Όπως απαθανάτισε την Ελλάδα & τους ανθρώπους της ο Βασίλης Μάρος

Ένα ζευγάρι διεισδυτικά μάτια και μια ευαίσθητη καρδιά, αυτή είναι η σύντομη περιγραφή του σκηνοθέτη, παραγωγού και επί της ουσίας του τελευταίου μεγάλου ντοκιμαντερίστα. Το έργο του Βασίλη Μάρου έρχεται να θυμίσει το OTE HISTORY με ένα αντιπροσωπευτικό αφιέρωμα, γνωστοποιώντας το στις νέες γενιές.

«Προτιμώ να μην μιλάω. Ο,τι έχω να πω, θέλω να το δείχνω με τον φακό», έλεγε και με τη δουλειά του το απέδειξε περίτρανα, καθώς γύρισε ακούραστα σαράντα ντοκιμαντέρ. Το πρώτο

του ντοκιμαντέρ λεγόταν«Κάτω από τους ουρανοξύστες» και γυρίστηκε το 1957 στη Νέα Υόρκη. Η ταινία «Χατζηκυριάκος Γκίκας – Ενας Ελληνας ζωγράφος» είναι το δεύτερο πορτρέτο του (είχε προηγηθεί ένα αντίστοιχο αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού) και μία από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του.

Μπροστά στο φακό του Μάρου βλέπουμε έναν από τους εμβληματικότερους Έλληνες ζωγράφους να μιλάει για τη δουλειά του, για το σχέδιο και το χρώμα, για τους δασκάλους του, για το φως, για την πορεία του στη ζωγραφική. Ο φακός τον συλλαμβάνει να αποτελειώνει πίνακές του, να σχεδιάζει στη φύση, να διασκεδάζει με τους φίλους του, πότε στην αγαπημένη του Ύδρα, πότε στην Κέρκυρα, πότε στο Λονδίνο.Ο ζωγράφος που εισήγαγε τον κυβισμό στην Ελληνική ζωγραφική και προσέγγισε την ουσία του ελληνικού τοπίου και του φωτός, σε μια από τις σπάνιες και πιο ουσιαστικές εξομολογήσεις του.

Πέμπτη 14/4, 22:30 στο ΟΤΕ HISTORY

1 ΑΠΟ 6 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Ο Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας στο ατελιέ της Κριεζώτου, 1990.

Δείτε περισσότερα Galleries

Απλωμένα ρούχα σε μπαλκόνι

Δείτε περισσότερα Galleries

Βραδυνές αναπολήσεις, 1959

Δείτε περισσότερα Galleries

Νυχτερινό λιμάνι, 1967

Δείτε περισσότερα Galleries

Προπύλαια

Δείτε περισσότερα Galleries

Σύνθεση με ρυθμικά αντικείμενα, 1935

Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries TAGS: OTE HISTORY, Βασίλης Μάρος, Χατζηκυριάκος Γκίκας

Keywords
Τυχαία Θέματα