Bonus καλού φορολογούμενου- Θα μας επιστρέφουν το 30% της αξίας των αποδείξεων

Νέος τρόπος ελέγχου των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τρόικα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα, στο πρόγραμμα ελέγχων έχουν μπει τα εμβάσματα 50.000 φυσικών προσώπων στο εξωτερικό και τα πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις παράνομου πλουτισμού, ενώ από την δική του πλευρά το υπουργείο Οικονομικών μελετά ένα σοβαρό κίνητρο ώστε οι φορολογούμενοι να «μάθουν» να ζητούν αποδείξεις.

Μάλιστα

το υπουργείο στο τέλος κάθε έτους και θα ανακοινώνει τη λίστα με τις αποδείξεις που θα μετράνε στην Εφορία, ενώ από αυτές θα επιστρέφεται στους καταναλωτές το 30% της αξίας τους, δηλαδή ποσοστό πολύ πάνω από τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ 23% και στις περιπτώσεις που ο ΦΠΑ είναι πλέον 13% η επιστροφή φόρου θα φθάνει το 20% της αξίας των αποδείξεων.

Οι δυο αυτές καθοριστικές – σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών – κινήσεις, τον προσωρινό έλεγχο σε φυσικά πρόσωπα και το νέο καθεστώς πιστεύεται πως θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή που συνεχίζει να «ματώνει» την ελληνική οικονομία.

Στο μικροσκόπιο αυτοί που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Στο μικροσκόπιο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη είναι όσοι έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό ή όσοι έχουν μεγάλη περιουσία αλλά μικρά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση. Μοναδικό αγκάθι στα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους είναι ορισμένα γραφειοκρατικά εμπόδια στους ελέγχους, όμως η ηγεσία του υπουργείου έχει σκοπό να φέρει στη Βουλή διάταξη νόμου που θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και η οποία δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης προσωρινών ελέγχων σε κατηγορίες φορολογουμένων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Σκοπός και μοναδικός στόχος αυτής της τροπολογίας είναι ο στοχευμένος έλεγχος που θα εστιάζει σε συγκεκριμένο πεδίο ελέγχου, όπως για παράδειγμα τα εμβάσματα που εστάλησαν την περασμένη διετία στο εξωτερικό, ενώ αν κριθεί αναγκαίο, στο μέλλον, θα ελεγχθούν και άλλα στοιχεία, όπως π.χ. η ακίνητη περιουσία ή περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα