H «Εναλλακτική Γερμανία» απειλεί την παντοδυναμία της Αγκέλα Μέρκελ στις εκλογές της Κυριακής

Ανησυχία προκαλεί στο γερμανικό πολιτικό σύστημα και ακόμα περισσότερο στην καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ η σύσταση ενός νέου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος εν ονόματι «Εναλλακτική Γερμανία» (AfD) που μέσα σε λίγους μόλις μήνες κατάφερε να αποτελεί υπολογίσιμη εκλογική δύναμη.

Οι τελευταίες μάλιστα δημοσκοπήσεις, έδιναν στο νέο κόμμα ένα ποσοστό της τάξης του 4%, αρκετό ώστε να στερήσει την είσοδο στην Βουλή

των Φιλελευθέρων και να στερήσει παράλληλα το «πάνω χέρι» από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Το ρεύμα ευρωσκεπτικισμού είναι πλέον γεγονός στην Γερμανία. Με μια ρητορική που κάνει λόγο για ισχυρή Γερμανία που δεν έχει ανάγκη από κανένα ευρώ, περί οικειοθελούς εξόδου της Ελλάδας και Κύπρου από την ευρωζώνη, είναι πλέον περισσότερο από εμφανές ότι μέρος της γερμανικής κοινωνίας έχει απομακρυνθεί αρκετά από τα φιλοευρωπαϊκά του αισθήματα ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος ενδυνάμωσης της ευρωσκεπτικικότητας όσο θα εξαπλώνεται η δύναμη του εν λόγω κόμματος.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι η ίδια η Καγκελάριος στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες της καλεί τους υποστηρικτές της να μην ενισχύσουν τους Φιλελεύθερους με την μία ψήφο τους (το γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει μία ψήφο για το κόμμα και μία για τον τοπικό υποψήφιο), λέγοντας χαρακτηριστικά, «είμαστε δύο ξεχωριστά κόμματα, ο καθένας αγωνίζεται για τον εαυτό του», ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν σταματά να «τρομοκρατεί» τους ψηφοφόρους, προειδοποιώντας ότι κάθε ψήφος στο AfD ισοδυναμεί είτε με μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες είτε, ακόμη χειρότερα, με κεντροαριστερό συνασπισμό.

Το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών της Αγκέλα Μέρκελ, γνωρίζοντας ότι έχει μεγαλύτερη δυναμική «παίζοντας» την εσωτερικής πολιτική ατζέντα περισσότερο από την διεθνή επιχείρησαν σε αυτές τις εκλογές να περιορίσουν την συζήτηση σε θέματα φορολογίας, εκπαίδευσης, κατώτατου μισθού, ακόμη και διοδίων για τους αυτοκινητόδρομους. Το εγχείρημα ωστόσο δεν πέτυχε απόλυτα, καθώς η διαχείριση της ευρωκρίσης δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί από την συζήτηση, όταν μάλιστα η Γερμανία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο σε αυτήν.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των Γερμανών είναι η επέκταση της κρίσης στην χώρα τους με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο το «ελληνικό ζήτημα» ήταν αναπόφευκτο να απασχολήσει την προεκλογική ατζέντα της αντιπολίτευσης αναγκάζοντας Μέρκελ και Σόιμπλε να απορρίψουν κατηγορηματικά πιθανότητα ενός νέου κουρέματος αλλά να προαναγγείλουν παράλληλα έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση εντός του 2014 υιοθετώντας σχεδόν δηλώσεις περί πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα