MotoGP 2013 Grand Prix Ιαπωνίας: Ο καιρός στον πρώτο ρόλο

Η ομίχλη και οι άστατες καιρικές συνθήκες χάλασαν το σκηνικό του Ιαπωνικού Grand Prix για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP στην πίστα του Motegi. Οι συνθήκες είναι τόσο «άσχημες» που είναι πιθανό το σενάριο διεξαγωγής των κατατακτήριων δοκιμών την ημέρα του αγώνα (την Κυριακή).

Θέμα ασφάλειας έθεσαν οι αναβάτες και οι ομάδες για τον 18ο (και προτελευταίο) αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP. Οι δυνατοί άνεμοι και η καταρρακτώδης βροχή σε συνδυασμό με πυκνή ομίχλη,

όχι μόνο εμποδίζει τους αναβάτες στην πίστα αλλά «βάζει» και θέμα ασφάλειας για το πλήρωμα του ελικοπτέρου, λόγω της περιορισμένης ορατότητας, αν αυτό χρειαστεί να πετάξει για τη μεταφορά τραυματία. Οι οργανωτές συμφώνησαν γνωρίζοντας πως σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος αφού το πλησιέστερο νοσοκομείο στην πίστα που πληροί τις προδιαγραφές σοβαρών τραυματισμών απέχει περίπου μία ώρα οδικώς.

Οι ελεύθερες δοκιμές και των τριών κατηγοριών ματαιώθηκαν λόγω της πυκνής ομίχλης που κάλυπτε την περιοχή και που είχε ως αποτέλεσμα το να μη μπορεί το ιατρικό ελικόπτερο να πετάξει από αλλά και προς την πίστα.

«Όλα εξαρτώνται από τον καιρό. Αν το πρωί του Σαββάτου οι συνθήκες δεν είναι οι καλές, τότε τα απογευματινά sessions θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια - πιθανότατα 75 λεπτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Επιτροπής, Mike Webb, για να προσθέσει: «Περιμένουμε περισσότερη βροχή το πρωί του Σαββάτου, αλλά σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι η βροχή, αλλά η ομίχλη και οι χαμηλές νεφώσεις που επηρεάζουν την ορατότητα. Σε περίπτωση που το ελικόπτερο δεν είναι σε θέση να πετάξει έως αύριο το απόγευμα, τότε θα αποσυναρμολογηθεί, θα μεταφερθεί στην πίστα και θα συναρμολογηθεί εκ νέου, για να είναι επιχειρησιακά έτοιμο την Κυριακή το πρωί, όταν αναμένονται σημαντικά βελτιωμένες καιρικές συνθήκες».

Ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι οι κατακτήτριες δοκιμές να διεξαχθούν την ημέρα του αγώνα, δηλαδή την Κυριακή. Και χαρακτηρίζεται ως πολύ πιθανό, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις για το Σάββατο δεν είναι καλές, λόγω του τυφώνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα.

«Έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο με την Κυριακή στο οποίο περιλαμβάνονται ελεύθερες δοκιμές, κατατακτήριες και οι αγώνες», είπε χαρακτηριστικά ο Webb.

Ακόμη δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μετάθεσης του αγώνα για τη Δευτέρα, σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέψουν τη διεξαγωγή του την Κυριακή.

Αν ο αγώνας γίνει κανονικά ο Μ. Marquez (Honda) έχει πιθανότητα να πάρει τον πρώτο του Παγκόσμιο Τίτλο στη μεγάλη κατηγορία στην πρώτη του χρονιά σε αυτή και μάλιστα στο σπίτι της Honda (η πίστα είναι ιδιοκτησία της).

Ο 20χρονος αναβάτης προηγείται με 18 βαθμούς διαφορά του Jorge Lorenzo και 34 του συναθλητή του Dani Pedrosa (298 - 280 - 264), με τους διαθέσιμους βαθμούς από τον αγώνα να είναι 50.

Ας δούμε αναλυτικά τα σενάρια που βγάζουν Πρωταθλητή τον 20χρονο στην Ιαπωνία:

Αν νικήσει και ο J. Lorenzo τερματίσει κάτω από τη δεύτερη θέση.

Αν τερματίσει δεύτερος και ο J. Lorenzo τερματίσει κάτω από την πέμπτη θέση.

Αν τερματίσει τρίτος και ο J. Lorenzo τερματίσει κάτω από την όγδοη θέση.

Αν τερματίσει τέταρτος και ο J. Lorenzo τερματίσει κάτω από την 10η θέση. Επίσης ο D. Pedrosa δεν θα πρέπει να νικήσει.

Αν ο Μ. Marquez τερματίσει πέμπτος, ο J. Lorenzo θα πρέπει να μην ξεπεράσει την 13η θέση και ο D. Pedrosa να μην τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις.

Αν ο Μ. Marquez τερματίσει έκτος, ο J. Lorenzo θα πρέπει να μην τερματίσει πάνω από τη 14η θέση και ο D. Pedrosa να μην ξεπεράσει την 3η θέση. Αν o 20χρονος τερματίσει έβδομος , ο J. Lorenzo δεν ξεπεράσει την 15η θέση και ο D. Pedrosa δεν πλασαριστεί στις 2 πρώτες θέσεις. Τέλος αν ο Μ. Marquez τερματίσει όγδοος , ο J. Lorenzo δεν βαθμολογηθεί και ο D. Pedrosa δεν τερματίσει πάνω από την 3η θέση.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα