Απελπισμένοι γονείς…ενωθείτε

«Πως γίνεται να κάνουμε τα παιδιά μας να μας ακούνε;»

Και τα πράγματα τώρα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Ποιος τολμά να «μαζέψει» τα παιδιά στο σπίτι μετά τις παρατεταμένες διακοπές και την απόλυτη ελευθερία; Ποιος μπορεί να βάλει τα μικρά του «θηριάκια» στο σπίτι και να σιγά σιγά να βρουν τους ρυθμούς τους; Τα σχολεία ξεκινούν σε λίγο και τα πράγματα ξανά παίρνουν τους ρυθμούς τους. Δύσκολη αποστολή.

Χωρίς αμφιβολία αυτό είναι το πρόβλημα σε πολλά σπίτια, γιατί τα παιδιά αναπόφευκτα ενοχλούν, εμποδίζουν

και εκνευρίζουν τους γονείς πολλές φορές. Τυχαίνει να είναι απερίσκεπτα και απρόσεκτα καθώς προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Μπορεί να σας καθυστερήσουν ενώ βιάζεστε, να σας ενοχλήσουν ενώ είστε κουρασμένος, να μιλάνε, ενώ εσείς θέλετε ησυχία, να δημιουργήσουν τεράστια ακαταστασία, να παραμελήσουν τις δουλειές που πρέπει να κάνουν, να σας αντιμιλήσουν, να γυρίσουν στο σπίτι πολύ αργά και άπειρα άλλα πράγματα.

Τι κάνουν οι γονείς στις παραπάνω περιπτώσεις; Πως μπορούν να διεκδικήσουν και εκείνοι τις ανάγκες τους; Οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους σαν κυνήγι εξουσίας, ποιος θα καταφέρει να επικρατήσει. Τις περισσότερες φορές οι γονείς υποκύπτουν νιώθοντας, πως τα παιδιά τους δεν ενδιαφέρονται για εκείνους και τις ανάγκες τους. Μια κοινή φράση των γονιών είναι «Τους δίνεις τα πάντα και δεν εκτιμούν».

Όταν οι γονείς νιώθουν τη δυσαρέσκεια αυτή τότε χρειάζονται τρόπους για να βοηθήσουν τον εαυτό τους και όχι το παιδί τους. Αντιδρούν παρορμητικά τις περισσότερες φορές προσβάλλοντας το παιδί, τιμωρώντας το ή ακόμα δείχνοντας του αδιαφορία. Δυστυχώς, όλοι αυτοί οι τρόποι είναι αναποτελεσματικοί, καθώς όχι μόνο δεν εξηγούν στο παιδί ακριβώς τι σας έχει ενοχλήσει αλλά ακόμα το βάζουν σε μια διαδικασία άμυνας.

Πως θα τους εξηγήσετε ότι η συμπεριφορά τους σας ενοχλεί;

• Βρείτε ποια ανάγκη σας παρεμποδίζεται.
• Ανακαλύψτε πως νιώθετε. Ποια είναι τα συναισθήματα σας;
• Τι συνέπειες έχει στην ζωή σας;
• Ποια είναι ακριβώς η συμπεριφορά που σας ενοχλεί; Συμπεριφορά είναι κάτι που μπορείτε να φωτογραφίσετε ή να ηχογραφήσετε. Για παράδειγμα, τα πεταμένα παιχνίδια στο σαλόνι σας είναι μια συμπεριφορά που σας ενοχλεί αλλά το ότι είσαι ακατάστατος δεν είναι. Είναι ένας χαρακτηρισμός που θα προκαλέσει αντίδραση και θα δημιουργήσει πρόβλημα στην σχέση σας με το παιδί.
• Την επομένη φορά που θα προσπαθήσετε να εκφράσετε την ανάγκη σας δοκιμάστε τον εξής τρόπο: Πείτε πρώτα την συμπεριφορά που σας ενοχλεί, το πώς νιώθετε και τέλος τι σας κοστίζει σε κόπο, χρόνο και χρήμα. Για παράδειγμα, «όταν αφήνεις τα παιχνίδια σου στο σαλόνι, μου παίρνει χρόνο να τα μαζέψω με αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι δικές μου δουλειές και νιώθω στεναχώρια και αδικία». Το παιδί σας θα καταλάβει ακριβώς τι σας ενοχλεί αλλά και πως νιώθετε. Έτσι, μαθαίνετε να εκφράζετε τα συναισθήματα σας, χωρίς να καταπιέζετε τις ανάγκες σας, με κίνδυνο να ξεσπάσετε κάποια στιγμή με έντονο τρόπο. Ακόμα, γίνεστε πρότυπο για τα παιδιά αλλά τους αφήνετε και την πρωτοβουλία να αλλάξουν την συμπεριφορά τους προκείμενου να μην σας ενοχλούν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

The post Απελπισμένοι γονείς…ενωθείτε appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα