F1 2013 Grand Prix Ιαπωνίας – Κατατακτήριες Δοκιμές: Mark Webber η επιστροφή!

Το 1-2 πέτυχε η ομάδα της Red Bull-Renault στις κατατακτήριες δοκιμές για το Grand Prix της Ιαπωνίας στην πίστα της Suzuka.

Αυτή τη φορά όμως ήταν ο M. Webber ο οποίος πέτυχε την pole position εκμεταλλευόμενος προβλήματα στο KERS στο μονοθέσιο του S. Vettel (δεύτερος). Από την δεύτερη σειρά εκκινούν τον αγώνα οι Lewis Hamilton (Mercedes AMG GP) και Romain Grosjean (Lotus-Renault).

Ένα χρόνο χρειάστηκε ο Mark Webber για να επιστρέψει στις pole position! Ο 37χρονος οδηγός είχε να ξεκινήσει από την πρώτη θέση από τον αγώνα της Κορέας πέρυσι. Η επιτυχία του αυτή είναι μία τόνωση ηθικού για τον Αυστραλό, που κάνει τις τελευταίες του προσπάθειες στη Formula 1 αφού από το 2014 θα αγωνίζεται, στο πρωτάθλημα αντοχής, με την Porsche.

Τα προβλήματα, που παρουσιάστηκαν στην RB9 του S. Vettel στο Q3 (δεν λειτουργούσε το KERS) επηρέασαν τις προσπάθειες του και έχασε σε μια πίστα, στην οποία μετρούσε τέσσερις συνεχόμενες pole positions. Έτσι ξεκινά τον αγώνα από τη δεύτερη θέση.

Τρίτος ξεκινά ο Lewis Hamilton με την Mercedes AMG GP, έχοντας δίπλα του τον Romain Grosjean (Lotus Renault).

Ο Felipe Massa έφερε την Ferrari στην πέμπτη θέση, ενώ ο Nico Rosberg ξεκινά έκτος. Ο γιος του πρωταθλητή του 1982 δέχθηκε επίπληξη (την δεύτερη φέτος) γιατί κινήθηκε με αδικαιολόγητα μικρή ταχύτητα στο FP3.

Από την έβδομη θέση του starting grid ξεκινά ο Nico Hulkenberg (Sauber-Ferrari) έχοντας δίπλα του τον Fernando Alonso (Ferrari). Ο Ισπανός πρέπει να κάνει μία... μαγική εκκίνηση αν θέλει να έχει ελπίδες (και βαθμούς ) για τον τίτλο. Την πρώτη 10άδα συμπλήρωσαν ο Kimi Raikkonen (Lotus-Renault) και ο Jenson Button (McLaren-Mercedes).

Τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση του Q1 η διαδικασία διακόπηκε προσωρινά για να απομακρυνθεί από την πίστα το μονοθέσιο του Daniel Ricciardo που είχε τυλιχθεί στις φλόγες λόγω υπερθέρμανσης των πίσω φρένων.

Να πούμε τέλος ότι οι Charles Pic - Jules Bianchi έχουν δεχθεί ποινή αφαίρεσης 10 θέσεων στο γκριντ λόγω του ότι συμπλήρωσαν τρεις επιπλήξεις στην Κορέα, ενώ 5 θέσεις χάνει και ο Adrian Sutil καθώς οι μηχανικοί της Sahara Force India προχώρησαν σε αλλαγή κιβωτίου ταχυτήτων μετά το ατύχημα που είχε ο Γερμανός στο FP3.

Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε πως η Maria de Villota πέθανε (από φυσικά αίτια) στον ύπνο της στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στη Σεβίλλη . Πρόκειται για μία αιτία πρόωρου θανάτου η οποία προκλήθηκε από νευρολογικές βλάβες που υπέστη κατά το ατύχημα που είχε με το μονοθέσιο της Marussia τον Ιούλιο του 2012.

Τέλος η McLaren Mercedes ξεκινά από την επόμενη χρονιά συνεργασία με τον αεροδυναμιστή Peter Prodromou. Ο πρώην συνεργάτης του Adrian Newey στη Red Bull από το 2006, θα εργαστεί στην McLaren από το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Η σειρά της εκκίνησης

1. Mark Webber (Red Bull-Renault) 1:30,915"

2. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) +0,174"

3. Lewis Hamilton (Mercedes AMG GP) +0,338"

4. Romain Grosjean (Lotus-Renault) +0,450"

5. Felipe Massa (Ferrari) +0,463"

6. Nico Rosberg (Mercedes AMG GP) +0,482"

7. Nico Hulkenberg (Sauber-Ferrari) +0,729"

8. Fernando Alonso (Ferrari) +0,750"

9. Kimi Raikkonen (Lotus-Renault) +0,769"

10. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +0,912"

Keywords
Τυχαία Θέματα