδιευκόλυνση τους. Αν η ασφαλισμένη δενείναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά τηνυποβολή της αίτησης, εμφανίζεταιειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθείτο αίτημα λόγω έλλειψης ασφαλιστικήςενημερότητας», ώστε να προβεί άμεσαστην εξόφληση των οφειλών της και ναυποβάλλει στη συνέχεια κανονικά τοαίτημα της.

Οιαιτήσεις εξετάζονται με σειράπροτεραιότητας με βάση την ημερομηνίακατάθεσης και η καταβολή της παροχήςξεκινά από την πρώτη του επόμενου μήνατης αίτησης.

ΗΥπουργός Εργασίας και ΚοινωνικήςΑσφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε:«Στηρίζουμε τη μητρότητα με έργα καιπράξεις. Και αυτό επιβεβαιώνεται καισήμερα με την ενεργοποίηση της πλατφόρμαςγια την καταβολή του επιδόματος μητρότηταςκαι στις μη μισθωτές. Πλέον όλεςανεξαιρέτως οι μητέρες είτε είναιμισθωτές, είτε αυτοαπασχολούμενες,ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσεςθα λαμβάνουν μια σημαντική στήριξη πουσε κάποιες περιπτώσεις θα φθάνει καιτα 9.500 ευρώ. Και συνεχίζουμε. Πάντα μεγνώμονα τη στήριξη της μητρότητας, τηστήριξη της γυναίκας».

Δήλωση Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου: «Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας για πρώτη φορά σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν για διάστημα 9 μηνών, παροχή ίση με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ. Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας θα λάβουν και αναδρομικά όσες απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και σήμερα, ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο με πράξη υιοθεσίας, μέσω παρένθετης μητέρας αλλά και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το Υπουργείο Εργασίας υλοποιεί τη δέσμευση του για τη στήριξη της οικογένειας στοχεύοντας στην εξίσωση των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες με στόχο την συμφιλίωση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, που συμβάλλει ταυτόχρονα και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα προστασίας και στήριξης της ελληνικής οικογένειας καθώς κατά την τελευταία τετραετία ελήφθησαν σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση της συμφιλίωσης εργασιακού και οικογενειακού βίου, όπως για παράδειγμα, η θέσπιση του επιδόματος γέννας, η επέκταση χρονικά και ποσοτικά στα επιδόματα μητρότητας από 6 σε 9 μήνες για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία και η επέκταση του ωραρίου του τελευταίου, αλλά και η δημιουργία του θεσμού των «νταντάδων της γειτονιάς».

Τι ισχύει για ειδικές περιπτώσεις

Σε ειδικές περιπτώσεις ισχύουν τα παρακάτω:

Στην περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολήτης ειδικής παροχής προστασίας μητρότηταςεκκινεί από την τελεσιδικία τηςδικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή απότην ένταξη του τέκνου στην οικογένεια,ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχοςέλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.Την ειδική παροχή προστασίας μητρότηταςδικαιούνται επίσης και όσες μητέρεςαπέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία τηςπαρένθετης μητρότητας, ακριβώς όπωςσυμβαίνει και στην περίπτωση των μητέρωνμε μισθωτή εργασία.Κατά απόλυτη αναλογία με τη μητέρα σεμισθωτή σχέση εργασίας, η μητέρααυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα μπορείνα μεταβιβάσει έως επτά μήνες από τηνειδική παροχή προστασίας της μητρότηταςστον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτόςεργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίαςιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθεροςεπαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ήαγρότης.Το επίδομα μητρότητας λαμβάνουν καιτα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί οδικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινήδήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.Και σε αυτήν την περίπτωση, ο δικαιούχοςγονέας έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσειέως 7 μήνες από την ειδική παροχή προςτον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτόςεργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίαςιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθεροςεπαγγελματίας, ή αυτοαπασχολούμενος,ή αγρότης.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκινά,xekina