Live to ride, ride to live – Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τις Harley Davidson

Είσαι έτοιμος για καβάλα; Η διασημότερη μηχανή του κόσμου σε προσκαλεί να τη γνωρίσεις.

Ήταν το 1901 που ο William Harley σχεδίασε τον πρώτο κινητήρα της μηχανής που θα γινόταν θρύλος. Δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τον σχεδιασμό του υπόλοιπου σκελετού, παρά μόνο για τον κινητήρα. Τρία χρόνια αργότερα, μαζί με τον Arthur Davidson, θα έχτιζαν τον πρώτο σκελετό φτιαγμένο από…ξύλο. Η πρώτη μηχανή Harley Davidson

, μόλις είχε πάρει ζωή.

O Harley ήταν μόλις 21 χρόνων όταν ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό του κινητήρα.

Ο πρώτος επίσημος πελάτης της Harley Davidson ήταν ένας οικοδόμος ονόματι Henry Meyer. Αγόρασε την πρώτη μηχανή που βγήκε στο εμπόριο από το Γουισκόνσιν.

Το 1904, η χάρη της Harley θα έφτανε μέχρι το Σικάγο και συγκεκριμένα στο μαγαζί του C.H.Lang. Ήταν ο πρώτος dealer του διάσημου δίτροχου.

Ένα χρόνο αργότερα, η Harley Davidson θα κέρδιζε τον πρώτο της αγώνα δρόμου.

Το 1910 η μηχανή βρισκόταν στο κέντρο της προσοχής του κόσμου. Είχε καταφέρει να κλέψει τα βλέμματα με το design της και κέρδιζε συνεχώς αγώνες για την αντοχή της, την και την ταχύτητα της. Επίσης εκείνη τη χρονιά, έγινε η πρώτη πρόσληψη μονίμου υπαλλήλου-μηχανικού, για τους πελάτες της Harley Davidson στο Μιλγουώκι.

Μέχρι το 1910, οι μηχανές της Harley Davidson ήταν διάσημες για την αντοχή τους, αλλά και για τους περίφημους cliff-climbing διαγωνισμούς.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο στη Juneau Av., θα ξεκινούσε να λειτουργεί με 6 μόνιμους μηχανικούς. Την ίδια χρονιά, η νεοσύστατη εταιρία θα έβγαζε και τον πρώτο επίσημο κατάλογο της με τίτλο ‘‘Silent Grey Fellow’’. Η HD ήθελε να δώσει έμφαση στην καλή ποιότητα του κινητήρα και τον αέρα του κατόχου μιας Harley Davidson.

Η πρώτη γυναίκα που καβάλησε μια HD, ήταν η θεία του Arthur Davidson, Janet. Δεν γνωρίζουμε αν η μηχανή τέθηκε σε κίνηση, αλλά υπάρχει φωτογραφία της στο αρχείο της εταιρίας. Η θεία είχε βοηθήσει στο βάψιμο του λογότυπου στα πλάγια της μηχανής.

Ο πρώτος v-twin κινητήρας της Harley, παρουσιάστηκε στο κοινό το 1909 με ιπποδύναμη 7 αλόγων. Είναι αυτός ο κινητήρας που έδωσε στη Harley Davidson τον αναγνωριστικό της ήχο (στο εξωτερικό τον αποκαλούν ‘‘πατάτα’’). Επίσης το 1909, ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκαν συγκεκριμένα ανταλλακτικά για το κοινό.

Το πρώτο καρμπυρατέρ που χρησιμοποιήθηκε για Harley Davidson, ήταν φτιαγμένο από αλουμινένιο κουτί τοματοπολτού.

Το περίφημο logo της Harley Davidson (Bar & Shield) χρησιμοποιείται επίσημα από το 1911.

Το 1917 σχεδόν το 1/3 των μηχανών πωλήθηκαν στον αμερικάνικο στρατό. Μέχρι το 1918 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 50%. Το αποτέλεσμα ήταν οι μηχανές , να ξεπεράσουν τις 20.000 Harley Davidson που χρησιμοποιήθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 37,4% των Harley Davidson πωλούνται σε ιδιώτες που δεν βρίσκονται στην Αμερική.

Το 2003 η Harley γιόρτασε τα 100 της χρόνια. Μια γιορτή στην οποία συμμετείχαν πολλές χώρες-dealers ανά τον κόσμο.

Το διασημότερο ετήσιο rally κατόχων Harley Davidson πραγματοποιείται στο Sturgis, SD. Ήταν το club των Jack Pine Gypsies που το πρωτοσύστησε το 1938 και συνεχίζει να είναι το ίδιο διάσημο μέχρι σήμερα.

Το 1956 ο νεαρός Elvis Presley φωτογραφήθηκε πάνω σε μια HD για το περιοδικό της εταιρίας, ‘‘Enthusiast’’.

Το 1947 ήταν η πρώτη χρονιά, που η εταιρία ξεκίνησε να πουλάει αξεσουάρ για τους πελάτες της. Ένα από αυτά, ήταν το διάσημο jacket με το logo της Harley Davidson.

Μια από τις πιο αγαπημένες και νεώτερες προσθήκες στην οικογένεια της Harley Davidson, έγινε το 2009 με το μοντέλο XR1200. Έχει κινητήρα 1200cc, της οικογένειας Evolution και σύστημα εξάτμισης 2-1-2.

Ένα από τα ακριβότερο μοντέλα, αν όχι το ακριβότερο, είναι το CVO Ultra Classic Electra Glide. Δημιουργήθηκαν μόνο 4.200 κομμάτια, με την τιμή εκκίνησης στα 40.000 δολάρια.

Το 2010 ήταν η πρώτη χρονιά που οι πωλήσεις της Harley Davidson σημείωσαν πτώση (8,9%).

Το 66% των κατόχων Harley Davidson παγκοσμίως, δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου ή άλλης ανώτερης σχολής.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα