Exit polls: Απόψε θα γίνει της…

Τα μεσημεριανά exit polls δείχνουν αύξηση πάνω από 50% στις δυνάμεις των δύο κομμάτων. Θρίλερ το βλέπουν οι δημοσκόποι μέχρι αργά τη νύχτα. Μια νύχτα που όταν τελειώσει, το πολιτικό σκηνικό που γνωρίζαμε για 35 χρόνια, δύσκολα θα το ξαναδούμε. 

Με νούμερα που βρίσκονται κοντά  στο 30%, η ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε

αδυσώπητη μάχη για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Σύμφωνα με δημοσκόπους η νύχτα θα είναι μακριά και θα θυμίζει τις εκλογές του 2000, όταν η Νέα Δημοκρατία πήγαινε μπροστά αλλά το ΠΑΣΟΚ την πέρασε στην τελευταία στροφή, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η μία θεωρία που αναλύουν είναι ότι η απογευματινή ψήφος είναι περισσότερο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι αυτές τις ώρες ψηφίζει το νεανικότερο κοινό, που το Σάββατο κοιμάται αργότερα…

Από την άλλη μεριά ο αντίλογος είναι ότι αυτοί που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίζουν μαζικά είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ΔΕΚΟ, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψήφου έχει πέσει αυτή τη φορά από νωρίς το πρωί. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να περνάει το 10% και να μην απειλείται για την 3η θέση. Η ουσία είναι ότι τα δύο πρώτα κομμάτα μαζεύουν πολλούς περισσότερους ψήφους και ποσοστά, από όσους λείπουν από τα υπόλοιπα 4 κόμματα που είχαν μπει στη Βουλή στις 6 Μαΐου. Είναι σαφές ότι τη στιγμή που γράφουμε κανείς δεν μπορεί να ξέρει το τι θα βγει σήμερα το βράδυ. Η αγωνία προβλέπεται να είναι αντίστοιχη με αυτή που είχαμε χθες το βράδυ μετά το γκολ του Καραγκούνη. Μόνο που θα κρατήσει παραπάνω από 45 λεπτά. Επισημαίνουμε ότι το 2000 τα exit poll κάποιων καναλιών διαψεύστηκαν από το τελικό αποτέλεσμα. Τότε που μέχρι τις 10 το βράδυ όλοι έδιναν νικήτρια τη ΝΔ.

Στην τσίτα βρίσκονται αυτή τη στιγμή και τα επιτελεία των “ξένων δυνάμεων”, που φαίνεται να αγωνιούν το ίδιο με τους Έλληνες για το τελικό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή και με τις εκτιμήσεις που δίνουν τα exit polls έχουν ανάψει οι τηλεφωνικές γραμμές σε όλη την Ευρώπη.

Το συμπέρασμα είναι ένα: ότι όποιος αυτή τη στιγμή βγάλει συμπέρασμα για το ποιος θα κερδίσει, είναι το λιγότερο αφελής. Όπως όλα δείχνουν θα ξέρουμε στις 10.30 με 11 το βράδυ. Από ότι φαίνεται πάντως αυτές οι εκλογές κατάφεραν σε μερικές ώρες να χωρίσουν τους Έλληνες που χθες το βράδυ πανηγύριζαν όλοι μαζί. Το μόνο που μπορείς να πεις είναι ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή. Ας πούμε πχ. ποιος είναι σίγουρος εάν αύριο το πρωί το μεγαλύτερο κόμμα που γέννησε η μεταπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, συνεχίσει να υπάρχει;

Keywords
Τυχαία Θέματα