Eπιστολή Σαμαρά στον Πούτιν- Ζητά φθηνότερο αέριο από την Gazprom

Προσωπική επιστολή που απευθύνεται προσωπικά στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε ο Αντώνης Σαμαράς ζητώντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα από την Gazprom.

Η επιστολή έρχεται ένα μήνα μετά και το επίσημο αίτημα της ΔΕΠΑ προς τη ρωσική πλευρά για επαναδιαπραγμάτευση της τιμής

του φυσικού αερίου και σύμφωνα με το δημοσίευμα του Χάρη Φλουδόπουλου στο capital.gr, o πρωθυπουργός δηλώνει στη Μόσχα ότι το κόστος της ενέργειας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς θέμα ζωτικής σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει με τον πλέον επίσημο τρόπο πως επιθυμεί να υπάρξει μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου κατά το πρότυπο των εκπτώσεων που ήδη έχει κάνει η Gazprom σε άλλους πελάτες της στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά ανάλογη έκπτωση και για την χώρα μας αναγορεύοντας την εμπορική συμφωνία σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Σημειώνεται πως η εν λόγω επιστολή αποτελεί και την πρώτη επίσημη επαφή του κ. Σαμαρά με τον Ρώσο πρόεδρο μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ , από την οποία απεσύρθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η Gazprom πιθανόν υπό το βάρος εξωτερικών πιέσεων και των πιθανών προστίμων που ετοίμαζε η Κομισιόν για δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων που παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο περί Ανταγωνισμού.

Πρόσφατα, στελέχη της Gazprom παραδέχθηκαν ανοιχτά ότι το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας είναι τουλάχιστον 30% ακριβότερο από το μέσο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ε.Ε.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για την έκβαση της υπόθεσης και ελπίζει ότι πετύχει επαναδιαπραγμάτευση και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου όπως έγινε στην περίπτωση της Αλγερίας. Άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός έχει διαπραγματευτεί με άλλους πελάτες και έχει παραχωρήσει σημαντικές εκπτώσεις επιστρέφοντας περί τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ μόνο το 2013 εκτιμάται ότι θα επιστρέψει επιπλέον 800 - 900 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά και στις περιπτώσεις που δεν υπήρξε οικειοθελής συμφωνία, οι διαφορές με τους πελάτες επιλύθηκαν με προσφυγή στη διαιτησία, με τη Gazprom να εξαναγκάζεται να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις (π.χ. RWE).

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, μια μέρα πριν το δεύτερο προκαθορισμένο ραντεβού, η ρωσική αντιπροσωπεία ειδοποίησε ότι αναβάλει την έλευσή της, για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Η κίνηση ερμηνεύεται από την Αθήνα ως «τροχιοδεικτική» προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν οι διαπραγματευτικές προθέσεις της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα