MotoGP Laguna Seca 2013: Έκρηξη αδρεναλίνης! [βίντεο]

Λίγο πριν την καλοκαιρινή διακοπή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος των MotoGP η πίστα της Laguna Seca “φιλοξενεί” τον 9ο αγώνα της χρονιάς

Η Laguna Seca μπορεί να είναι η μικρότερη σε μήκος πίστα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, παρ' όλα αυτά πρόκειται για ένα ιδιαίτερα τεχνικό σιρκουί. Αυτή θα είναι η 15η φορά που τα MotoGP επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι μία στροφή η περίφημη «Corkscrew»

η οποία δημιουργήθηκε από… λάθος. Πρόκειται για το συνδυασμό των στροφών 8 και 8A οι οποίες λόγω της υψομετρικής διαφοράς, αλλά και των «τυφλών» σημείων που υπάρχουν αποτελούν ίσως τις πιο «προκλητικές» στροφές του Πρωταθλήματος.

Σε εκείνο το σημείο το 2008 ο V. Rossi έβγαινε στα χώματα για να περάσει τον C.Stoner σε μια από τις συναρπαστικότερες μάχες όλων των εποχών. Μάλιστα μετά τη νίκη του ο Ιταλός σταμάτησε στην εν λόγω στροφή και φίλησε το οδόστρωμα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που συνήθως επικρατούν, κάνουν δύσκολη τη ζωή των αναβατών. Τα λάστιχα και οι κινητήρες καταπονούνται ιδιαίτερα, ενώ για να μπορέσει ένας αναβάτης να παλέψει για τη νίκη, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του μια μοτοσυκλέτα με άψογο set-up.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που τα MotoGP επισκέπτονται τις ΗΠΑ φέτος. Είχε προηγηθεί ο αγώνας του Austin όπου ο Marc Marquez είχε σημειώσει την παρθενική του νίκη στη μεγάλη κατηγορία. Σημειώστε ότι μετά την καλοκαιρινή διακοπή, το Πρωτάθλημα συνεχίζεται στις ΗΠΑ με τον αγώνα της Indianapolis που διεξάγεται το 3ήμερο (16-18/8).

Φέτος η «μάχη» ανάμεσα στη Honda και τη Yamaha κορυφώνεται εκεί. Τραυματισμοί, νέοι πρωταγωνιστές και πολλά απρόοπτα θα αναγκάσουν τους τραυματίες Jorge Lorenzo (Yamaha) και Dani Pedrosa (Honda) να παλέψουν με τον Marc Marquez (Honda). H νίκη του 20χρονου στο Sachsenring έβαλε... φωτιά στους δύο Ισπανους που παρακολούθησαν τον αγώνα από την… τηλεόραση.

Παρ' όλες τις συστάσεις των γιατρών, οι D.Pedrosa και J. Lorenzo θα ταξιδέψουν στην Laguna Seca για το 9ο Grand Prix της χρονιάς, με σκοπό απλά να λάβουν μέρος στον αγώνα.

Σε πιο δύσκολη θέση από τους δύο, λόγω των απανωτών τραυματισμών, είναι ο Jorge Lorenzo (Yamaha), ο οποίος μέσα σε 15 ημέρες χρειάστηκε να υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις στην αριστερή του κλείδα.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2012 υποβλήθηκε σε εξετάσεις στο γενικό νοσοκομείο της Καταλωνίας όπου οι γιατροί του είπαν ότι από άποψη φυσικής κατάστασης δεν έχει κανένα πρόβλημα και είναι έτοιμος να επιστρέψει στην πίστα.

Ωστόσο, τον συμβούλευσαν ότι το καλύτερο γι' αυτόν είναι να ξεκουραστεί και πως υπάρχει περίπτωση να βρεθεί σε πολύ πιο δύσκολη θέση σε περίπτωση που τραυματιστεί εκ νέου στο ίδιο σημείο.

Αρχικά, ο ίδιος είχε πει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη δράση πριν τον αγώνα της Indianapolis στα μέσα Αυγούστου, αλλά προφανώς η δήλωση έγινε πάνω στην απογοήτευσή του για τα απανωτά χτυπήματα της μοίρας και χωρίς να ρωτήσει την ομάδα.

«Ο Jorge είναι σε κατάσταση να αγωνιστεί, όπως συνέβη και στο Assen, αμέσως μετά την προηγούμενη εγχείρηση. Εμείς από την πλευρά μας τον συμβουλεύσαμε να είναι προσεχτικός και να αποφύγει το ρίσκο ενδεχόμενης νέας πτώσης. Η απόφαση, όμως, για το αν θα οδηγήσει ή όχι στη Laguna είναι αποκλειστικά δική του», δήλωσε ο Dr. Marc Cots.

Το πρωί της Τετάρτης (17/7), ο J. Lorenzo ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter φωτογραφία που τον δείχνει να ετοιμάζει τις αποσκευές του, με σχόλιο: «Σχεδόν έτοιμος για Laguna Seca».

Λίγο αργότερα στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Yamaha, ο αναβάτης δήλωσε: «Αποφασίσαμε να πάμε στη Laguna Seca. Μετά το τελευταίο ιατρικό τσεκ απ και τη συζήτηση που είχα με τον Doctor Rodríguez, θα δοκιμάσουμε. Αρχικά σκέφτηκα σοβαρά ότι θα ήταν καλύτερα να πάρω τον απαραίτητο χρόνο για να αναρρώσω και να επιστρέψω στην Indianapolis, αλλά τις τελευταίες 2 ημέρες αισθάνομαι πολύ καλύτερα, οπότε θέλω να είμαι εκεί, αν και θα προσπαθήσω να μην ρισκάρω πολύ. Θέλω να είμαι εκεί και για τους θαμαστές, για το Πρωτάθλημα, αλλά κυρίως για την ομάδα μου που με περιμένει. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη που έχω λάβει έως τώρα και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς που με φρόντισαν μετά το ατύχημα στο Sachsenring, τόσο στην Clinica Mobile όσο και στο γενικό νοσοκομείο της Καταλωνίας, ιδιαίτερα τον Dr. Rodríguez και τον Dr. Cots».

Στη άλλη πλευρά και την ομάδα της Honda η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, όσο αφορά τον D. Pedrosa. H “άσχημη” πτώση του στο Sachsenring του άφησε… ενθύμιο ένα μικρό κάταγμα στην ταλαιπωρημένη αριστερή του κλείδα, στην οποία έχει πέντε χειρουργικές επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια. Οι γιατροί ήταν και για αυτόν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, λέγοντάς του πως υπάρχει κίνδυνος να μπει ξανά στο χειρουργείο σε περίπτωση που έχει νέα πτώση.

«Μετά το απογοητευτικό Σαββατοκύριακο στη Γερμανία, είμαι χαρούμενος που αισθάνομαι καλύτερα και ευτυχώς δεν υπήρξε ολοκληρωτικό σπάσιμο στην κλείδα μου, παρότι και το μικρό κάταγμα δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί! Τώρα πρέπει να επιστρέψω στην πίστα για να δω την κατάστασή μου με την ελπίδα ότι μπορούμε να έχουμε καλό αγώνα στη Laguna Seca», δήλωσε ο D. Pedrosa που έχει μια νίκη στη Laguna Seca (το 2009) και συνολικά 4 παρουσίες στο βάθρο. Η ομάδα θα αποφασίσει την Κυριακή αν ο αναβάτης της θα αγωνιστεί.

H Laguna Seca με αριθμούς

Στους 14 αγώνες που έχουν διεξαχθεί στο συγκεκριμένο σιρκουί, μόλις πέντε μη Αμερικανοί αναβάτες έχουν καταφέρει να φύγουν νικητές στη μεγάλη κατηγορία.

Ο πρώτος ήταν ο Ιταλός Luca Cadalora με Yamaha το 1994. Aκολούθησαν ο -Αυστραλός- Casey Stoner με Ducati & Honda (2007, 2011, 2012), ο -Ιταλός- Valentino Rossi (Yamaha) το 2008, ο -Ισπανός- Dani Pedrosa (Honda) το 2009 και ο επίσης Ισπανός Jorge Lorenzo (Yamaha) το 2010.

40 χρόνια: Την Κυριακή, θα έχουν περάσει ακριβώς 40 χρόνια από τη νίκη του Phil Read το 1973 στο Σουηδικό GP και κατέκτησε τον Τίτλο στα 500κ.εκ για πρώτη φορά, σε ηλικία 34 χρονών!

36 διοργανώσεις: Έχουν περάσει 36 αγώνες από την τελευταία φορά που Αμερικανός αναβάτης κατάφερε να επικρατήσει σε GP. Ο τελευταίος νικητής ήταν ο Ben Spies στο Assen της Ολλανδίας, το 2011.

28η νίκη: Ο Marc Marquez πέτυχε στον αγώνα της Γερμανίας την 28η νίκη της καριέρας του. Πλέον, ο 20χρονος οδηγός έχει μια λιγότερη από τον Loris Capirossi.

28 χρόνια: Την Κυριακή θα έχουν περάσει 28 χρόνια από τη διπλή νίκη - στα 500 και 250 κ.εκ - του Freddie Spencer στο Le Mans της Γαλλίας. Αυτή είναι και η τελευταία φορά που οδηγός επικράτησε στη μεγάλη και μεσαία κατηγορία Πρωταθλήματος, την ίδια ημέρα.

26 διοργανώσεις: Έχουν περάσει 26 αγώνες χωρίς παρουσία Αμερικανού αναβάτη στο βάθρο του MotoGP, από τον τελευταίο αγώνα του 2011 (Βαλένθια) όπου ο Ben Spies είχε τερματίσει δεύτερος. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο σερί, από το 1999 (Μαλαισία) όταν ο Kenny Roberts Jr κέρδιζε και τερμάτιζε ένα σερί χωρίς Αμερικανό σε βάθρο για 33 αγώνες!

6 Grand Prix: Στους τελευταίους έξι αγώνες στην Αμερική, έχουν κερδίσει αναβάτες της Honda μόνο. Ο Jorge Lorenzo είναι ο τελευταίος αναβάτης που κέρδισε στην Αμερική (Laguna Seca) το 2010 και δεν ανήκε στις τάξεις της Honda.

4 νίκες: Ο Marc Marquez κέρδισε στη Γερμανία για 4η συνεχόμενη χρονιά σε όλες τις κατηγορίες Πρωταθλήματος. Το 2010 ήταν στα 125 κ.εκ, το 2011 και 2012 στη Moto2 και φέτος στο MotoGP. Είναι ο πρώτος αναβάτης της νέας εποχής MotoGP, που έχει καταφέρει να κερδίσει τέσσερα συνεχόμενα χρόνια στην ίδια πίστα, σε όλες τις κατηγορίες.

2 αναβάτες: Μόλις δυο είναι οι αναβάτες που έχουν καταφέρει να πάρουν βαθμούς σε όλους τους αγώνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στο φετινό Πρωτάθλημα: οι Andrea Dovizioso και Aleix Espargaro.

1 pole position: Ο μοναδικός αναβάτης της Honda που έχει ξεκινήσει από την pole position στη Laguna Seca, είναι ο Nicky Hayden το 2005.

0 νίκες: Κανείς νεοφερμένος στη μεγάλη κατηγορία, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει στη Laguna Seca στην παρθενική του χρονιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα