Bundesbank: Μια ανάσα από τη χρεοκοπία η κυβέρνηση

Στη μηνιαία έκθεσή της η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση εξαιτίας της προσέγγισης της Αθήνας που προχώρησε σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει προτάσεις και να προβεί σε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων,

αν θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η Budensbank επιρρίπτει στην κυβέρνηση Τσίπρα την ευθύνη για το αδιέξοδο κατηγορώντας την ότι κατέστρεψε τα θετικά επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η απότομη αλλαγή πορείας από τη νέα ελληνική κυβέρνηση διέκοψε και εν μέρει ανέτρεψε την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της σταθεροποίησης... σπαταλώντας την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου που είχε προσωρινά ανακτήσει πέρυσι. Με δεδομένο ότι το υπάρχον πρόγραμμα ε δεν μπορεί να ανανεωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες ... η δυνατότητα της Ελλάδας να πληρώσει απειλείται έντονα», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι το μόνο πράγμα που διατήρησε την κυβέρνηση ήταν η ικανότητά της να μετακυλήσει τα έντοκα γραμμάτια που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους στηρίζονταν στην «συνεχώς αυξανόμενη» επείγουσα παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν σύντομα από τα ενέχυρα που χρειάζονται για να λάβουν ρευστότητα μέσω ELA.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων θα απομακρύνει την Ελλάδα ακόμα περισσότερο από τον στόχο, να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

Στο ίδιο πνεύμα, η ελάφρυνση του χρέους, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, δεν θα συμβάλει στην επίλυση της κρίσης δεδομένης της μακράς διάρκειας και με των καθυστερημένων πληρωμών τόκων, αναφέρει η μηνιαία έκθεση. «Τα άλλα κράτη έχουν ήδη παράσχει ελάφρυνση του χρέους μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της καθυστέρησης στις πληρωμές τόκων και της παράτασης των προθεσμιών λήξης, ακόμη και αν και αυτό δεν ονομάζεται κούρεμα χρέους» καταλήγει η έκθεση.

The post Bundesbank: Μια ανάσα από τη χρεοκοπία η κυβέρνηση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα