Σημαντικά ευρήματα για τις λειτουργίες του εγκεφάλου από Έλληνα επιστήμονα

Σε νέες σημαντικές ανακαλύψεις προχώρησαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Wake Forest και του Ινστιτούτου McGovern του πανεπιστημίου ΜΙΤ, με τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής καθηγητή νευροβιολογίας και ανατομίας, κο. Χρήστο Κωνσταντινίδη.

Ο Έλληνας επιστήμονας μιλά στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) για τις ανακαλύψεις που έκανε η ομάδα: ''Σ'

αυτή την έρευνα καταφέραμε να απομονώσουμε την εγκεφαλική δραστηριότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι συμβαίνει στον προμετωπιαίο φλοιό πριν και μετά από την μάθηση ενός νέου πράγματος'', δήλωσε.

Οι επιστήμονες με τη μελέτη τους έριξαν φως στον τρόπο που οι νέες πληροφορίες ενσωματώνονται στα νευρωνικά συστήματα του εγκεφάλου.

Αναλύοντας και συγκρίνοντας με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή τις καταγραφές της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νευρώνων, πριν και μετά τα τεστ μνήμης, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν ένα μικρό αριθμό συγκεκριμένων νευρώνων που ενεργοποιούνται κατά την μάθηση νέων πραγμάτων και είναι αυτοί οι ίδιοι νευρώνες που διατηρούν τις προϋπάρχουσες σχετικές πληροφορίες, πριν μεσολαβήσει η εκπαίδευση για τη νέα μάθηση. ''Στην ουσία, αυτή η ειδική ομάδα νευρώνων είναι σε θέση να κάνει ταυτόχρονα διαφορετικά πράγματα, καθώς από τη μια μαθαίνει νέες πληροφορίες και, από την άλλη, διατηρεί τις πληροφορίες στις οποίες αυτοί οι νευρώνες έχουν ήδη εξειδικευτεί'', δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας.

''Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν άλλους ερευνητές που εργάζονται με ασθενείς που έχουν προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης λόγω εγκεφαλικών ή τραυματισμών στο κεφάλι'', τόνισε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας ότι η ανακάλυψη μπορεί ακόμα να βοηθήσει στη θεραπεία παθήσεων όπως η σχιζοφρένεια και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα