Ιερώνυμος προς Λουκά & Σία: Σοβαρευτείτε γιατί χανόμαστε!

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μια πολύ σκληρή επιστολή του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου βρίσκεται στο δρόμο για το Μέγαρο Μαξίμου. Αποδέκτης της, ασφαλώς, ο πρωθυπουργός. Ο αρχιεπίσκοπος, όμως, στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, απευθύνεται στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση και στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Το μήνυμα του επικεφαλής της ελληνικής εκκλησίας είναι απλό: Σοβαρευτείτε γιατί χανόμαστε!

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καταγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζει κάθε μέρα η εκκλησία, στο δρόμο, τα πεζοδρόμια, κάτω από τις γέφυρες. Μιλά, χωρίς να μασά τα λόγια του, για το πρωτοφανές επίπεδο εξαθλίωσης στο οποίο έχει φτάσει ο ελληνικός λαός. Περιγράφει σκηνές στα συσσίτια, τη διανομή ρουχισμού και άλλης βοήθειας. Εξηγεί ότι η εκκλησία έχει διευρύνει πάρα πολύ το έργο και την παρέμβασή της για τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν βρεθεί στο δρόμο, που ζουν καθημερινά την απελπισία και νιώθουν ότι για τους ίδιους δεν υπάρχει αύριο. Ξεκαθαρίζει, όμως, στον πρωθυπουργό ότι τα περιθώρια της εκκλησίας να βοηθά ολοένα και περισσότερους απελπισμένους στενεύουν, ενώ κάθε μέρα στις ουρές των συσσιτίων προστίθενται δεκάδες σκληρά πρόσωπα χωρίς ελπίδα.

Ο αρχιεπίσκοπος δε διστάζει να γίνει σκληρός. Και αυτό που λέει δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών: κύριοι της πολιτικής ζωής του τόπου, την ώρα που οι Ελληνες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού –και πολλοί ετοιμάζονται να πηδήξουν- εσείς συνεχίζετε να παίζετε τα προσωπικά σας πολιτικά παιχνίδια και να λέτε «javol» και «oui» στις φονικές συνταγές των ξένων, στους εκβιασμούς τους και στις ύποπτες αξιώσεις τους σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Αν θέλουμε ο τόπος μας να υπάρχει και αύριο, δεν έχετε αυτή την πολυτέλεια. Οδηγείτε την Ελλάδα μας ολοταχώς στην καταστροφή, με το γκάζι πατημένο, την ώρα που εσείς μηχανορραφείτε στο τιμόνι. Αν συνεχίσετε, την έχετε σίγουρη τη μετωπική με το μαντρότοιχο. Και, τότε, οι μηχανορραφίες σας δε θα έχουν καμία σημασία, πολύ απλά γιατί δε θα υπάρχει η χώρα. Σηκώστε τα μανίκια, δουλέψτε για να σωθεί ο τόπος, να μην πεθάνουν της πείνας οι Ελληνες και, μόνο τότε, θα έχετε πολιτικό μέλλον για να διασώσετε. Γιατί υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Από εσάς περιμένουμε να ορθώσετε το ανάστημά σας, να φανείτε αντάξιοι της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Εθνικής Αξιοπρέπειας, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας της μεγάλης χώρας που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ.

Πηγές μέσα από την αρχιεπισκοπή διαβεβαιώνουν ότι ο μακαριώτατος το βασάνισε πολύ στο μυαλό του πριν πάρει το χαρτί και το μολύβι. Βασανίστηκε πολλές μέρες για το πώς θα ερμηνευτεί η παρέμβασή του, αν θα κατηγορηθεί ότι επιχειρεί να παρέμβει πολιτικά υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Την απόφαση την πήρε, μετά από ακόμη μια νυχτερινή βόλτα ινκόγκνιτο –τις συνηθίζει, άλλωστε- στα σοκάκια των εξαθλιωμένων…

Ιδού το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Ιερώνυμου:

«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Σπαράσσεται η καρδιά και θ

Keywords
Τυχαία Θέματα