Ο ψηφιακός Γκρέκο στην Εθνική Πινακοθήκη

17:53 7/4/2015 - Πηγή: Jenny.gr

Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει ένα ομολογουμένως μοναδικό αφιέρωμα και μάλιστα με έναν σύγχρονο τρόπο, εκμεταλλευόμενη τα πιο εξεληγμένα μέσα ψηφιακής τεχνολογίας. Τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «μεταφέρονται» στην Αθήνα, προσφέροντάς μας μια εντελώς διαφορετική εμπειρία της μοναδικής ζωγραφικής του.

Η Διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, παρουσιάζεται ως ένθερμη υποστηρίκτρια των νέων μέσων και ορίζει ως επαναστατικό το ρόλο τους στο μουσείο του αύριο.

Μέσω των ψηφιακών δυνατοτήτων έργα που είτε λόγω μεγέθους, είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα, «έρχονται» στην Αθήνα, στην προσωρινή στέγη της Εθνικής Πινακοθήκης, στο Πάρκο Στρατού στο Γουδί. Ανασυντίθενται σύνολα προερχόμενα από τα χέρια του Γκρέκο -όπως εικονοστάσια και παρεκκλήσια- που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο.

Με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για την έκθεση, για να διαθέτει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα και τον εισάγουν στο modus operandi του Γκρέκο. Τον ψηφιακό σχεδιασμό ανέλαβε ο Μάκης Φάρος και με την πολύτιμη τεχνική αρωγή της Samsung, τα έργα προβάλλονται σε μια «χορταστική» οθόνη, διαστάσεων 4×6 m. που μας επιτρέπει να τα δούμε στις φυσικές τους διαστάσεις. Η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου μα και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξ. Σούτζου – Εθνική Γλυπτοθήκη
Άλσος Στρατού, Γουδή
Αθήνα
Είσοδος από Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου (Κατεχάκη)
Σταθμός Μετρό: Κατεχάκη
Tηλ: 210 7235857, 210 7235938
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ώρες Προβολών:
Δευτέρα & Τετάρτη: 12.00, 14.00,16.00,18.00
Πέμπτη & Παρασκευή: 12.00, 14.00
Σάββατο & Κυριακή: 10.00, 12.00, 14.00

Διάρκεια κάθε προβολής: 90′

Keywords
Τυχαία Θέματα