Σάλος με την καταδίκη δημοσιογράφων για τρομοκρατία

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση δικαστηρίου της Αιθιοπίας να καταδικάσει δύο Σουηδούς δημοσιογράφους σε 11 χρόνια κάθειρξης, κρίνοντάς τους ένοχους για υποστήριξη της τρομοκρατίας και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ο δημοσιογράφος Μάρτιν Σίπιε και ο φωτογράφος Γιόχαν Πέρσον (φωτ) κρίθηκαν ένοχοι για το ότι βοήθησαν και προώθησαν το απαγορευμένο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Όγκαντεν και ότι εισήλθαν στην χώρα παράνομα, ανακοίνωσε δικαστής

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δημοσιογράφοι παραδέχτηκαν ότι εισήλθαν στη χώρα παράνομα από την Σομαλία, αλλά αρνήθηκαν τις κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ήδη, την απελευθέρωσή τους έχουν πολλές οργανώσεις προστασίας των μέσων ενημέρωσης, ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και η Σουηδική Ένωση Δημοσιογράφων, η οποία ζήτησε από τη σουηδική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας , χαρακτηρίζοντας την υπόθεση "πολιτική".

Οι επιλογές τους είναι να ασκήσουν έφεση -διακινδυνεύοντας να τους επιβληθεί αυστηρότερη ποινή- ή να ζητήσουν την απονομή χάριτος, κάτι που πρέπει να έχουν αποφασίσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Αν όμως ζητήσουν την απονομή χάριτος, οι δύο δημοσιογράφοι θα πρέπει "να παραδεχτούν αυτά τα εγκλήματα και να απολογηθούν, που είναι σκληρό όταν θεωρείς τον εαυτό σου αθώο".

Keywords
Τυχαία Θέματα