Σύζυγοι: Σύμμαχοι ή εχθροί;

Σε μία εποχή που ομολογουμένως τα διαζύγια είναι συχνότερα από ποτέ, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν τελικά η σχέση ανάμεσα στους δύο συζύγους είναι μια σχέση δυνατή ή φτερό στον άνεμο.

Φυσικά μία σταθερή και σίγουρη απάντηση δε μπορεί να δοθεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κάθε σχέση χρειάζεται ποικίλα στοιχεία για να κρατήσει και το πιο σημαντικό από αυτά είναι η θέληση.

Αν καθίσουμε να σκεφτούμε πράγματα από την καθημερινότητα ή από την πορεία των συζύγων μαζί, σίγουρα θα βρούμε πολλά που μπορεί να τους χωρίζουν. Διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά

όνειρα, έριδες με γονείς- πεθερικά, διαφωνίες για τα οικονομικά, καβγάδες για την απλή ρουτίνα (λογαριασμούς, νοικοκυριό κτλ). Βεβαίως, όταν υπάρχουν και παιδιά, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο έντονα, εμπεριέχοντας τσακωμούς για το μεγάλωμα, τα χατίρια, τις δραστηριότητες, τη διατροφή και πολλά άλλα. Όλα αυτά όμως ισχύουν, βλέποντάς τα με αρνητισμό, εγωισμό και διχόνοια.

Πόσα είναι τα στοιχεία που ενώνουν ένα ζευγάρι; Η αρχική έλξη, ο ενθουσιασμός, ο έρωτας, η αγάπη, η επιθυμία για οικογένεια, η θέληση ενός παιδιού, η αρχική επιθυμία του να μείνει ο ένας δίπλα στον άλλον ως τα βαθιά γεράματα. Το κοινό σπίτι, οι κοινές εμπειρίες από τη σύναψη της σχέσης και μετά, η βαθιά και ειλικρινής ευχή του να είναι και αυτοί και το παιδί/παιδιά τους υγιείς, ευτυχισμένοι, ήρεμοι και γεμάτοι. Οι κοινές δυνατές στιγμές σε μια κοινή πορεία, όπως η ημέρα του γάμου, η στιγμή της ανακοίνωσης μιας εγκυμοσύνης, η γέννα, η βάφτιση, στιγμές χαλάρωσης και πληρότητας βγαλμένες μέσα από τη ρουτίνα και το ίδιο φόντο κάθε απλής και καθημερινής μέρας. Όλα αυτά ισχύουν βλέποντάς τα με αισιοδοξία, αγάπη, ανιδιοτέλεια και θέληση για βελτίωση της κάθε ρήξης στην εκάστοτε σχέση.

Το συμπέρασμα του στοχασμού και της σκέψης σε όλα αυτά είναι πως, φυσικά οι δύο παραπάνω παράγραφοι αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Άρα συνυπάρχουν και μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά, καθώς αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία μίας υγιούς και φυσιολογικής σχέσης. Αν μία σχέση χαρακτηρίζεται ως πλήρως εγωιστική ή πλήρως αρμονική, μάλλον κάτι δεν πάει καλά και τότε ισχύουν άλλοι παράμετροι.

Εμείς να θυμόμαστε πως, δεν υπάρχουν σχέσεις χωρίς προβλήματα, όπως δεν υπάρχουν μήνες χωρίς ψιχάλες και βροχές, ακόμα και αν αυτοί είναι οι καλοκαιρινοί. Αν λοιπόν και η δική μας σχέση, έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το μόνο που θέλει είναι δουλειά, χαμόγελο και φυσικά σεβασμό, αγάπη και αισιοδοξία, με σκοπό να μειωθούν οι «βροχές» και να αυξηθεί ο «ήλιος», χωρίς ωστόσο να επέλθει η ξηρασία.

Ευχαριστούμε την Κουρτίδου Μαρία, ψυχολόγος, [email protected], 2531085550.

Keywords
Τυχαία Θέματα