7ο Athens Gay Pride Parade – Η αιματηρή ιστορία μίας «διαφορετικής» παρέλασης

12:16 8/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Για άλλη μια χρονιά, το ετήσιο Gay Pride Parade θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, σήμερα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έπειτα από πυρετώδεις προετοιμασίες. Η μεγάλη ετήσια παρέλαση έχει ως σκοπό τη διαμήνυση της ισότητας και της αλληλεγγύης, ενώ αντιτίθεται κάθετα σε οποιαδήποτε μορφή μισαλλοδοξίας.

Το Gay Pride Parade έχει τις ρίζες του στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη του 1969. Στις 28 Ιουνίου, σε ένα μπαρ για ομοφυλόφιλους, ονόματι Stonewall Inn, βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν, με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος, και ακολούθησε μια σειρά επιδρομών σε άλλα γκέι μπαρ της πόλης, ξεχειλίζοντας το ποτήρι της καταπίεσης και της παρενόχλησης που ήδη αναγκάζονταν να πίνουν οι ομοφυλόφιλοι και τρανσέξουαλ της εποχής.

Οι συλλήψεις και η ωμή βία που ακολούθησαν εξαγρίωσαν τόσο τον κόσμο, σε σημείο να ξεκινήσει πόλεμος αντεπίθεσης, με τους ομοφυλόφιλους να επιτίθενται στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμα και κάδους απορριμμάτων. Οι διαπληκτισμοί συνεχίστηκαν για ημέρες, με τους ομοφυλόφιλους να ενώνουν τη φωνή τους, σε μία τεράστια πορεία διαμαρτυρίας, γεγονός που θεωρείται το πρώτο Gay Pride Parade της ιστορίας. Το 1999, το μπαρ Stonewall ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς.

Αν και στην Αθήνα το Gay Pride Parade άργησε σχετικά να κάνει την εμφάνισή του, πλέον αποτελεί θεσμό. Φέτος, θα λάβει χώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος, και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, ο Δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, θα χαιρετίσει προσωπικά την έναρξή του.

Το φεστιβάλ αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:00 με το «Banner Project-Absent Friends», όπου άντρες και γυναίκες θα μπορούν να αφήσουν το δικό τους μήνυμα σε ένα τεράστιο πανό, για όσους δεν είναι μαζί μας σήμερα.

Μεταξύ 12:00 και 17:00 θα λειτουργεί το «Εργαστήριο Πλακάτ», όπου όλοι και όλες θα μπορούν να προσθέσουν τη δικιά τους πινελιά στην Παρέλαση, ενώ από τις 17:00 θα ξεκινήσουν οι χαιρετισμοί, με τον πρώτο λόγο να έχει ο κ. Καμίνης.

Στις 18:00, πιστοποιημένοι καθηγητές Zumba θα αναλάβουν να ξεσηκώσουν με τις κινήσεις τους το πλήθος, ενώ μισή ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η Παρέλαση. Από τις 21:00 θα ακολουθήσει μεγάλο πάρτυ, και έπειτα συναυλία.

Παράλληλα, το «Athens Pride 2013» έχει καταρτίσει έναν μακρύ κατάλογο με αιτήματα, σχετικά με τη νομική κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων, όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, κάτι που οφείλει να παρέχει σε όλα τα μέλη της κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Η LGBT κοινωνία της Ελλάδας στο σύνολο της απαιτεί:

Επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος 132/2012 για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.

Πλήρης ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ έτσι όπως ψηφίστηκε στις 11.3.2013, συμπεριλαμβάνοντας και την ταυτότητα φύλου, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου από κάθε μορφής ρητορική και πράξεις μίσους.

Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλική αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.

Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων).

Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Ισότιμη πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία και γονεϊκότητα σε LGBT ζευγάρια.

Δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004, που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, μεταξύ άλλων, προσθήκη της ταυτότητας φύλου στους λόγους προστασίας, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα