H κρίση δεν τελείωσε ακόμα- Στο «μενού» ανασχηματισμός και ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ

Παρά το γεγονός ότι η πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σαν αποτέλεσμα να εκτονωθεί η πολιτική κρίση που προκάλεσε το αιφνίδιο λουκέτο στην ΕΡΤ, εντούτοις οι σκόπελοι δεν έχουν ξεπεραστεί.

Πλέον, οι διαφωνίες μετατοπίζονται στο πεδίο της ερμηνείας της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ, οπότε και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ την εκλαμβάνουν ως απόφαση άμεσης επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, ενώ από την κυβέρνηση θεωρούν πως με την απόφαση υποχρεούται ο διαχειριστής της συχνότητας

(πλέον το υπουργείο Οικονομικών) να παράσχει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές υπηρεσίες, κάτι το οποίο μπορεί να εμπίπτει στα περί «άμεσης επαναλειτουργίας της ΕΡΤ». Βέβαια, από το Μαξίμου ξεκαθάριζαν πως η παλιά ΕΡΤ έχει τελειώσει, καθώς έχει καταργηθεί και το Νομικό Πρόσωπο., ενώ και ο Πρωθυπουργός δεν έχει διάθεση πλήρους υπαναχώρησης από μια μεταρρύθμιση, την οποία θα ήθελε να καταστήσει σύμβολο αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του. Φυσικά, οριστική λύση επί αυτού του ζητήματος θα αναζητηθεί στη νέα σύσκεψη της Τετάρτης.

Ακόμα, στην ίδια σύσκεψη παραπέμπονται και τα πολιτικά ζητήματα. Μένει να αποκρυσταλλωθεί αν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση από θέσεις αντιπροέδρων, ενώ είναι δεδομένο πως τα δύο κόμματα θα εισέλθουν στην κυβέρνηση με κορυφαία πολιτικά στελέχη, ενώ χτες το βράδυ ξεκίνησε και η σχετική ονοματολογία, η οποία πάντως φαντάζει άτοπη, με δεδομένο πως δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση. Βέβαια, ο κύριος Σαμαράς έδειξε καλή διάθεση στο επίπεδο της κυβερνητικής λειτουργίας με απώτερο στόχο να «εξευμενίσει» τους άλλους δύο εταίρους αλλά και να ξεπεραστούν επιτέλους οι αρρυθμίες του κυβερνητικού σχήματος που έχουν ξεκινήσει ήδη από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Αυτή την ώρα λοιπόν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν πως το ενδεχόμενο εκλογών θα είναι καταστροφικό για τον τόπο, αυτό όμως μπορεί να πέσει ξανά στο τραπέζι αν δεν βρεθεί κάποια συμβιβαστική φόρμουλα, ιδίως ως προς την ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ. Όσο προχωράμε προς την Τετάρτη, είναι δεδομένο πως θα αυξάνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις προς τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, ενώ θα πυκνώσουν λογικά και οι τοποθετήσεις διεθνών αξιωματούχων, οι οποίοι θα καλούν την τρικομματική να υπερπηδήσει το εμπόδιο της ΕΡΤ. Εν τέλει, το ρήγμα που άνοιξε τις τελευταίες μέρες είναι βαθύ και θα απαιτηθούν ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να καταστεί ξανά εύρυθμη η λειτουργία της κυβέρνησης.

Η συνάντηση της Τετάρτης αναμένεται λοιπόν να κρίνει τη μοίρα του κυβερνητικού σχήματος…

Keywords
Τυχαία Θέματα